594
Στιγμιότυπο από ομιλία του Τραμπ στο Τέξας στις 29 Ιανουαρίου – με αυτό το χέρι έκανε… κομφετί τα προεδρικά έγγραφα | REUTERS/Go Nakamura

Τα… κομφετί του Τραμπ, η λύση τού σελοτέιπ και η 6η Ιανουαρίου

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2022, 20:40
Στιγμιότυπο από ομιλία του Τραμπ στο Τέξας στις 29 Ιανουαρίου – με αυτό το χέρι έκανε… κομφετί τα προεδρικά έγγραφα
| REUTERS/Go Nakamura

Τα… κομφετί του Τραμπ, η λύση τού σελοτέιπ και η 6η Ιανουαρίου

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2022, 20:40

Κάποια από τα αρχεία που εστάλησαν στην επιτροπή της αμερικανικής Βουλής η οποία διερευνά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου του 2021 είχαν σκιστεί και επανακολληθεί με σελοτέιπ – αυτό γνωστοποιήθηκε στις ΗΠΑ και δείχνει ότι ο πρώην πρόεδρος Τραμπ είχε την κακή συνήθεια να σκίζει έγγραφα που, βάσει του αμερικανικού νόμου, δεν ήταν κτήμα του αλλά περιουσία του κράτους.

Τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τη συγκεκριμένη συνήθεια του Τραμπ να σκίζει χαρτιά που είχε συντάξει ως πρόεδρος. Εξ αυτής της διασταυρωμένης πληροφορίας συνάγεται ότι επί ημερών του το γραφειοκρατικό προσωπικό του Λευκού Οίκου είχε αναγκαστεί να δουλεύει υπερωρίες ώστε να μαζεύει τα κομματάκια των σχισμένων εγγράφων – ορισμένα ήταν στο μέγεθος του αποκριάτικου κομφετί!–, με σκοπό να συνθέσει διά συγκολλήσεώς τους το κάθε έγγραφο!

Και αυτό το εκ πρώτης όψεως παράλογο σκηνικό συνέβαινε επειδή έτσι απαιτεί ο αμερικανικός νόμος περί προεδρικών αρχείων.

Ο,τι γράφει δεν ξεγράφει

Κάθε πρόεδρος των ΗΠΑ όταν εγκαταλείπει το Οβάλ Γραφείο πρέπει να παραδίδει στην εν λόγω υπηρεσία του Λευκού Οίκου (περί προεδρικών αρχείων) υπομνήματα, επιστολές, σημειώσεις, ηλεκτρονική αλληλογραφία, φαξ, γραπτές ανακοινώσεις του και ό,τι άλλο υπάρχει σε κείμενο και σχετίζεται με την άσκηση των προεδρικών καθηκόντων. (Σε ό,τι αφορά ειδικώς τον Τραμπ, ναι, και τα σχόλια στο Twitter). Για αυτόν τον λόγο έτρεχαν οι υπάλληλοι να κολλήσουν τα… κομφετί του Τραμπ.

Τα αμερικανικά Μέσα υποθέτουν ότι ο Τραμπ δεν άλλαξε το άσχημο χούι του να σκίζει χαρτιά μέχρι το τέλος της θητείας του, δηλαδή και κατά την περίοδο της εισβολής οπαδών του στο Καπιτώλιο.

Και νέα κατηγορία στα σκαριά;

Σχετικά με το μείζον για τις ΗΠΑ θέμα των… κομφετί του Τραμπ, αμερικανοί συνταγματολόγοι απεφάνθησαν ότι η καταστροφή των προεδρικών εγγράφων από τον Τραμπ θα μπορούσε να είναι «έγκλημα κατά της κρατικής περιουσίας», εφ’ όσον αποδειχθεί ότι πρόθεσή του ήταν η δόλια καταστροφή τους.

«Ο πρόεδρος δεν κατέχει τα αρχεία που δημιουργούνται από τη δική του κυβέρνηση. Ο ορισμός των προεδρικών αρχείων είναι ευρύς. Οι σημειώσεις του ίδιου του Τραμπ προς τον εαυτό του θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κατ’ αυτόν τον τρόπο, συνεπώς η καταστροφή τους θα μπορούσε να είναι εγκληματικού χαρακτήρα καταστροφή κρατικής περιουσίας».

Οσον αφορά το καθαυτό θέμα της δημοσιοποίησης των αρχείων του Λευκού Οίκου σχετικά με την 6η Ιανουαρίου και τα μετέπειτα αυτής, υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ είχε μπλοκάρει τη διαδικασία νομικά, ώσπου ηττήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο τον περασμένο μήνα. Το χούι του να σκίζει χαρτιά είναι δεδομένο, ωστόσο παραμένει ασαφές αν υπήρξε κάποιος δόλος του, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο – τουλάχιστον αυτό μετέδωσαν τα αμερικανικά Μέσα.

Πολλά λεφτά, τρελά όνειρα

Οι βρετανικοί Times προβάλλοντας το θέμα του «κομφετί» παρατήρησαν ότι ο Τραμπ εξακολουθεί να καταφέρεται εναντίον της εκλογικής διαδικασίας που του στέρησε τον Λευκό Οίκο, να μιλάει περί «κλεμμένων εκλογών», αλλά συγχρόνως να συγκεντρώνει και χρήματα για τον προεκλογικό αγώνα του 2024. Ετσι έγραψαν για «απόθεμα στο σεντούκι», ύψους 122 εκατ. δολαρίων: «Η οργάνωση ‘‘Save America’’ του Τραμπ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έλαβε 51 εκατ. δολάρια από δωρητές κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, ένα άνευ προηγουμένου απόθεμα για πρώην πρόεδρο. Αυτό υπογραμμίζει την κυριαρχία του στην πολιτική των Ρεπουμπλικανών περισσότερο από έναν χρόνο μετά την αποχώρησή του από την εξουσία».

Ταυτόχρονα οι Times έδωσαν την πληροφορία ότι ο Τραμπ επιδίδεται σε αγώνα εξόντωσης των Ρεπουμπλικανών εκείνων οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του. Αν και δεν έχει επιβεβαιώσει ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος, έχει πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις τους τελευταίους μήνες και άφησε έναν μεγάλο υπαινιγμό την περασμένη εβδομάδα, δηλώνοντας τον εαυτό του «45ο και 47ο» πρόεδρο των ΗΠΑ! Την οριστική δήλωσή του θα την κάνει ύστερα από το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...