565
Ο Παύλος Πολάκης στη Βουλή. Αφού προκάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να ψηφίσουν υπέρ της άρσης της ασυλίας του, αυτοί μετρήθηκαν λιγότεροι... | Menelaos Myrillas / SOOC

Αλλαγές στη λειτουργία της ΚΟ της ΝΔ μετά το φιάσκο της μη άρσης της ασυλίας Πολάκη

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2020, 09:16
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/09/2020, 12:02
Ο Παύλος Πολάκης στη Βουλή. Αφού προκάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να ψηφίσουν υπέρ της άρσης της ασυλίας του, αυτοί μετρήθηκαν λιγότεροι...
|Menelaos Myrillas / SOOC

Αλλαγές στη λειτουργία της ΚΟ της ΝΔ μετά το φιάσκο της μη άρσης της ασυλίας Πολάκη

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2020, 09:16
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/09/2020, 12:02

Σε αμηχανία, αν όχι αναβρασμό, βρίσκεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ μετά το «φιάσκο» της μη άρσης ασυλίας τού Παύλου Πολάκη, ενός κατ’ εξοχήν πολιτικού αντιπάλου της κυβερνητικής παράταξης, ο οποίος μάλιστα βρήκε την ευκαιρία να το πανηγυρίσει με σόου στη Βουλή (εδώ)!

Το αίτημα για άρση της ασυλίας του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εισήγηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και αφορούσε μήνυση εναντίον του κ. Πολάκη για συκοφαντική δυσφήμηση που είχε υποβάλει ο εκδότης της εφημερίδας «Παραπολιτικά» Γιάννης Κουρτάκης. Επί 165 παρόντων βουλευτών, όμως, μόλις 80 τάχθηκαν υπέρ της αίτησης άρσης ασυλίας και 84 κατά, ενώ ένας βουλευτής δήλωσε «παρών», με συνέπεια ο κ. Πολάκης να συνεχίσει να απολαμβάνει τη βουλευτική ασυλία.

Τι συνέβη; Πολύ απλά, πολλοί βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας προτίμησαν να μην πάνε στη Βουλή να ψηφίσουν για να αρθεί η βουλευτική ασυλία του «αψύ Σφακιανού», πρώην αν. υπουργού Υγείας. Από τις 80 ψήφους υπέρ της άρσης ασυλίας του κ. Πολάκη, μόνο οι 70 ήταν από βουλευτές της ΝΔ (επτά από την Ελληνική Λύση και μόλις τρεις από το ΚΙΝΑΛ που έχει και αυτό τα ζητήματά του σε αυτήν την υπόθεση). Συνολικά, δηλαδή, μετρήθηκαν 88 απουσίες βουλευτών της ΝΔ από τη Βουλή!

Μετά την κοινοβουλευτική «ήττα», ήρθε γρήγορα η ώρα της αυτοκριτικής αλλά και της αναζήτησης ευθυνών.

Για «μεγάλη αστοχία της ομάδας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ» και «μια αποτυχία μας» έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, σε μια σαφή μομφή προς τον γραμματέα της ΚΟ Σταύρο Καλαφάτη, τον οποίο πάντως δεν κατονόμασε. Ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, είπε επίσης ότι ζητάει «συγγνώμη» από τους ψηφοφόρους της ΝΔ.

Ο ίδιος απέκρουσε τις φήμες περί «συναλλαγής» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα άρσης βουλευτικών ασυλιών. «Ηταν καθαρή αστοχία και υποτίμηση μιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας», τόνισε.

Ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης δεν ήταν παρών στην ψηφοφορία. «Και εγώ φταίω. Υπάρχει ένα έθιμο στη Βουλή οι υπουργοί να μην πηγαίνουν να ψηφίσουν την άρση ασυλίας –θεωρείται μια πιο τυπική διαδικασία. Λέω ότι φταίω εγώ που δεν πήγα, αλλά οι βουλευτές (της ΝΔ) που δεν πήγαν είναι απαράδεκτοι», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός είπε ότι είναι λάθος των βουλευτών που απουσίαζαν ωστόσο, το δικαιολόγησε λέγοντας ότι πρόκειται απλώς για απερισκεψία. Συγκεκριμένα όπως είπε, ενδέχεται κάποιοι βουλευτές από την επαρχία, λόγω των μέτρων για την πανδημία να απουσίαζαν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Όμως, όπως είπε, είχαν ειδοποιηθεί με μήνυμα για την παρουσία όλων των βουλευτών.

Νωρίτερα, ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο οποίος διατηρεί ραδιοφωνική εκπομπή στον σταθμό του μηνυτή του κ. Πολάκη, μίλησε για «ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν».

Σύμφωνα μάλιστα με αποκλειστικές πληροφορίες τού (έμμεσα θιγόμενου Μέσου) parapolitika.gr οι πρώτες επιπτώσεις έπεσαν στον γραμματέα της κ. Καλαφάτη, ο οποίος με συνοπτικές διαδικασίες αποκλείστηκε από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο.

Ο δε Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, προανήγγειλε, σύμφωνα με το vouliwatch.gr, αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ΚO της ΝΔ.

Είπε συγκεκριμένα: «Υπήρξε μία σοβαρή αστοχία για την οποία δεν υπάρχει δικαιολογία. Οφείλουμε όλοι να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, θα πρέπει να υπάρχει επαγγελματισμός στα πράγματα και σε αυτήν την περίπτωση δεν τα καταφέραμε καθόλου καλά. Θα ληφθούν μέτρα έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερη οργάνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, του κοινοβουλευτικού έργου, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...