413
Μουσουλμάνοι προσκυνητές προσεύχονται στο Μεγάλο Τζαμί στη Μέκκα, κατά το Ραμαζάνι | REUTERS

Ολο και περισσότεροι Αραβες απομακρύνονται από το Ισλάμ

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2019, 07:15
Μουσουλμάνοι προσκυνητές προσεύχονται στο Μεγάλο Τζαμί στη Μέκκα, κατά το Ραμαζάνι
|REUTERS

Ολο και περισσότεροι Αραβες απομακρύνονται από το Ισλάμ

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2019, 07:15

Ολοένα και λιγότεροι Αραβες δηλώνουν μουσουλμάνοι τα τελευταία έξι χρόνια, σύμφωνα με γκάλοπ που διενήργησε το Αραβικό Βαρόμετρο, ερευνητικό δίκτυο στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, για λογαριασμό του BBC.

Οι πόλεμοι, οι εμφύλιες συγκρούσεις και η γενικότερη αναταραχή στην περιοχή φαίνεται πως έχουν αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του ποσοστού των μουσουλμάνων, ιδίως στις ηλικίες κάτω των 30 ετών.

Οι ερευνητές ρώτησαν τους κατοίκους 10 χωρών και των παλαιστινιακών εδαφών αν δηλώνουν μη-θρησκευόμενοι. Στο προηγούμενο γκάλοπ, το 2012-13, το ποσοστό ήταν 8%. Φέτος, ήταν 13% στον γενικό πληθυσμό και 18% στις ηλικίες κάτω των 30. Οι ερωτώμενοι δήλωσαν επίσης ότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους σε θρησκευτικούς αρχηγούς και πολιτικά κόμματα.

Το ποσοστό είναι μεγαλύτερο στις χώρες της «Αραβικής Ανοιξης» και η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται σε Αίγυπτο, Λιβύη και Τυνησία, σύμφωνα με τους Times. Οι αναλυτές το αποδίδουν στην άνοδο των ακραίων ισλαμιστικών κομμάτων, γεγονός που έστρεψε κόσμο μακριά από τη θρησκεία.

Διαδήλωση στο Μαρόκο, τον Φεβρουάριο του 2019, στην επέτειο της Αραβικής Ανοιξης

Στην Τυνησία, το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 30%, (και φτάνει το 50% για τις ηλικίες 18-29 ετών), ενώ στη Λιβύη το 25%. Ακολουθούν Αλγερία, Λίβανος και Μαρόκο με το μεγαλύτερο ποσοστό άθρησκων. Αντίθετα, η Υεμένη είναι η μοναδική χώρα, όπου το ποσοστό των μουσουλμάνων έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2012.

Στην Αίγυπτο, η Μουσουλμανική Αδελφότητα του προέδρου Μόρσι εκδιώχθηκε από τον στρατό μετά από έναν χρόνο στην εξουσία, το 2013. Η Λιβύη βυθίστηκε σε εμφύλιο ανάμεσα σε τζιχαντιστές προσκείμενους στην Αδελφότητα και αντίπαλες παρατάξεις.

Η Τυνησία κατάφερε να εδραιώσει δημοκρατικό καθεστώς, αλλά οι μετριοπαθείς Ισλαμιστές έχασαν γρήγορα την εξουσία.

Η έρευνα δεν συμπεριέλαβε τη Συρία για λόγους ασφαλείας, ούτε τις περισσότερες χώρες του Περσικού Κόλπου επειδή αρνήθηκαν πλήρη και ανενόχλητη πρόσβαση στους ερευνητές.

Οσον αφορά τους ξένους ηγέτες, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ελάχιστα αρεστός στον αραβικό κόσμο, με ποσοστό μόλις 12%, ενώ ο Ερντογάν θεωρείται ιδιαίτερα δημοφιλής με 51% κατά μέσο όρο. Στην Ιορδανία, φτάνει το 75% ενώ στην Αίγυπτο, όπου ο Τύπος είναι ιδιαίτερα εχθρικός εναντίον του λόγω της υποστήριξής του στην Αδελφότητα, πέφτει στο 20%.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πιο δημοφιλής από τον Τραμπ σε όλες τις χώρες, ακόμα και σε αυτές που οι κυβερνήσεις τους συνεργάζονται με τις ΗΠΑ.

Ενδιαφέρον έχει και η απάντηση «ποιον θεωρείτε τον μεγαλύτερο εχθρό της χώρας σας». Στο Ιράκ, το 30% απάντησε «η Αμερική», το 31% «το Ιράν» και το 21% «το Ισραήλ». Στον Λίβανο, το Ισραήλ το φοβάται το 79% του πληθυσμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...