399
Η Κατρίν Κολονά, στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, τη Δευτέρα | Twitter

Στην Μπούτσα η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών: «Αυτό δεν πρέπει να συμβεί ποτέ ξανά»

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2022, 14:04
Η Κατρίν Κολονά, στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, τη Δευτέρα
|Twitter

Στην Μπούτσα η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών: «Αυτό δεν πρέπει να συμβεί ποτέ ξανά»

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2022, 14:04

Η Μπούτσα ήταν ένας από τους σταθμούς της γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, που επισκέπτεται την Ουκρανία, τη Δευτέρα.

«Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει, δεν πρέπει να συμβεί ξανά», δήλωσε η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, μετά την επίσκεψή της σε ορθόδοξη εκκλησία, όπου εκτίθενται φωτογραφίες από τις θηριωδίες των Ρώσων στην πόλη.

«Η Γαλλία είναι στο πλευρό τους (των Ουκρανών) μαζί με τους φίλους της, τους συμμάχους της, θα κάνει ό,τι μπορεί για να επιστρέψει η ειρήνη», σημείωσε η γαλλίδα υπουργός.

Η Κολονά αναφέρθηκε επίσης στη συμβολή της Γαλλίας στην έρευνα για τα καταγγελλόμενα εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα, καθώς μέλη της γαλλικής εθνικής χωροφυλακής μετέχουν στη διαδικασία εξέτασης και ταυτοποίησης των πτωμάτων, στο πλευρό των ουκρανών ερευνητών.

«Ανταποκριθήκαμε πρώτοι. Αυτοί έμειναν μερικές εβδομάδες και μετά έφτασε μια δεύτερη ομάδα», διευκρίνισε, λέγοντας ότι ελπίζει πως «οι νομικές διαδικασίες να μπορέσουν να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό, ώστε να μπορέσουν οι οικογένειες να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα να αναπαύονται σε τάφους».

Μόνον «το αποτέλεσμα της έρευνας», που διεξάγεται από τις ουκρανικές αρχές, θα επιτρέψει να εξακριβωθεί η ταυτότητα των υπευθύνων αυτών των φρικαλεοτήτων, ειδικότερα «με βάση τα γεγονότα τα οποία η ομάδα μας βοήθησε στο να εξακριβωθούν», υπογράμμισε.

Η Κολονά είναι η πιο υψηλόβαθμη γαλλίδα αξιωματούχος που επισκέπτεται την Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Στη συνέχεια η υπουργός συναντήθηκε με τον ουκρανό ομόλογό της, Ντμίτρο Κουλέμπα, και αργότερα θα δει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, «για να μιλήσουν ειδικά για τον αποκλεισμό των εξαγωγών σιτηρών και φυτικών ελαίων από την Ουκρανία, κάτι το οποίο εγείρει όντως κινδύνους έλλειψης επισιτιστικής ασφάλειας», σημείωσε σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Κατρίν Κολονά και ο Ντμίτρο Κουλέμπα μπροστά στον Τοίχο της Μνήμης στο Κίεβο, με φωτογραφίες ουκρανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο – REUTERS/Gleb Garanich

Η νέα υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη την πρώτη της επίσκεψη στο εξωτερικό, στη Γερμανία.

Εκεί. υπογράμμισε ότι «καμία από τις χώρες της G7 (δεν είναι) σε πόλεμο κατά της Ρωσίας», αλλά κάλεσε «να ενισχυθεί περαιτέρω η υποστήριξή μας στην Ουκρανία μακροπρόθεσμα, σε όλα τα επίπεδα».

Επίσης αναφέρθηκε στην ιδέα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για μια «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα», υποδεχόμενη πιθανόν την Ουκρανία ή τη Βρετανία.

Το ταξίδι της Κολονά στην Ουκρανία γίνεται εν μέσω επικρίσεων από διπλωμάτες και πολιτικούς αναλυτές ότι η Γαλλία δεν κάνει αρκετά για να υποστηρίξει την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...