429
Μπάιντεν και Ζελένσκι κατευθύνονται στο Οβάλ Γραφείο για την κατ' ιδίαν συνάντησή τους, την Τετάρτη | REUTERS/Leah Millis

Τα σενάρια που συζητά η Ουάσινγκτον για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2022, 18:38
Μπάιντεν και Ζελένσκι κατευθύνονται στο Οβάλ Γραφείο για την κατ' ιδίαν συνάντησή τους, την Τετάρτη
|REUTERS/Leah Millis

Τα σενάρια που συζητά η Ουάσινγκτον για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2022, 18:38

Τρία διαφορετικά σενάρια για το πώς θα μπορούσε να λήξει ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως έγραψε η εφημερίδα Washington Post σε άρθρο της με αφορμή τις σχετικές συζητήσεις στον Λευκό Οίκο, υπό το φως και της επίσκεψης του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον.

Οι θιασώτες και των τριών μοντέλων υποστηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία, ανέφερε το δημοσίευμα. Ωστόσο, διατύπωναν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τις υποχωρήσεις που θεωρητικά θα μπορούσε να κάνει το Κίεβο.

Οπως δήλωσε στην Washington Post υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της κυβέρνησης, το όνομα του οποίου δεν έγινε γνωστό, η επίσημη θέση της Ουάσινγκτον παραμένει ότι την απόφαση για συνομιλίες με τη Ρωσία πρέπει να τη λάβει η ίδια η Ουκρανία. Παρ’ όλα αυτά, οι ΗΠΑ μπορούν να μεταφέρουν τη γνώμη τους στο Κίεβο, υποστήριξε.

Το πρώτο από τα τρία μοντέλα, στην πραγματικότητα ανταποκρίνεται στο ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε ο πρόεδρος Ζελένσκι, το οποίο προβλέπει αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα εδάφη της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, που είχε προσαρτηθεί το 2014, ανέφερε το ρεπορτάζ.

Το δεύτερο μοντέλο –συνέχισε η Post–προβλέπει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων στις θέσεις πριν από την 24η Φεβρουαρίου, ημέρα που ξεκίνησε η ευρείας κλίμακας εισβολή. Αυτό θα σήμαινε ότι θα άφηνε υπό τον έλεγχο της Ρωσίας την Κριμαία και μέρος του Ντονμπάς.

Το τρίτο μοντέλο προέβλεπε να περάσουν υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας όλα τα εδάφη των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπως και άλλων περιοχών που έχουν καταληφθεί, όχι όμως η Κριμαία. Προϋπόθεση για το ίδιο σενάριο ήταν ότι το ζήτημα της Κριμαίας, και ενδεχομένως μέρους του Ντονμπάς, θα επιλύονταν μέσω διαπραγματεύσεων.

Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι προτάσεις όπως αυτές του δεύτερου και του τρίτου σεναρίου δεν είναι αποδεκτές για την Ουκρανία.

Ωστόσο, όπως έγραψε η Washington Post, «κατά τη συνάντησή τους πρόσωπο με πρόσωπο την Τετάρτη, ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Ζελένσκι τις τρέχουσες σκέψεις του σχετικά με το πώς θα πρέπει να μοιάζει» μια αποδεκτή λύση για το Κίεβο, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος.

Παράλληλα, βέβαια, ο αμερικανός πρόεδρος φάνηκε να αναγνωρίζει ότι η συζήτηση είχε έναν χαρακτήρα σχεδόν «ακαδημαϊκό», δεδομένης της απουσίας ενδείξεων ότι η Μόσχα προτίθεται να σεβαστεί την κυριαρχία της Ουκρανίας και να τερματίσει την εισβολή. Ο Μπάιντεν εξέφρασε ανοιχτά την εκτίμησή του αυτή κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη από κοινού με τον ουκρανό ομόλογό του.

Υπενθυμίζεται πως το Κρεμλίνο θεωρεί ότι τόσο η Κριμαία όσο και οι τέσσερις ουκρανικές περιοχές που προσάρτησε τον Οκτώβριο αποτελούν τμήμα της Ρωσίας, παρότι τα ρωσικά στρατεύματα ελέγχουν πλήρως μόνο την Κριμαία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...