598
Τα εθνικά ρεκόρ που σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές του πλανήτη το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου δείχνουν ότι το 2024 μπορεί να αποδειχτεί η πιο ζεστή χρονιά στα χρονικά | WeatherBELL Analytics

Σε επίπεδα-ρεκόρ όλων των εποχών η ζέστη σε Ευρώπη και Ασία

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2024, 13:07
Τα εθνικά ρεκόρ που σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές του πλανήτη το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου δείχνουν ότι το 2024 μπορεί να αποδειχτεί η πιο ζεστή χρονιά στα χρονικά
|WeatherBELL Analytics

Σε επίπεδα-ρεκόρ όλων των εποχών η ζέστη σε Ευρώπη και Ασία

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2024, 13:07

Η Γη πάσχει από υψηλό πυρετό που δεν δείχνει να πέφτει. Ο πλανήτης έχει σημειώσει ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σε κάθε έναν από τους τελευταίους εννέα μήνες της φετινής χρονιάς – και ο Μάρτιος έγινε ο δέκατος συνεχόμενος. Ζέστη άνευ προηγουμένου παρατηρήθηκε σε πολλά μέρη του κόσμου το τελευταίο Σαββατοκύριακο του μήνα.

Μέσα στο διήμερο σημειώθηκαν εθνικά ρεκόρ θερμοκρασιών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για τον μήνα Μάρτιο αλλά, όπως επισημαίνει η Washington Post, ασυνήθιστη για την εποχή ζέστη εμφανίστηκε και σε περιοχές της Ασίας, της Κεντρικής Αμερικής και της Δυτικής Αφρικής.

Η κλιματική αλλαγή μέσω ανθρώπινων παρεμβάσεων από τις καύσεις κάρβουνου, πετρελαίου και φυσικού αερίου τροφοδοτεί αυτό το κύμα ζέστης, με τη βοήθεια του φαινομένου Ελ Νίνιο. Στην Ανατολική Ευρώπη ο καιρός θύμιζε περισσότερο καλοκαίρι παρά άνοιξη, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 30 βαθμούς Κελσίου – τουλάχιστον 10 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Οκτώ ευρωπαϊκές χώρες κατέγραψαν εθνικά ρεκόρ ζέστης μέσα στον Μάρτιο. Στην Πολωνία το θερμόμετρο έφτασε τους 26,4 βαθμούς, στη Μολδαβία τους 29,7, στη Λιθουανία τους 25,5, στη Λετονία τους 22,8, στην Εσθονία τους 21,3, στην Κροατία τους 29, στη Λευκορωσία τους 27,2 και στην Αλβανία τους 29,6. Ρεκόρ σημειώθηκαν και στη χώρα μας, αλλά και στην Τουρκία, την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Στην Ανατολή, ολόκληρη η Ιαπωνία λούστηκε στα τέλη Μαρτίου με θερμοκρασίες που θυμίζουν μέσα καλοκαιριού, επιστρέφοντας στις συνθήκες που παρείχαν έναν από τους θερμότερους χειμώνες στην ιστορία της χώρας. Την τελευταία ημέρα του μήνα η θερμοκρασία έφτασε στους 28,1 βαθμούς Κελσίου στο Τόκιο – ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του μήνα κατά πέντε βαθμούς, από το 1876 που ξεκίνησαν οι μετρήσεις.

Η ξαφνική άφιξη της ζέστης σημειώθηκε μετά από μια ασυνήθιστα ψυχρή περίοδο στην ιαπωνική πρωτεύουσα, όπου οι φημισμένες κερασιές της άνθισαν με τη μεγαλύτερη καθυστέρηση των τελευταίων 12 ετών. Οι υψηλές για τον Μάρτιο θερμοκρασίες έπληξαν και πολλές πόλεις στο κύριο νησί της Ιαπωνίας, Χονσού – συμπεριλαμβανομένων των μεγαλουπόλεων Φούτζι, Νακαμούρα, Ναρίτα, Τσουκούμπα και Γιοκοχάμα.

Η υπερβολική για την εποχή ζέστη έκανε την εμφάνισή της και σε πολλές άλλες τοποθεσίες της Ασίας. Το Χονγκ Κονγκ σημείωσε ρεκόρ Μαρτίου στις 24 του μήνα, αγγίζοντας τους 31,5 βαθμούς Κελσίου, ενώ το Πουκέτ της Ταϊλάνδης έσπασε το ρεκόρ ζέστης όλου του χρόνου στις 27 Μαρτίου, με το θερμόμετρο να καταγράφει 39,2 βαθμούς Κελσίου.

Ρεκόρ ζέστης στα τέλη του μήνα σημειώθηκαν και σε περιοχές της Δυτικής Αφρικής, της Κεντρικής Αμερικής, καθώς και σε αρκετές τροπικές τοποθεσίες σε όλη τη Γη. Η θερμοκρασία έφτασε τους 44 βαθμούς Κελσίου στην πόλη Λα Φράγκουα της Γουατεμάλας –το υψηλότερο ρεκόρ στην Κεντρική Αμερική–, ενώ η Κόστα Ρίκα ισοφάρισε το υψηλότερο ρεκόρ της για όλον τον χρόνο, με 41,5 βαθμούς Κελσίου.

Τα νησιά του Σολομώντα κατέγραψαν πρόσφατα την πιο θερμή ημέρα του Μαρτίου, με θερμοκρασίες έως και 35,5 βαθμών Κελσίου. Εκτός από το μπαράζ των υψηλών θερμοκρασιών, ακόμα υψηλότερα ρεκόρ ζέστης μετά τη δύση του ηλίου καταγράφηκαν σε Ασία και Κεντρική Αμερική.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances την περασμένη εβδομάδα διαπίστωσε ότι τα κύματα καύσωνα διαρκούν περισσότερο και καλύπτουν μεγαλύτερες αποστάσεις. Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι υπάρχει πιθανότητα 45,1% το 2024 να είναι η θερμότερη χρονιά στην Ιστορία –ξεπερνώντας το 2023– και 99% πιθανότητα να πάρει θέση στο Τοπ-5 των ετών με τις υψηλότερες θερμοκρασίες στον πλανήτη.

Μέχρι σήμερα, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες της επιφάνειας του αέρα και της θάλασσας παραμένουν σε καθημερινά επίπεδα-ρεκόρ, πολύ πάνω από αυτά που παρατηρήθηκαν την ίδια περίοδο πέρυσι. Καθώς το φαινόμενο Ελ Νίνιο, που ανεβάζει την παγκόσμια θερμοκρασία, προβλέπεται να διαλυθεί προς το καλοκαίρι, τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ζέστης ίσως μειωθούν ελαφρώς μέσα στους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...