766
Ο Γκαμπριέλ Ατάλ υποδέχθηκε τον Σι Τζινπίνγκ, στο βροχερό Παρίσι, το απόγευμα της Κυριακής | STEPHANE DE SAKUTIN/Pool via REUTERS

Τι αναζητά ο Σι Τζινπίνγκ σε Γαλλία, Σερβία, Ουγγαρία;

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2024, 12:56
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/05/2024, 19:00
Ο Γκαμπριέλ Ατάλ υποδέχθηκε τον Σι Τζινπίνγκ, στο βροχερό Παρίσι, το απόγευμα της Κυριακής
|STEPHANE DE SAKUTIN/Pool via REUTERS

Τι αναζητά ο Σι Τζινπίνγκ σε Γαλλία, Σερβία, Ουγγαρία;

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2024, 12:56
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/05/2024, 19:00

Στην πρώτη επίσκεψή του στην Ευρώπη μετά από πέντε χρόνια, ο Σι Τζινπίνγκ φαίνεται να έχει την πρόθεση να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να χαλαρώσει τους δεσμούς της Γηραιάς Ηπείρου με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να δημιουργήσει έναν κόσμο απαλλαγμένο από την αμερικανική κυριαρχία, σημειώνουν οι New York Times.

Ο κινέζος πρόεδρος επέλεξε τρεις χώρες για να επισκεφθεί -τη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία- που η καθεμία, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, δεν συμφωνεί με την κυριαρχία των ΗΠΑ στην μεταπολεμική Ευρώπη και βλέπει την Κίνα ως απαραίτητο αντίβαρο, με την οποία είναι πρόθυμη να ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς.

Σε μια εποχή εντάσεων με μεγάλο μέρος της Ευρώπης -για τον «χωρίς όρια» εναγκαλισμό της Κίνας με τη Ρωσία παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, το κράτος παρακολούθησης και τις προφανείς κατασκοπευτικές της δραστηριότητες- ο Σι, ο οποίος έφτασε στη Γαλλία την Κυριακή του Πάσχα, θέλει να δείξει την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην ήπειρο και να επιδιώξει μια ρεαλιστική επαναπροσέγγιση.

Για την Ευρώπη, η επίσκεψή του θα δοκιμάσει τις ισορροπίες στις σχέσεις της με την Κίνα και τις ΗΠΑ και αναμφίβολα θα θεωρηθεί στην Ουάσινγκτον ως μια προσπάθεια του Σι να διχάσει τους δυτικούς συμμάχους, σύμφωνα με τους NYT.

Η άφιξή του στη Σερβία θα  συμπέσει με την 25η επέτειο από τον φονικό βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στην κινεζική πρεσβεία στο Βελιγράδι κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου.

Αυτό το λανθασμένο χτύπημα, στις 7 Μαΐου 1999, για το οποίο ο Λευκός Οίκος ζήτησε συγγνώμη, σκότωσε τρεις κινέζους δημοσιογράφους και πυροδότησε εξαγριωμένες διαδηλώσεις γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο.

«Για τον Σι, το να είναι στο Βελιγράδι είναι ένας εύκολος τρόπος να ρωτήσει εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν σοβαρά το διεθνές Δίκαιο», και να επισημάνει ότι η επέμβαση του ΝΑΤΟ σε τρίτες χώρες, αποτελεί πρόβλημα, δήλωσε η Γιάνκα Ερτελ, διευθύντρια του προγράμματος για την Ασία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στο Βερολίνο.

Ο Σι Τζινπίνγκ και η σύζυγός του, Πενγκ Λιουάν, βγαίνουν από το αεροσκάφος τους στο βροχερό Παρίσι, το απόγευμα της Κυριακής – Michel Euler/Pool via REUTERS

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να πιέσει τον κινέζο πρόεδρο ώστε να περιοριστούν οι εμπορικές διαφορές μεταξύ Κίνας και ΕΕ και να τον πείσει να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη Ρωσία αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κανένας από τους δύο στόχους δεν φαίνεται να είναι εύκολος, καθώς η επίσκεψη του Σι πραγματοποιείται ενώ οξύνεται η ένταση μεταξύ της χώρας του και της ΕΕ με αφορμή το εμπόριο.

Το Παρίσι στηρίζει την ευρωπαϊκή έρευνα για τις εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα και τον Ιανουάριο το Πεκίνο ξεκίνησε έρευνα για τις εισαγωγές μπράντι –που κατά κύριο λόγο προέρχεται από τη Γαλλία— μια κίνηση που θεωρήθηκε ευρέως ως αντίποινα στις ευρωπαϊκές έρευνες.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Σι στην Ευρώπη από το 2019.

Τον κινέζο πρόεδρο θα υποδεχόταν στις 16:00 (τοπική ώρα, 17:00 ώρα Ελλάδας) ο γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ.

Τη Δευτέρα, θα γιορτάσει τα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Κίνας και θα έχει συναντήσεις με τον Μακρόν αλλά και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ,Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Την Τρίτη, ο γάλλος και ο κινέζος πρόεδρος, θα επισκεφθούν, μαζί με τις συζύγους τους, τα Πυρηναία, μια περιοχή ιδιαίτερα αγαπητή στον Μακρόν, καθώς είναι ο τόπος καταγωγής της γιαγιάς του από την πλευρά της μητέρας του.

Η κίνηση αυτή ανταποδίδει την απόφαση του Σι να παραστεί με τον Μακρόν σε τελετή τσαγιού στην παλιά οικία του πατέρα του στην πόλη Γκουανγκζού, κατά την περσινή επίσκεψη του γάλλου προέδρου στην Κίνα.

Η ελπίδα του Μακρόν για την Ουκρανία

Σε άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα La Tribune, ο γάλλος πρόεδρος αναγνωρίζει ότι οι Ευρωπαίοι δεν συμφωνούν στην στρατηγική που πρέπει να υιοθετήσουν για να αντιμετωπίσουν τον εμπορικό ανταγωνισμό από την Κίνα, διότι «κάποιοι παράγοντες εξακολουθούν να θεωρούν την Κίνα μια αγορά ευκαιριών», την ώρα που αυτή «εξάγει μαζικά προς την Ευρώπη».

Ο Μακρόν ζητεί επίσης «να προστατευθεί καλύτερα η εθνική μας ασφάλεια», «να είμαστε πολύ πιο ρεαλιστές στην υπεράσπιση των συμφερόντων μας» και να «πετύχουμε την ανταποδοτικότητα».

Εξάλλου ο γάλλος πρόεδρος σκοπεύει να ζητήσει από την Κίνα να στηρίξει «την ολυμπιακή εκεχειρία» με αφορμή τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι το καλοκαίρι.

Η Γαλλία επιθυμεί τουλάχιστον να διασφαλίσει ότι η Κίνα, βασική σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν θα στηρίξει ξεκάθαρα τον πόλεμό του εναντίον του Κιέβου.

«Καθώς η Κίνα είναι ένας από τους βασικούς εταίρους της Ρωσίας, στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Μόσχα για να αλλάξει τους υπολογισμούς της Ρωσίας και να συμβάλλει στην επίλυση της σύγκρουσης», επεσήμανε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Μακρόν είχε μεταφέρει αυτό το μήνυμα κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα πέρυσι, χωρίς αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...