789
Πατέρας και κόρη πνίγηκαν αγκαλιά στον ποταμό | EPA/Abraham Pineda-Jácome

Σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ: Σοκάρει η φωτογραφία πατέρα και της δίχρονης κόρης του που πνίγηκαν αγκαλιά στον Ρίο Γκράντε

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2019, 11:17
Πατέρας και κόρη πνίγηκαν αγκαλιά στον ποταμό
|EPA/Abraham Pineda-Jácome

Σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ: Σοκάρει η φωτογραφία πατέρα και της δίχρονης κόρης του που πνίγηκαν αγκαλιά στον Ρίο Γκράντε

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2019, 11:17

Σάλο έχει προκαλέσει από την Τρίτη, σε Αμερική και Μεξικό, ο πνιγμός ενός 25χρονου μετανάστη και της δίχρονης κόρης του στον ποταμό Ρίο Γκράντε, που χωρίζει το Μεξικό από τις ΗΠΑ και η φωτογραφία των πτωμάτων τους, που κάνει τον γύρο του κόσμου.

Η μικρή Βαλέρια και οι γονείς της, είχαν ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου το ταξίδι τους από το Ελ Σαλβαδόρ για να φτάσουν στην Αμερική μέσω του Μεξικού.

Εκεί όμως, ο 25χρονος Οσκαρ Αλμπέρτο Μαρτίνεζ Ραμίρεζ και η 21χρονη σύζυγός του Τάνια Βανέσα Αβαλος διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να περάσουν νόμιμα στις ΗΠΑ και να ζητήσουν άσυλο και έτσι αποφάσισαν να διασχίσουν κολυμπώντας τον ποταμό Ρίο Γκράντε που χωρίζει τις δύο χώρες.

Ετσι, τη Δευτέρα, σύμφωνα με τη μαρτυρία της μητέρας, που αναδημοσιεύουν αμερικανικά Μέσα, ο Οσκαρ πήρε την 23 μηνών κόρη του αγκαλιά και πέρασαν μαζί στην αμερικανική πλευρά του ποταμού. Την άφησε εκεί, και γύρισε πίσω στην μεξικανική όχθη για να βοηθήσει την γυναίκα του. Η μικρή Βαλέρια όμως, όταν τον είδε να φεύγει, πανικοβλήθηκε και έπεσε μόνη της μέσα στα ορμητικά νερά του ποταμού. Ο Οσκαρ πήδηξε μέσα για να την πιάσει. Τα ρεύματα στο σημείο ήταν πανίσχυρα και τους παρέσυραν μακριά. Ο μπαμπάς της την έβαλε μέσα στην μπλούζα του για να μην την χάσει. Πνίγηκαν και οι δύο και τα πτώματά τους βρέθηκαν στην πλευρά του Μεξικού. Η μικρή ήταν μέσα στην μπλούζα του μπαμπά της και τον είχε αγκαλιάσει από τον λαιμό.

Μεξικανός εθνοφρουρός περιπολεί στις όχθες του Ρίο Γκράντε, κοντά στο σημείο όπου βρέθηκαν τα πτώματα του Οσκαρ και της Αντζι Βαλέρια

Η φωτογραφία τους θύμισε τον τρίχρονο Αϊλάν από τη Συρία, που πνίγηκε σε μία τουριστική παραλία της Τουρκίας τον Σεπτέμβριο του 2015. Η φωτογραφία αυτή, ταρακούνησε τότε όλη την Ευρώπη και η Ανγκελα Μέρκελ πήρε την απόφαση να ανοίξει τις πύλες της Γερμανίας στους πρόσφυγες που έφευγαν από τον πόλεμο και τη φτώχεια και να υποδεχθεί ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Το πτώμα του τρίχρονου Αϊλάν Κουρντί στα παράλια της Τουρκίας, τον Σεπτέμβριο του 2015 – Reuters

«Είναι πολύ δύσκολο να βλέπω αυτή τη φωτογραφία (του Οσκαρ και της Βαλέρια), είπε συγκινημένος στους New York Times ο Χοακίν Κάστρο, στέλεχος των Δημοκρατικών στο Τέξας. «Είναι η δική μας εκδοχή του τρίχρονου αγοριού από τη Συρία, που κείτεται νεκρό στην παραλία. Αυτό είναι».

