971
Οι διαρκείς περιοδείες του Πρωθυπουργού με χειμωνιάτικο καιρό θα συνδυαστούν με το νομοθετικό έργο ως τον Απρίλιο | ΓτΠ/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Η ατζέντα Μητσοτάκη ως τις εκλογές: Τα νομοσχέδια των 100 ημερών, τα συνθήματα και ο… Ανδρουλάκης

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2022, 08:31
Οι διαρκείς περιοδείες του Πρωθυπουργού με χειμωνιάτικο καιρό θα συνδυαστούν με το νομοθετικό έργο ως τον Απρίλιο
|ΓτΠ/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Η ατζέντα Μητσοτάκη ως τις εκλογές: Τα νομοσχέδια των 100 ημερών, τα συνθήματα και ο… Ανδρουλάκης

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2022, 08:31

Μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από τις ολιγοήμερες διακοπές του στα Χανιά, το κυβερνητικό στρατόπεδο μπαίνει στην τελική ευθεία των εκλογών. 

Το μήνυμα που μεταδίδουν οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ωστόσο, είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα σταματήσει η παραγωγή κυβερνητικού έργου. Μάλιστα, είναι ενδιαφέρον ότι κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για 30 (!) «μείζονα νομοσχέδια για το 2023» που επιθυμεί να περάσει από την Βουλή η κυβέρνηση πριν από την ολοκλήρωση της θητείας της.

Σε αυτά ξεχωρίζουν οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Πολιτισμού για τα μουσεία καθώς και κίνητρα για τον πολιτιστικό τομέα. Παράλληλα, στον τομέα της Δικαιοσύνης το αρμόδιο Υπουργείο ετοιμάζει το νέο πλαίσιο για το Πόθεν Εσχες, ένα θέμα που «πλήγωσε» τη κυβέρνηση με αφορμή την υπόθεση Πάτση. 

Τον νέο κώδικα διοικητικής διαδικασίας και διατάξεις που θα αφορούν τις σχέσεις του κράτους με τον πολίτη θα περιλαμβάνει νομοσχέδιο των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών, ενώ το Ψηφιακής Πολιτικής μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού θα παρουσιάσουν το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης της οπτικοακουστικής πολιτικής. 

Σειρά δράσεων θα περάσει από τη Βουλή και το υπουργείο Οικονομικών, όπως αυτή για τη σύσταση μητρώου παρακολούθησης του ιδιωτικού χρέους, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ιστών και κυττάρων. (Διαβάστε παρακάτω την πλήρη λίστα των νομοσχεδίων)

Τα συνθήματα των εκλογών

Παρότι λοιπόν, όπως εξηγούσαν συνεργάτες του Πρωθυπουργού «το επόμενο διάστημα συνδυάζουμε την προεκλογική δουλειά με τη συνέχιση του κυβερνητικού έργου», ο μηχανισμός της προεκλογικής εκστρατείας στην Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε πλήρη ενεργοποίηση. 

Το μήνυμα που θα εκπέμψει η κυβέρνηση ενόψει της πρώτης κάλπης, πιθανόν στις 9 Απριλίου, δεν θα αφορά μόνο τον απολογισμό της πρώτης τετραετίας αλλά και τους στόχους για την διεκδίκηση της επόμενης. 

Τα βασικά συνθήματα είναι «καλύτεροι μισθοί», «στέγη για τους νέους» και «πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο». 

«Βολές» κατά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ 

Σχολιάζοντας παράλληλα την τακτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι  «στον ΣΥΡΙΖΑ η μόνη τακτική τους είναι η φθορά Μητσοτάκη -δεν μπορεί να ψηλώσει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθεί να κοντύνει την κυβέρνηση και τη ΝΔ».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «στο ΠΑΣΟΚ η φθορά φαίνεται ότι θα συνεχιστεί γιατί δεν απαντά στο βασικό πολιτικό ερώτημα των εκλογών: ποια θα πρέπει να είναι η κυβέρνηση την επόμενη μέρα». Ενώ ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης προς το ΠΑΣΟΚ στέλεχος της ΝΔ ανέφερε ότι «ο Ανδρουλάκης όσο περνά ο καιρός φαίνεται πολιτικά ανεπαρκής». 

