203
Περπατώντας κόντρα στον βοριά, στο λομάνι της Ραφήνας | INTIMEnews

Γιατί τόσο κρύο εφέτος στην Ελλάδα;

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2019, 11:19
Περπατώντας κόντρα στον βοριά, στο λομάνι της Ραφήνας
|INTIMEnews

Γιατί τόσο κρύο εφέτος στην Ελλάδα;

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2019, 11:19

«Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα» λέει το τραγούδι των Locomondo, η αίσθηση ωστόσο για τον χειμώνα που μας πέρασε -αλλά και για τις πρώτες ημέρες της άνοιξης- είναι τελείως διαφορετική. Στο εντονότερο και μεγαλύτερης διάρκειας κρύο συνέβαλαν οι ισχυροί άνεμοι και κυρίως οι βοριάδες που σημείωσαν ρεκόρ οκταετίας, σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Σε περιοχές όπως η Σαμοθράκη, η Σκύρος, η Παξιμάδα Καρύστου, η Πεντέλη και το Λαύριο, ο αριθμός των ημερών με ριπές ανέμου μεγαλύτερες των 60 km/h στο εξάμηνο Οκτωβρίου-Μαρτίου ήταν ο μεγαλύτερος της τελευταίας οκταετίας, ενώ σε άλλες περιοχές, όπως η Νάξος και η Μονεμβάσια, ο αριθμός ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος της οκταετίας.

Αξιοσημείωτη είναι η καταγραφή του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην Παξιμάδα Καρύστου, όπου στις 110 από τις 180 ημέρες του φθινοπώρου και του χειμώνα οι ριπές του ανέμου ξεπέρασαν τα 60 km/h.

Τις περισσότερες ημέρες με ισχυρές ριπές κυριάρχησαν οι άνεμοι βορείων διευθύνσεων, γεγονός που συνετέλεσε στη αίσθηση ψύχους που είχαμε σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στο διάγραμμα που ακολουθεί (πηγή meteo.gr) παρουσιάζεται ο αριθμός των ημερών με ριπές ανέμου μεγαλύτερες των 60 km/h σε επιλεγμένους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr (σε κάθε διάγραμμα χρωματίζεται με κίτρινο ο μεγαλύτερος αριθμός ημερών στο διάστημα 2011-2018) .

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...