602
Ο ουκρανός πρόεδρος επιχείρησε να πείσει βουλευτές και γερουσιαστές να εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούν τον αγώνα της πατρίδας του | REUTERS/Evelyn Hockstein

Ιστορική ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο: Η Ουκρανία είναι ζωντανή και μάχεται

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2022, 04:00
Ο ουκρανός πρόεδρος επιχείρησε να πείσει βουλευτές και γερουσιαστές να εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούν τον αγώνα της πατρίδας του
|REUTERS/Evelyn Hockstein

Ιστορική ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο: Η Ουκρανία είναι ζωντανή και μάχεται

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2022, 04:00

Το μήνυμα ότι η χώρα του «κρατάει τις θέσεις της και δεν θα παραδοθεί ποτέ» στη Ρωσία, την οποία χαρακτήρισε «κράτος-τρομοκράτη», έστειλε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, προτρέποντας παράλληλα την Ουάσιγκτον να αυξήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, η οποία εισήλθε στον δέκατο μήνα του πολέμου.

Μιλώντας στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα του Καπιτωλίου, ο Ζελένσκι στάθηκε στις επιτυχίες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης, ωστόσο τόνισε ότι καταλυτικός είναι ο ρόλος των συμμάχων της. Εκρινε ότι η Δύση υπήρξε ενωμένη στην αντίδρασή της απέναντι στη ρωσική εισβολή και ζήτησε να παραμείνει στο πλευρό του Κιέβου, καθώς δεν διακυβεύεται απλώς η ανεξαρτησία της πατρίδας του αλλά η ασφάλεια του «ελεύθερου κόσμου» συνολικά, καθώς και η ίδια η δημοκρατία, όπως τόνισε.

«Η ρωσική τυραννία δεν μας ελέγχει πλέον», υπογράμμισε, ενώ την εικοσάλεπτη ομιλία του συχνά διέκοπταν τα χειροκροτήματα των αμερικανών κοινοβουλευτικών. «Ενάντια σε όλα τα σενάρια ζόφου και καταστροφής, η Ουκρανία δεν έπεσε. Η Ουκρανία είναι ζωντανή και μάχεται».

Πέρα από τον λυρισμό, πάντως, ο ουκρανός ηγέτης προσπάθησε να πείσει τα μέλη των δύο νομοθετικών σωμάτων, της Βουλής, της οποίας τον έλεγχο θα αποκτήσουν οι Ρεπουμπλικανοί από τον Ιανουάριο, και της Γερουσίας, να εξακολουθήσουν να προσφέρουν μαζική βοήθεια στη χώρα του.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, να σας ευχαριστήσω πολύ για την οικονομική βοήθεια που μας χορηγήσατε και γι’ αυτή μπορεί να αποφασίσετε. Τα χρήματά σας δεν είναι ελεημοσύνη, είναι επένδυση στην παγκόσμια ασφάλεια και στη δημοκρατία, την οποία διαχειριζόμαστε με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο», σημείωσε, απαντώντας στις ανησυχίες που εξέφρασαν κάποια μέλη των Ρεπουμπλικανών που δεν επιθυμούν πλέον να δίνεται «λευκή επιταγή» στο Κίεβο.

Ο Ζελένσκι συνέδεσε τη μάχη κατά της Ρωσίας με την απειλή που αποτελεί το Ιράν, την ώρα που οι Ρεπουμπλικανοί κατηγορούν τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι είναι πολύ διαλλακτικός έναντι της Τεχεράνης.

«Τα φονικά drones, που στέλνονται κατά εκατοντάδες από το Ιράν στη Ρωσία, έχουν αναχθεί σε απειλή για τις στρατηγικές μας υποδομές. Τα δύο τρομοκρατικά κράτη τα έχουν βρει καλά μεταξύ τους και δεν είναι παρά θέμα χρόνου προτού επιτεθούν εναντίον των άλλων συμμάχων σας», προειδοποίησε.

Ο ουκρανός πρόεδρος επεσήμανε επίσης ότι δεν θα σταματήσει να πιέζει για να δοθούν στη χώρα του περισσότεροι εξοπλισμοί και βαρέα όπλα. «Εχουμε πυροβολικό, ναι», δήλωσε και πρόσθεσε: «Είναι αρκετό; Ειλικρινά, όχι».

Υπογράμμισε εξάλλου ότι «οι ουκρανοί στρατιώτες μπορούν πολύ καλά να χειριστούν οι ίδιοι τα αμερικανικά τεθωρακισμένα και αεροσκάφη», μια αναφορά στον εξοπλισμό που η Ουάσινγκτον αρνείται μέχρι στιγμής να δώσει στο Κίεβο.

Στο τέλος της ομιλίας του ο Ζελένσκι στράφηκε προς την απερχόμενη πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, που προΐσταντο αυτής της ειδικής συνεδρίασης. «Οταν ήμουν στην Μπαχμούτ χθες, οι ήρωές μας μου έδωσαν τη σημαία, τη σημαία τους, το λάβαρο αυτών που υπερασπίζονται την Ουκρανία, την Ευρώπη και τον κόσμο με τίμημα τη ζωή τους», είπε προτού δώσει τη σημαία την οποία είχαν υπογράψει στρατιώτες στις δύο πολιτικούς.

Στο τέλος της ομιλίας του στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο Ζελένσκι ξεδίπλωσε μια ουκρανική σημαία, την οποία του έδωσαν οι υπερασπιστές της πόλης Μπαχμούτ, την οποία παρέδωσε στο προεδρείο της ειδικής συνεδρίασης | REUTERS/Jonathan Ernst

Εκείνες ανταπέδωσαν το δώρο και έδωσαν στον Ζελένσκι την αμερικανική σημαία που είχε υψωθεί στην κορυφή του Καπιτωλίου με την ευκαιρία της επίσκεψής του.

Η ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην κατάμεστη αίθουσα της Βουλής ήλθε μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να συνεχίσει να στέλνει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο και οι δύο ηγέτες επανεπιβεβαίωσαν την ενότητά τους έναντι της επιθετικότητας της Μόσχας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...