575
Μελόνι και Ντμπεϊμπά στην Τρίπολη στις 7 Μαΐου | Hazem Turkia/Anadolu via Getty Images

Μελόνι: «Χάντρες και καθρεφτάκια» σε Τρίπολη και σε Βεγγάζη

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2024, 18:16
Μελόνι και Ντμπεϊμπά στην Τρίπολη στις 7 Μαΐου
|Hazem Turkia/Anadolu via Getty Images

Μελόνι: «Χάντρες και καθρεφτάκια» σε Τρίπολη και σε Βεγγάζη

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2024, 18:16

Οι Ιταλοί αναθεώρησαν τη μονόπλευρη στήριξή τους στην κυβέρνηση της Τρίπολης (την οποία κράτησαν ζωντανή οι αξιωματικοί του Ερντογάν και οι ένοπλες γκρούπες των ισλαμιστών της Συρίας), έτσι προσέγγισαν και τον πολέμαρχο της Βεγγάζης Χαλίφα Χαφτάρ για τα διάφορα deals που αυτήν την εποχή προσφέρουν στους λίβυους ιθαγενείς.

Αυτή η αλλαγή είναι αξιοσημείωτη μεν, ωστόσο δεν συνιστά μεταμέλεια για τη λανθασμένη εκτίμηση των λιβυκών πραγμάτων, ενώ επιπροσθέτως πρέπει να αποδοθεί και στις πιέσεις του αμερικανικού παράγοντα, καθώς το τελευταίο πράγμα που θέλουν να δουν οι ηγέτες των ΗΠΑ είναι ρωσικές βάσεις στην Κυρηναϊκή.

Το ρεπορτάζ που έστειλε από τις βορειοαφρικανικές ακτές η Repubblica αφορά το ταξίδι της ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι στις δύο αλληλομισούμενες πλευρές της Λιβύης, άρα θα ήταν παράδοξο αν δεν περιελάμβανε και το ίδιο κάποιες παραδοξότητες. Η Μελόνι πήρε μαζί της τρεις υπουργούς, Αθλητισμού, Παιδείας και Υγείας. Ο πρώτος πούλησε στους Λίβυους… ματς της Serie A (της ιταλικής Superleague), δηλαδή αγώνες των ιταλικών ποδοσφαιρικών ομάδων επί λιβυκού εδάφους, όπως είχε συμβεί και επί Καντάφι το 2002 (τότε οι Γιουβέντους και Πάρμα έπαιξαν για το Σούπερκαπ στην Τρίπολη)!

Το υπουργείο Υγείας της Ρώμης προσέφερε στους Λίβυους, και βασικά στα παιδιά τους, πρόσβαση στα ιταλικά νοσοκομεία, ενώ μπήκαν και τα θεμέλια για ένα ιταλολιβυκό επιχειρηματικό φόρουμ εντός του έτους. Τι επιδιώκουν με όλα αυτά τα «καθρεφτάκια» και τις «χάντρες» οι Ιταλοί;

Για λογαριασμό τους δουλεύοντας, τον περιορισμό των μεταναστατευτικών ροών προς τη Λαμπεντούζα, τη Σικελία, κ.λπ. Για λογαριασμό των Αμερικανών δουλεύοντας, την πάση θυσία αποτροπή της εγκατάστασης ρωσικού στρατού πέριξ της Βεγγάζης. Στο φόντο, πάντως, αχνοφαίνονται και οι πετρελαιοπηγές, ενώ το χαμσίνι της ερήμου φέρνει τη μυρωδιά τους στα ρουθούνια της ΕΝΙ, της ιταλικής εταιρείας πετρελαιοειδών και καυσίμων.

Την ενίσχυση από πετρελαϊκούς πόρους και των δύο πλευρών, δηλαδή και της Τρίπολης και της Βεγγάζης, η Μελόνι τη συζήτησε και με τους δύο αρχηγούς, τον Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, πρωθυπουργό της επίσημης κυβέρνησης, και τον Χαφτάρ. Το ρωμαϊκό μέσο έγραψε ότι η Μελόνι γνωρίζει πως ο Ντμπεϊμπά μοίραζε τα πετροδόλαρα στις πολιτοφυλακές για να εξαγοράζει στήριξη και ηρεμία, κάτι που δεν συμβαίνει πια – και έχει ως επακόλουθο την επικίνδυνη διατάραξη των ισορροπιών. Ούτε ο Χαφτάρ έχει πλέον έσοδα από το πετρέλαιο. Η Μελόνι, συνέχισε η Repubblica, ξέρει ότι υπάρχει «και άλλη πηγή εισοδήματος», και αυτή «είναι οι καραβιές των μεταναστών».

Η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας προσέφερε, λοιπόν, ελκυστικότερες εξορύξεις πετρελαίου και στις δύο πλευρές των Λίβυων, δηλαδή περισσότερα λεφτά σε όλους, ώστε να μένει ο κόσμος στη Λιβύη, να εργάζεται εκεί ο ντόπιος (ή να επιδοτείται η αεργία του) και να μη μεταναστεύει.

Ο όρος που έθεσε η Μελόνι και στους δύο αρχηγούς είναι να επιβραδυνθούν άμεσα οι μεταναστευτικές ροές «διότι πλησιάζουν και οι ευρωεκλογές». Επικαλούμενη «διαρροές» από το περιβάλλον της Μελόνι, η Repubblica σχολίασε ότι «υπάρχει και κάτι άλλο, ένα σπέσιαλ αίτημα προς τον Χαφτάρ». Του είπε ότι πρέπει να αδειάσει την περιοχή του από τους ξένους στρατιωτικούς.

«Η πληροφορία είναι σαφής. Του είπε ότι η Λιβύη, ιδίως η Κυρηναϊκή, δεν μπορεί να μετατραπεί σε μεσογειακή βάση της Ρωσίας. Διότι αυτή η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, δεδομένου ότι ρωσικά πλοία και αεροπλάνα καταπλέουν και προσγειώνονται μεταφέροντας οπλισμό, αξιωματικούς και στρατιώτες που κατευθύνονται μέσω της ερήμου στο Σουδάν και στο Σαχέλ. Αυτές οι κινήσεις ανησυχούν πολύ τις ΗΠΑ, οι οποίες βλέπουν αποσταθεροποίηση στην Υποσαχάρια Αφρική. Τόσο η Ιταλία όσο και η Γαλλία ελπίζουν να αντιστρέψουν την κατάσταση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...