303
Ο Σαντίκ Καν (στο κέντρο) και αριστερά η Σούζαν Χολ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων | REUTERS/Toby Melville

Σαντίκ Καν: Η επικράτησή του στο Λονδίνο προάγγελος μεγάλης νίκης των Εργατικών

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2024, 16:30
Ο Σαντίκ Καν (στο κέντρο) και αριστερά η Σούζαν Χολ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων
|REUTERS/Toby Melville

Σαντίκ Καν: Η επικράτησή του στο Λονδίνο προάγγελος μεγάλης νίκης των Εργατικών

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2024, 16:30

Παρά τις αμφιβολίες του τις ημέρες πριν τις εκλογές, ο Σαντίκ Καν κέρδισε πανηγυρικά μία τρίτη θητεία στη δημαρχία του Λονδίνου, η οποία θεωρείται προάγγελος μεγάλης νίκης για το Εργατικό Κόμμα στις εθνικές εκλογές.

Υπήρχαν βουλευτές των Τόρις πριν τις εκλογές, που θεωρούσαν σίγουρη τη νίκη της Σούζαν Χολ, της δικής τους υποψήφιας, οι οποίοι όμως, διαψεύστηκαν από το αποτέλεσμα.

Οπως σημείωσε ο Guardian, ο Καν είχε φοβηθεί ότι οι ψηφοφόροι δεν θα προσέρχονταν στις κάλπες, αλλά τελικά η συμμετοχή έφτασε το 40,5%, κάτι που ευνόησε τον δήμαρχο της βρετανικής πρωτεύουσας.

Ο Καν κέρδισε ακόμα και προπύργια των Τόρις στο Λονδίνο, όπως στα δυτικά και νοτιοδυτικά τμήματα, ενώ «έκλεψε» και ψήφους που παραδοσιακά πήγαιναν στους Πράσινους.

«Είναι σαφές ότι οι Πράσινοι ψηφοφόροι άκουσαν το μήνυμα του Σαντίκ Καν ότι αν δεν τον ψήφιζαν, υπήρχε κίνδυνος να καταλήξουν με μια συντηρητική δήμαρχο, τη Σούζαν Χολ, η οποία ήταν λιγότερο ενθουσιώδης για τις πράσινες πολιτικές», δήλωσε ο καθηγητής Τόνι Τράβερς του London School of Economics.

Οι σύμμαχοι του δημάρχου θα έχουν επίσης χαρεί με το γεγονός ότι φαίνεται πως διατήρησε τους μουσουλμάνους ψηφοφόρους και επίσης, παρά το γεγονός ότι η στάση του για τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς δεν συμβάδιζε ακριβώς με το Εργατικό Κόμμα, κατάφερε να διατηρήσει την υποστήριξη πολλών εβραίων ψηφοφόρων στο Μπάρνετ και στο Κάμντεν.

Οπως σημείωσαν υποστηρικτές των Εργατικών, οι πολιτικές του φάνηκαν ικανές να προσελκύσουν αριστερούς ψηφοφόρους που φώναζαν για ριζική αλλαγή, ενώ εντυπωσίασαν και όσους ήταν πιο κοντά στο κέντρο.

Ωστόσο, η νίκη του, αν και η μεγαλύτερή του επί των Τόρις στο Λονδίνο, ήταν ακόμα σημαντικά κάτω από το προβάδισμα των Εργατικών στις εθνικές δημοσκοπήσεις.

Η προσμονή της τελευταίας στιγμής για ένα θετικό αποτέλεσμα μπορεί να έδωσε σε ορισμένους Τόρις μια προσωρινή ελπίδα, αλλά η ήττα τους στο Λονδίνο απλώς προμηνύει μια ακόμη μεγαλύτερη στις γενικές εκλογές, σημείωσε ο Guardian.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...