Λίγες μόλις ημέρες μετά τις σοκαριστικές αποκαλύψεις αμερικανών δικηγόρων για τις απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες ζουν εκατοντάδες παιδιά-μετανάστες σε αμερικανικά «στρατόπεδα συγκέντρωσης» στα σύνορα με το Μεξικό, η φωτογραφία του Οσκαρ και της Βαλέρια τάραξε ξανά την Αμερική.

Τα πτώματά τους βρέθηκαν στα περίχωρα του Ματαμόρος, στην μεξικανική πολιτεία Ταμαουλίπας.

Η μεξικανική κυβέρνηση επικρίνεται σφόδρα τις τελευταίες μέρες στο εσωτερικό της χώρας, επειδή έχει σκληρύνει τη στάση της απέναντι στους μετανάστες.

Στα τέλη του Μαΐου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επιβάλει τελωνειακούς δασμούς σε όλα τα μεξικανικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, αν το Μεξικό δεν σταματήσει το κύμα των επίδοξων μεταναστών από τις χώρες της κεντρικής Αμερικής. Στις 7 Ιουνίου, οι δύο χώρες κατέληξαν μάλιστα σε συμφωνία: οι ΗΠΑ έδωσαν διορία 45 ημερών στο Μεξικό για να λάβει μέτρα. Τις τελευταίες ημέρες, η μεξικανική κυβέρνηση έχει στείλει 20.000 μέλη της ομοσπονδιακής αστυνομίας και της εθνοφρουράς στα σύνορα για να εντατικοποιήσει τους ελέγχους.

Μια άλλη φωτογραφία από τα σύνορα το Σαββατοκύριακο, που δείχνει δύο γυναίκες και ένα κοριτσάκι να έχουν συλληφθεί από βαριά οπλισμένα μέλη της μεξικανικής Εθνοφρουράς καθώς προσπαθούσαν να διασχίσουν τον Ρίο Γκράντε για να φτάσουν στις ΗΠΑ, προκάλεσε επίσης αγανάκτηση και δριμείες επικρίσεις για την μεξικανική κυβέρνηση.

Μεξικανοί αξιωματούχοι ελέγχουν τα χαρτιά των μεταναστών που έχουν φτάσει στο Μεξικό και ελπίζουν να περάσουν στις ΗΠΑ, στο Ματαμόρος, υπό τα βλέμματα της εθνοφρουράς

«Είναι πολύ θλιβερό αυτό που συνέβη. Εχουμε πει ότι όσο οι ΗΠΑ τους απορρίπτουν, αυτοί οι άνθρωποι χάνουν την ζωή τους στην έρημο ή στον ποταμό», δήλωσε ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ.

Πίσω στην κοινότητα Αλταβίστα του Ελ Σαλβαδόρ, όπου έμενε η οικογένεια του Μαρτίνεζ, οι συγγενείς των νεκρών έκαναν έρανο για να συγκεντρώσουν τα 8.000 δολάρια που χρειάζονται για να επαναπατριστούν οι σοροί του Οσκαρ και της Βαλέρια. Λίγο αργότερα, η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει το κόστος.

Την ίδια στιγμή, οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκριναν έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια, ύψους 4,5 δισ. δολαρίων, για τους μετανάστες στα σύνορα.

Εικόνα του χώρου συγκέντρωσης παιδιών μεταναστών στο Κλιντ του Τέξας. Αμερικανοί δικηγόροι που επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις ανακάλυψαν σοκαρισμένοι 350 παιδιά να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες χωρίς στρώματα, σεντόνια, οδοντόβουρτσες και πάνες, ενώ πολλά ήταν άρρωστα ή είχαν ψείρες – Reuters

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...