443
Ο Αρμιν Λάσετ συνομιλεί με πρόσφυγες στην είσοδο του καταυλισμού της Μόριας | Twitter

Στη μέση άφησε την επίσκεψη στη Μόρια ο Αρμιν Λάσετ

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2020, 15:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/08/2020 17:41
Ο Αρμιν Λάσετ συνομιλεί με πρόσφυγες στην είσοδο του καταυλισμού της Μόριας
|Twitter

Στη μέση άφησε την επίσκεψη στη Μόρια ο Αρμιν Λάσετ

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2020, 15:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/08/2020 17:41

Δεν κατάφερε να εισέλθει στον καταυλισμό της Μόριας, την Τρίτη, στην πρώτη του απόπειρα, ο γερμανός πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Αρμιν Λάσετ, στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

Ο Λάσετ, ο οποίος όπως είπε επισκέπτεται τη Λέσβο προκειμένου «να σχηματίσει προσωπική άποψη για την κατάσταση», έφτασε το πρωί της Τρίτης στη Μόρια, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα, κατά την οποία είχε συναντηθεί και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τον συνόδευαν στελέχη της κυβέρνησής του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης του κρατιδίου του, γερμανοί δημοσιογράφοι και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Αφού επισκέφτηκε την περιοχή όπου βρίσκονταν τα κοντέινερ, ο Λάσετ, σύμφωνα με το Spiegel, είχε προγραμματίσει μια επίσκεψη στην «άγρια» πλευρά, όπως περιγράφεται από το γερμανικό μέσο, του καταυλισμού.

Ομως, ομάδες προσφύγων από το Αφγανιστάν και την Αφρική είχαν συγκεντρωθεί και φώναζαν «Ελευθερώστε τη Μόρια», καθώς, όπως είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, νόμιζαν ότι ο Λάσετ ήταν «πρωθυπουργός της Γερμανίας».

Ο Αρμιν Λάσετ συνομιλεί με προσωπικό της Frontex στη Μόρια – Dorothee Krings

Ετσι, ο επικεφαλής ασφαλείας του καταυλισμού συμβούλεψε τον Λάσετ να μην προχωρήσει περισσότερο στο εσωτερικό του.

Δημοσιογράφοι του WDR και της Bild που συνόδευαν τον γερμανό πολιτικό έκαναν λόγο για μεγάλη αναταραχή και «απειλητική διάθεση», ενώ επιβεβαίωσαν και την ακύρωση της επίσκεψης.

Στο σημείο βρίσκονταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Ο Αρμιν Λάσετ στον καταυλισμό της Μόριας / Dorothee Krings

Μετά την ακύρωση της επίσκεψης στη Μόρια, ο αρχηγός της κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας μετέβη στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, όπου μένουν περίπου 1.300 άνθρωποι, χωρίς να σημειωθεί κάποιο απρόοπτο.

Αργότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Λάσετ και η ομάδα του επέστρεψαν στη Μόρια, όπου αυτή τη φορά εισήλθαν στη λεγόμενη «ζούγκλα» και συζήτησαν με αιτούντες άσυλο και μέλη μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που δραστηριοποιούνται εκεί.

Ο Λάσετ σκοπεύει να διεκδικήσει την ομοσπονδιακή ηγεσία του CDU και ως εκ τούτου είναι ένας από τους υποψηφίους για να αντικαταστήσει την Ανγκελα Μέρκελ.

Ο ίδιος μετέβη στο Δημαρχείο Μυτιλήνης, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο, Στρατή Κύτελη, από τον οποίο τού έγινε εκτενής ενημέρωση για όλα τα θέματα του προσφυγικού ζητήματος στη Λέσβο. Ο δήμαρχος επισήμανε στον Λάσετ ότι «ο λαός της Μυτιλήνης έχει φθάσει στα όρια ανοχής του και ζητά από την Ευρώπη και ειδικά από τη Γερμανία συγκεκριμένες πράξεις στήριξης και ανακούφισης στα πλαίσια της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Το μεσημέρι, η αποστολή συναντήθηκε με γερμανούς αστυνομικούς της Frontex που βρίσκονται αυτήν την περίοδο στη Λέσβο και κατάγονται από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, η γερμανική αντιπροσωπία πραγματοποίησε με σκάφος του Λιμενικού Σώματος αυτοψία στην ελληνοτουρκική οριογραμμή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...