750
O Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Πρζέμισλ, στην Πολωνία. Από εκεί μεταφέρθηκε με όχημα της αμερικανικής πρεσβείας στο αεροδρόμιο της Ρζεσζόφ | Youtube

Το ταξίδι-θρίλερ του Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2022, 16:29
O Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Πρζέμισλ, στην Πολωνία. Από εκεί μεταφέρθηκε με όχημα της αμερικανικής πρεσβείας στο αεροδρόμιο της Ρζεσζόφ
|Youtube

Το ταξίδι-θρίλερ του Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2022, 16:29

Επιβαίνοντας σε μια νυχτερινή αμαξοστοιχία με φιμέ τζάμια, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εγκατέλειψε την Ουκρανία για πρώτη φορά έπειτα από 300 ημέρες πολέμου. Επιβεβαιώνοντας πως ο σιδηρόδρομος είναι το πιο σίγουρο και ασφαλές μεταφορικό μέσο που υπάρχει, ακόμη και εν μέσω πολέμου – για την εξυπηρέτηση των αμάχων που καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, για τους στρατιώτες που κατευθύνονται προς το μέτωπο, για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά «και για τους προέδρους που αναμένονται στην Ουάσινγκτον», γράφει ο Φάμπιο Τονάτσι της La Repubblica.

Στην ανταπόκρισή του από το Κραματόρσκ του Ντονέτσκ, ο ιταλός δημοσιογράφος αναφέρει πως το πρώτο ταξίδι του ουκρανού ηγέτη στο εξωτερικό από τότε που ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τα στρατεύματά του να εισβάλουν στην Ουκρανία, οργανώθηκε από την κυβέρνησή του σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Οσον αφορά την ιδέα της επίσκεψης του εμπόλεμου ηγέτη στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών, προέκυψε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν, πριν από περίπου δέκα ημέρες, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Τζο Μπάιντεν, ενώ οριστικοποιήθηκε μία εβδομάδα αργότερα, με την επίσημη πρόσκληση –η οποία δεν αποκαλύφθηκε– που απεστάλη από τον Λευκό Οίκο.

Σε εκείνο το σημείο ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός ασφαλείας, δρώντας με τη δέουσα προσοχή, ούτως ώστε να μη μάθουν το παραμικρό οι πράκτορες της FSB, της υπηρεσίας ασφαλείας και πληροφοριών της Ρωσίας. Για αυτόν τον λόγο, πέρα από τους Αμερικανούς, οι μοναδικοί ενήμεροι των λεπτομερειών ήταν οι πιο στενοί από τους συνεργάτες του ουκρανού προέδρου. Κανένας άλλος δεν γνώριζε ότι ο Ζελένσκι επρόκειτο να γίνει δεκτός από τον κατεξοχήν σύμμαχό του, τον αμερικανό ομόλογό του, έως ότου τα αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν, την Τρίτη, την είδηση της επικείμενης αναχώρησης του από το Κίεβο με τελικό προορισμό την Ουάσινγκτον.

Εκείνη την ώρα ο Ζελένσκι βρισκόταν στην κόλαση του Μπαχμούτ, όπου διεξάγονται οι πιο σφοδρές μάχες κατά μήκος ολόκληρου του μετώπου στην περιφέρεια Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Υστερα από διαδρομή εννέα ωρών, η προεδρική πομπή είχε φτάσει στον προορισμό της και ο ηγέτης των μαχόμενων Ουκρανών εμφανίστηκε αργά το πρωί σε ένα βομβαρδισμένο εργοστάσιο στο κέντρο του Μπαχμούτ. Παρασημοφόρησε τους στρατιώτες που μάχονται, ενώ εκείνοι του προσέφεραν μια σημαία της Ουκρανίας με τις υπογραφές τους για να την πάρει μαζί του στις ΗΠΑ και να την προσφέρει στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Μετά την επιστροφή του στο Κίεβο, το βράδυ της Τρίτης, ο Ζελένσκι επιβιβάστηκε σε αμαξοστοιχία του οργανισμού σιδηροδρόμων της Ουκρανίας με προορισμό την Πολωνία. Ο ουκρανός πρόεδρος εθεάθη και απαθανατίστηκε από μια κάμερα του πολωνικού τηλεοπτικού σταθμού Tvn στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Πρζέμισλ, όπου κατά τους προηγούμενους μήνες κατέφτασαν εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι Ουκρανοί, οι οποίοι επέλεξαν το τρένο για να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για να σωθούν.

Ακριβώς τι ώρα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εισήλθε στην επικράτεια της Πολωνίας δεν είναι γνωστό, αλλά κατά πάσα πιθανότητα συνέβη πριν την αυγή. Στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε ένα άσπρο 4×4 suv, που τον μετέφερε στο διεθνές αεροδρόμιο του Ρζεσζόφ, το οποίο είναι εξοπλισμένο με πυραύλους patriot και φυλάσσεται από νατοϊκές δυνάμεις, καθώς από εκεί περνούν τα όπλα που προσφέρει η Δύση στο Κίεβο.

Τον συνόδευε η Μπρίτζετ Αν Μπρινκ, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία, ενώ στην πίστα του αεροδρομίου τούς περίμενε ένα αεροσκάφος με τα χρώματα των ΗΠΑ. Δεν ήταν, φυσικά το Air Force One του αμερικανού προέδρου, αλλά ένα Boeing C-40B, που χρησιμοποιείται για τις μετακινήσεις των μελών της αμερικανικής κυβέρνησης.

Μετά την απογείωσή του, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 8.15 (τοπική ώρα) το πρωί της Τετάρτης, με του που εισήλθε στον εναέριο χώρο πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα, όπου είναι γνωστό ότι περιπολούν ρωσικά υποβρύχια, το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο ουκρανός πρόεδρος προσεγγίστηκε από ένα F-15 της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ.

Μετά την άφιξή του στην αεροπορική βάση Αντριους, στο Μέριλαντ, περί τη μισή ώρα μακριά από τον Λευκό Οίκο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρχικά μετέβη στο Blair House, όπου φιλοξενούνται οι αρχηγοί κρατών και οι λοιποί επισκέπτες του εκάστοτε προέδρου των ΗΠΑ. Στη συνέχεια πέρασε την πύλη του Λευκού Οίκου, επιβαίνοντας σε ένα μαύρο suv.

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του προσωπικού του Κογκρέσου, το οποίο αποκάλυψε το Abc News, οι Αμερικανοί ανησυχούσαν ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο να πέσει ο Ζελένσκι θύμα επίθεσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ. «Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία έχει συνδέσμους στη χώρα μας και ότι θα μπορούσαν να αποπειραθούν να κάνουν κάτι», εξήγησε ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ. Το ότι οι Ρώσοι αποπειράθηκαν να σκοτώσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας κατά την πρώτη φάση του πολέμου που μαίνεται, είναι γνωστό, όπως επίσης και ότι η εξόντωσή του εξακολουθεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των κύριων στόχων του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...