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι το Μαξίμου και η Νέα Δημοκρατία διεξάγουν πλέον έναν διμέτωπο αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίζοντας όμως σε μεγάλο βαθμό τα δύο κόμματα ως ένα σε ό,τι αφορά πάντοτε την αντιπαράθεση ενόψει των εκλογών.  

Τα νομοσχέδια 

Αυτά είναι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα 30 νομοσχέδια που σκοπεύει να περάσει η κυβέρνηση από τη Βουλή το 2023 πριν τις εκλογές (προφανώς κάποια θα συγχωνευτούν λόγω χρόνου):

  1. Υπουργείο Εσωτερικών – Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση
  2. Υπουργείο Ανάπτυξης – Αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών και διοικητική επιβολή της νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή
  3. Υπουργείο Δικαιοσύνης – Διεθνής εμπορική διαιτησία
  4. Υπουργείο Εθνικής Αμυνας– Ίδρυση Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης
  5. Υπουργείο Οικονομικών – Θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των δεσμευμένων και δημευμένων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες
  6. Υπουργείο Οικονομικών – Κατεχόμενα ακίνητα του Δημοσίου
  7. Υπουργείο Οικονομικών – Σύσταση Μητρώου Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους
  8. Υπουργείο Οικονομικών – Κωδικοποίηση Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα
  9. Υπουργείο Οικονομικών – Κωδικοποίηση φορολογίας περιουσίας
  10. Υπουργείο Υγείας – Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ιστών και κυττάρων
  11. Υπουργείο Υγείας – Πλαίσιο λειτουργίας φαρμακευτικών συλλόγων
  12. Υπουργείο Υγείας – Προγράμματα υποστήριξης ανέργων
  13. Υπουργείο Υγείας – Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας
  14. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Αστική ανάπλαση και αναζωογόνηση
  15. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Σύσταση εθνικής ρυθμιστικής αρχής για τα απόβλητα και τα ύδατα
  16. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Κωδικοποίηση πολεοδομικής νομοθεσίας
  17. Υπουργείο Δικαιοσύνης – Νέο πλαίσιο Πόθεν έσχες
  18. Υπουργείο Δικαιοσύνης – Χάρτης διοικητικής δικαιοσύνης
  19. Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης/ Υπουργείο Εσωτερικών : Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας – Σχέσεις Κράτους – Πολίτη
  20. Υπουργείο Πολιτισμού / Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης – Πλαίσιο διακυβέρνησης της οπτικοακουστικής πολιτικής
  21. Υπουργείο Πολιτισμού – Νέο πλαίσιο λειτουργίας των μουσείων
  22. Υπουργείο Πολιτισμού – Απασχόληση στον πολιτιστικό τομέα, ορισμός του καθεστώτος των «επαγγελματιών στον δημιουργικό ή πολιτιστικό κλάδο» και των αναλογικών φορολογικών κινήτρων και κινήτρων κοινωνικής ασφάλισης
  23. Υπουργείο Τουρισμού – Νομοθετική ρύθμιση για την θεσμοθέτηση και θέση σε λειτουργία της πλατφόρμας mydigitaltourism.
  24. Υπουργείο Τουρισμού – Ανάπτυξη ενιαίου συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής αφίξεων και αναχωρήσεων στα τουριστικά καταλύματα (e-visitor)
  25. Υπουργείο Τουρισμού – Σύσταση Κέντρου Έρευνας και Παρακολούθησης για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο
  26. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου του ΕΛ.Γ.Ο.-ΔΗΜΗΤΡΑ
  27. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  28. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου επαγγελματικότητας στον κλάδο αλιείας
  29. Υπουργείο Παιδείας – Διατάξεις για την εκπαίδευση μαθητών με αναπηρία με έμφαση στη συμπεριληπτική/ ενταξιακή εκπαίδευση
  30. Υπουργείο Παιδείας – Νέα κριτήρια επιλογής εκπαιδευτικών

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...