222
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο | Patrick Semansky/Pool via REUTERS

Στην Κύπρο το Σάββατο ο Μάικ Πομπέο

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2020, 09:22
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο
|Patrick Semansky/Pool via REUTERS

Στην Κύπρο το Σάββατο ο Μάικ Πομπέο

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2020, 09:22

Πέντε ημέρες μετά την παρουσία του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Λευκωσία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα «αποκαταστήσει» την τάξη.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επισκέπτεται το Σάββατο τη Λευκωσία, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Το AFP μετέδωσε ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το ζήτημα των ενεργειών της Τουρκίας στην περιοχή.

Σε δηλώσεις του ο Μάικ Πομπέο ανέφερε ότι σκοπός του ταξιδιού είναι η αναζήτηση ειρηνικής λύσης λόγω της αύξησης των εντάσεων στη Μεσόγειο. Επιπλέον κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της ώστε να μπορέσει να υπάρξει διάλογος.

Το ταξίδι, είπε ακόμη ο αμερικανός υπουργός, έρχεται ως συνέχεια των τηλεφωνικών επικοινωνιών του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Η επίσκεψη θα γίνει αμέσως μετά το ταξίδι του Μάικ Πομπέο στην Ντόχα του Κατάρ όπου θα βοηθήσει στην έναρξη των συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και των Ταλιμπάν.

«Η διαμάχη πρέπει να επιλυθεί με τρόπο διπλωματικό και ειρηνικό», δήλωσε ο Πομπέο σε δημοσιογράφους. «Θα δουλέψω λοιπόν και σε αυτή την κατεύθυνση, κατανοώντας τους κινδύνους που συνδέονται με την Κύπρο», πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Κύπρο δείχνει ότι ο χρόνος έχει «πυκνώσει» σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...