616
O Σεργκέι Λαβρόφ με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη στη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο την Τρίτη | Τwitter/@AnastasiadesCY

Στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία ο Λαβρόφ – διεκδικεί ρόλο διαμεσολαβητή

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2020, 10:46
O Σεργκέι Λαβρόφ με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη στη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο την Τρίτη
|Τwitter/@AnastasiadesCY

Στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία ο Λαβρόφ – διεκδικεί ρόλο διαμεσολαβητή

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2020, 10:46

Εν μέσω μίας κρίσιμης συγκυρίας με αμείωτη την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και λίγα μόλις 24ωρα μετά την αμερικανική απόφαση για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, έγινε δεκτός το πρωί της Τρίτης από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Είχε προηγηθεί η συνέντευξη Λαβρόφ στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», όπου μεταξύ άλλων εξέφρασε την ετοιμότητα της Μόσχας να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Λευκωσίας και Αγκυρας.

Η Μόσχα εκφράζει την ετοιμότητα να συμβάλει στη διαμόρφωση σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας, υπό την προϋπόθεση όμως και αποκλειστικά και μόνον, στην περίπτωση που θα το ζητήσουν και οι δύο ενδιαφερόμενες πλευρές, ανέφερε συγκεκριμένα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας που ένιωσε την ανάγκη να διευκρινίσει επίσης ότι «η εμβάθυνση της ρωσο-τουρκικής συνεργασίας, καθώς και η αναγκαιότητα αμοιβαίων ενεργειών με την Αγκυρα σε σχέση με περιφερειακά ζητήματα, δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο ούτε και θα επηρεάσει τον διάλογό μας με τη Λευκωσία».

Η συγκεκριμένη αναφορά Λαβρόφ αποσκοπούσε στο να μπει ένα «φρένο» στη εντεινόμενη την τελευταία περίοδο δραστηριότητα -αύξηση επιρροής- του αμερικανικού παράγοντα στην Κύπρο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πρόσφατα με αφορμή την απόφαση την Ουάσινγκτον για την άρση του εμπάργκο όπλων, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Τζούντιθ Γκάρμπερ, χαρακτήρισε την Κύπρο σημαντικό εταίρο και παίκτη-κλειδί στην ΝΑ Μεσόγειο, τονίζοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία, γεγονός το οποίο εντάσσεται σε γενικότερο πλαίσιο διμερών σχέσεων και όχι ως μέρος των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή. Χαρακτήρισε δε αποσταθεροποιητικό τον ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή, τόσο μέσω των προσφυγικών ροών από τη Συρία στην Κύπρο, όσο και γενικότερα.

Σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ,  βασικό πεδίο για αποτελεσματική επίλυση των διαφορών είναι τα Ηνωμένα Εθνη, εκφράζοντας ανησυχία για τα τεκταινόμενα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Θεωρούμε ως απαράδεκτες οποιεσδήποτε ενέργειες, που στη συνέχεια μπορούν να αυξήσουν τη δυναμική της διένεξης», είπε και τόνισε ότι οι διαφορές είναι καλύτερο να διευθετούνται στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, παρασημοφόρησε τον κ. Λαβρόφ με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’ και ακολούθησαν οι  διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Κύπρου – Ρωσίας.

Aπευθυνόμενος στον κ. Λαβρόφ, o Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η προσωπική του συμβολή μέσω της θέσης του ως υπουργός Εξωτερικών, αλλά και των άλλων αξιωμάτων που είχε στο ρωσικό ΥΠΕΞ είναι ανεκτίμητη, όπως και η προσφορά του στη συνεχή ανάπτυξη των ιστορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Τιμώντας τα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και ως ελάχιστο δείγμα της ευγνωμοσύνης μας σας επιδίδω εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου Γ ως οφειλόμενη έκφραση της πολιτείας και του λαού της Κύπρου για την διαχρονική στήριξη της Ρωσίας, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης κατά την παρασημοφόρηση του κ. Λαβρόφ.

Στην αντιφώνησή του ο ρώσος ΥΠΕΞ  ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για το υψηλό αυτό κρατικό παράσημο, λέγοντας ότι αποτελεί σύμβολο αναγνώρισης του ρόλου της ρωσικής διπλωματίας για προώθηση ολόκληρου του φάσματος των κυπρορωσικών σχέσεων.

Πρόσθεσε ότι συμμερίζεται απόλυτα τις εκτιμήσεις του Προέδρου για το επίπεδο των διμερών σχέσεων και υπενθύμισε ότι η εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών έγινε δύο μόλις μέρες μετά τη σύσταση του κυπριακού κράτους.

Οι σχέσεις μας προχωρούν δυναμικά με βάση τη φιλία των λαών μας και τις κοινές μας αρχές, είπε και σημείωσε ότι η ενίσχυση των φιλικών δεσμών των δύο χωρών επιβεβαιώθηκε και πρόσφατα κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο Πούτιν.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι όλες οι διμερείς συμφωνίες θα υλοποιηθούν.

Αμέσως μετά ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση του Σεργκέι Λαβρόφ με τον κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου και θα υπογραφεί το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ για τα έτη 2021-2022.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...