443
Ο Σκορσέζε με την κάμερά του. Υστερα από 65 φιλμ, λέει ότι ο «Ιρλανδός» ίσως να είναι το τελευταίο του. Γιατί όμως δεν δοκίμασε αυτός να γυρίσει τον «Joker» με τον Χοακίν Φίνιξ; | GK Films/ BRON Studios /CreativeProtagon

Σκορσέζε: Γιατί δεν γύρισα εγώ τον «Joker»

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2019, 12:25
Ο Σκορσέζε με την κάμερά του. Υστερα από 65 φιλμ, λέει ότι ο «Ιρλανδός» ίσως να είναι το τελευταίο του. Γιατί όμως δεν δοκίμασε αυτός να γυρίσει τον «Joker» με τον Χοακίν Φίνιξ;
|GK Films/ BRON Studios /CreativeProtagon

Σκορσέζε: Γιατί δεν γύρισα εγώ τον «Joker»

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2019, 12:25

Είναι οι ταινίες της χρονιάς. Από τη μία πλευρά το πολυσυζητημένο «Joker» του Τοντ Φίλιπς με τον σαρωτικό Χόακιν Φίνιξ και από την άλλη το επικό «The Irishman» του Μάρτιν Σκορτσέζε. Το ενδιαφέρον είναι ότι τα δύο φιλμ με κάποιον τρόπο συνδέονται. Πολλοί, για παράδειγμα, είδαν στην εκτός κόμικ προσέγγιση του Τοντ Φίλιπς στοιχεία από ταινίες του Σκορσέζε, κυρίως από τον «Ταξιτζή» και τον «Βασιλιά της Κωμωδίας».

Ο «Ταξιτζής» (1978) έχει το στοιχείο του αυτόκλητου τιμωρού, ενώ το «The King of Comedy» (1983), έχει τον μοναχικό τύπο στη βιομηχανία της κωμωδίας. Και στα δύο φιλμ άλλωστε πρωταγωνιστούσε ο Ρόμπερτ ντε Νίρο, ο οποίος τώρα κρατά έναν χαρακτηριστικό ρόλο στο «Joker».

Οι σύνδεσμοι είναι προφανείς. Και εξάλλου το όνομα του Σκορσέζε αρχικά είχε συζητηθεί προκειμένου να συμμετέχει ως παραγωγός του «Joker», ίσως και σκηνοθέτης.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Guardian, ο Σκορσέζε δήλωσε ωστόσο ότι «δεν ήθελε να εμπλακεί» με την ταινία «Joker» . Διαπίστωσε και αυτός πάντως ότι το ψυχολογικό θρίλερ του Τοντ Φίλιπς είναι επηρεασμένο από δικά του φιλμ.

Ερωτηθείς για την ταινία, ο 77χρονος σκηνοθέτης είπε ότι «γοητεύτηκε από το γεγονός ότι έχει επιρροή από το “The King of Comedy” και το “Taxi Driver”». Αναφερόμενος μάλιστα στον «Βασιλιά της Κωμωδίας» δήλωσε εντυπωσιασμένος καθώς «η μοναδική χώρα στην οποίο εκτιμήθηκε η συγκεκριμένη ταινία του ηταν η Βρετανία».

«Αλλά δεν ήθελα να ασχοληθώ με αυτή (την ταινία “Joker”)».

Οταν το 2017 είχαν κυκλοφορήσει οι πρώτες πληροφορίες για το «Joker» –που συνιστά μια παράπλευρη ταινία του σύμπαντος της DC Comics με ήρωα τον Μπάντμαν– αναφερόταν πως ο Σκορσέζε ίσως να αναλάμβανε ακόμα και σκηνοθέτης.

Ο «Joker» ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2018 χωρίς τον Σκορσέζε. O ίδιος έχει παραδεχτεί ότι σκεφτόταν σοβαρά το project επί χρόνια, αλλά τελικά αποφάσισε να το αφήσει επειδή ήθελε να γυρίσει τον διάρκειας τριών ωρών και 30 λεπτών (!) «Ιρλανδό». Αυτή η ταινία ίσως να είναι και η τελευταία του, όπως είπε στον Αντριου Πούλβερ του Guardian.

Oσο για τον «Joker»;

«Γνωρίζω την ταινία πολύ καλά. Γνωρίζω τον σκηνοθέτη πολύ καλά. Το σκέφτηκα αρκετά μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια και αποφάσισα ότι δεν είχα τον χρόνο να το κάνω» είχε πει πρόσφατα σε άλλη συνέντευξη. «Ηταν προσωπικό μου θέμα. Ωστόσο, γνωρίζω το σενάριο πολύ καλά. Εχει πραγματική ενέργεια και τον Χοακίν Φίνιξ. Είναι μία αξιοσημείωτη δουλειά».

«Εγώ δεν ξέρω αν θα έκανα το επόμενο βήμα με αυτόν τον χαρακτήρα, ώστε να εξελιχθεί σε έναν χαρακτήρα comic. Εξελίσσεται σε κάτι αποδομημένο. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακή τέχνη, απλά δεν κάνει για εμένα. Οι ταινίες υπερηρώων, όπως έχω ξαναπεί, είναι μία ακόμα μορφή τέχνης. Δεν είναι εύκολο να τις κάνεις. Υπάρχουν αρκετοί πολύ ταλαντούχοι άνθρωποι που κάνουν καλή δουλειά με αυτές και πολλοί νέοι άνθρωποι που πραγματικά τις απολαμβάνουν».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...