472
Ο Τσουνεκάζου Τακέντα ανακοινώνει την παραίτησή του στους δημοσιογράφους, την Τρίτη, στο Τόκιο | REUTERS

Σκάνδαλο στο Τόκιο: Πλήρωσαν οι Ιάπωνες για να πάρουν τους Ολυμπιακούς του 2020;

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2019, 13:17
Ο Τσουνεκάζου Τακέντα ανακοινώνει την παραίτησή του στους δημοσιογράφους, την Τρίτη, στο Τόκιο
|REUTERS

Σκάνδαλο στο Τόκιο: Πλήρωσαν οι Ιάπωνες για να πάρουν τους Ολυμπιακούς του 2020;

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2019, 13:17

Την παραίτησή του ανακοίνωσε, την Τρίτη, ο πρόεδρος της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Τσουνεκάζου Τακέντα, υπό το βάρος των κατηγοριών ότι δωροδόκησε στελέχη της ΔΟΕ για να πάρει το Τόκιο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Ο 71χρονος Ιάπωνας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι όταν τελειώσει η θητεία του, τον Ιούνιο, θα παραιτηθεί, τόσο από την επιτροπή της χώρας του, όσο και από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, όπου είναι επικεφαλής της επιτροπής μάρκετινγκ.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που είχαν δημοσιευτεί στον Guardian, τον Μάιο του 2016, ο Τακέντα, που ήταν επικεφαλής της επιτροπής διεκδίκησης των αγώνων για το Τόκιο, κατέθεσε, μέσω άλλου, δύο εκατ. δολάρια σε λογαριασμό εταιρείας συμβούλων, που συνδέεται με τον Πάπα Μασάτα Ντιάκ, τον γιο του πρώην μέλους της ΔΟΕ, Λαμίν Ντιάκ.

Ο πατέρας Ντιάκ ήταν για πολλά χρόνια πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου, όταν συνελήφθη για την υπόθεση συγκάλυψης θετικών δειγμάτων σε απαγορευμένες ουσίες, ενώ ο γιος του Πάπα Μασάτα κατηγορείται για την εμπλοκή του σε μεγάλη υπόθεση διαφθοράς στους κόλπους του αθλητισμού, για την ανάθεση μεγάλων διοργανώσεων σε διάφορες πόλεις.

Ο Λαμίν Ντιάκ σε παλαιότερο στιγμιότυπο – EPA

Το 2013, το Τόκιο υπερίσχυσε της Μαδρίτης και της Κωνσταντινούπολης για να κερδίσει τους Ολυμπιακούς του 2020.

Ο Τακέντα, που βρίσκεται υπό διερεύνηση από τις γαλλικές Αρχές για δωροδοκία, αρνείται τις κατηγορίες.

Παρόλα αυτά, ανακοίνωσε την παραίτησή του έπειτα από πιέσεις της ΔΟΕ προς τους Ιάπωνες, επειδή η παραμονή του στη θέση σκιάζει τους αγώνες του 2020.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, Γάλλοι εισαγγελείς τον είχαν ανακρίνει στο Παρίσι για την υπόθεση της ανάληψης.

Ο Τακέντα επιμένει ότι οι καταθέσεις των χρημάτων έγιναν ως πληρωμή για συμβουλευτικές υπηρεσίες. Οι πληρωμές έγιναν τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο του 2013 από τον Ιαν Ταν Τονγκ Χαν, σε λογαριασμό της εταιρείας του Ντιάκ στη Σιγκαπούρη.

Κάποια από τα χρήματα, πιστεύεται ότι προορίζονταν για τον πατέρα Ντιάκ, που τότε ήταν ένα από τα ισχυρότερα μέλη της ΔΟΕ.

Οπως αναφέρει ο Guardian, ο Ταν και ο Πάπα Μασάτα Ντιάκ ήταν καλοί φίλοι από το 2008 και ο Ταν μάλιστα, βάφτισε το παιδί του, Μασάτα, το 2014.

Ο γιος του Ντιάκ αρνείται ότι έλαβε τα χρήματα για να βοηθήσει το Τόκιο να αναλάβει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, μία ανεξάρτητη επιτροπή που σύστησε η ΔΟΕ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Τακέντα και οι άλλοι αξιωματούχοι δεν προέβησαν σε κάποια παράνομη ενέργεια. Ομως, πολλοί διαμαρτυρήθηκαν για ελλιπή έρευνα, αφού δεν ανακρίθηκαν ούτε ο Ταν ούτε ο πατέρας και γιος Ντιάκ, ενώ στάθηκε αδύνατο να πάρουν τα μέλη της επιτροπής στα χέρια τους επίσημα έγγραφα που αφορούσαν την υποψηφιότητα του Τόκιο, καθώς μετά την ανάθεση των αγώνων, αυτά καταστράφηκαν.

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες στο νέο Εθνικό Στάδιο του Τόκιο, στο οποίο θα γίνει η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...