852
| ΙΝΤΙΜΕ/CreativeProtagon

Πώς ένας οπαδός του Πανιωνίου άνοιξε τον δρόμο για το γήπεδο της ΑΕΚ

Sportscaster Sportscaster 7 Οκτωβρίου 2022, 18:11
|ΙΝΤΙΜΕ/CreativeProtagon

Πώς ένας οπαδός του Πανιωνίου άνοιξε τον δρόμο για το γήπεδο της ΑΕΚ

Sportscaster Sportscaster 7 Οκτωβρίου 2022, 18:11

Μια εβδομάδα μετά τα εγκαίνια του νέου της γηπέδου, και πέντε μέρες μετά τον πρώτο αγώνα που φιλοξενήθηκε στην «Αγιά-Σοφιά – Opap Arena», η μεγάλη οικογένεια της ΑΕΚ ακόμη δεν μπορεί να πιστέψει ότι επέστρεψε στο πατρικό της: στον τόπο με τον οποίο συνδέθηκε ιστορικά επί 73 ολόκληρα χρόνια, προτού αρχίσει η δεύτερη προσφυγιά της, η οποία κράτησε (σχεδόν) δυο δεκαετίες. Πέρασε πολλά, για να βρει το δρόμο του γυρισμού στη Νέα Φιλαδέλφεια. Και τα εμπόδια αυτά, ίσως να αποδεικνύονταν ανυπέρβλητα, αν δεν την καθοδηγούσε ο Δημήτρης Μελισσανίδης, και δεν της συμπαραστεκόταν καθοριστικά ο Γιάννης Σγουρός.

Για καλή της τύχη ο κ. Σγουρός, νομάρχης Αθηνών από το 2002 και περιφερειάρχης Αττικής μετά την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» το 2010, έγινε πολιτικός έπειτα από μια μακρά και σπουδαία διαδρομή στον αθλητισμό: ως παίκτης και προπονητής μπάσκετ, αλλά και ως παράγοντας διεθνούς εμβέλειας στην άρση βαρών. Δεν είχε ιδιαίτερη σχέση με την ΑΕΚ. Σαλονικιός είναι, οπαδός του Μίλωνα στο μπάσκετ (τον οποίο υπηρέτησε, από διάφορα πόστα, από το 1971 έως το 1996), και υποστηρικτής του Πανιώνιου στο ποδόσφαιρο. Αλλά η αγάπη του για τα σπορ, τον έκανε να αντιληφθεί τη σημασία του έργου, και να συμβάλει χωρίς ενδοιασμούς στην προσπάθεια για την κατασκευή του.

Το 2010, όταν τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του ο Πέτρος Παππάς (τότε βασικός μέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΚ) και ο Σταύρος Αδαμίδης (τότε πρόεδρος της ΠΑΕ), και ζήτησαν την αρωγή της Νομαρχίας για την ανοικοδόμηση του νέου γηπέδου, απάντησε θετικά. Το ίδιο είχε κάνει και το 2003, στις πρώτες επαφές που είχαν μαζί του οι άνθρωποι της ΑΕΚ, μετά την κατεδάφιση του «Νίκος Γκούμας». Τον Φεβρουάριο του 2011, ως περιφερειάρχης, πλέον, τοποθετήθηκε και δημοσίως, με αφορμή σχετική ερώτηση που του απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (σήμερα δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας), Γιάννης Βούρος. Είχε πει πως η Πολιτεία θα βρίσκεται στο πλευρό της «Ενωσης», με την προϋπόθεση ότι το σχέδιο δεν θα παραβαίνει τους χωροταξικούς και περιβαλλοντικούς κανόνες.

Τον Σεπτέμβριο του 2012 το έργο εντάχθηκε στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής. Και τον Ιούνιο του 2013 ο κ. Σγουρός ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση του νέου γηπέδου με το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ, τονίζοντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο: «Μέσα στη μιζέρια των καιρών, δεν μπορούμε να αφήσουμε στο περιθώριο τον αθλητισμό, την προστασία της νεότητας και τα πρότυπα που πρέπει να καλλιεργήσουμε. Ο αθλητισμός δεν είναι είδος πολυτελείας. Είναι αναγκαιότητα. Σε συνεργασία με τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, τη ΓΓΑ και την Ερασιτεχνική ΑΕΚ, ένα όνειρο χιλιάδων φιλάθλων της ΑΕΚ μπορεί να γίνει πραγματικότητα». Ηταν, στην ουσία, ο θεμέλιος λίθος. Σχεδόν δυο μήνες μετά, ο κ. Μελισσανίδης παρουσίασε το πρότζεκτ για την «Αγιά-Σοφιά».

Το γιατί τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του έργου από την πρώτη στιγμή, το εξήγησε σε συνέντευξή του στο «Goal» δέκα μέρες μετά την οριστικοποίηση της χρηματοδότησης. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σγουρός είπε ότι το νέο γήπεδο θα βοηθήσει στην αναγέννηση της ευρύτερης περιοχής (η παρέμβαση -μια συνολική ανάπλαση του χώρου- αφορούσε και τους όμορους δήμους, δηλαδή 500.000 κατοίκους), θα συμβάλει στην ανάπτυξή της, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα προσφέρει υπεραξίες, και θα της δίνει ζωή καθημερινά, για πολλές δεκαετίες. Στον «ΒΗΜΑ FM» είχε επικαλεστεί το παράδειγμα της Νέας Σμύρνης. Οπου, χάρη στον Πανιώνιο, «τα Σαββατοκύριακα υπήρχε και υπάρχει ζωή σε όλα τα επίπεδα. Συρρέει κόσμος, τα μαγαζιά δουλεύουν. Αυτό (στη Νέα Φιλαδέλφεια) το νέκρωσαν». Αλλά υπήρχαν και ιστορικοί λόγοι. Διόλου τυχαία, το ποσό της συμμετοχής της Περιφέρειας ανακοινώθηκε στις 20 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων.

Ο κ. Σγουρός, όχι, απλώς, τήρησε την υπόσχεσή του ότι θα βοηθούσε (όπως επισήμανε ο κ. Παππάς), αλλά και διαφύλαξε τα κονδύλια που προορίζονταν για το γήπεδο της ΑΕΚ, όταν ακόμη και ΑΕΚτζήδες είχαν πιστέψει πως το σχέδιο θα ναυαγούσε. Το ποσό είχε δεσμευθεί, ήδη, από το 2003. Οταν το πρότζεκτ «πάγωσε», για διάφορους λόγους, το νομαρχιακό συμβούλιο ακύρωσε την απόφασή του για μερική χρηματοδότηση του έργου, όμως ο κωδικός με τα χρήματα δεν έκλεισε. Με την ελπίδα ότι η ΑΕΚ θα ξανάβρισκε το δρόμο προς τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στις 3 Δεκεμβρίου 2013 εγκρίθηκε η προμελέτη της μερικής υπογειοποίησης της Πατριάρχου Κωνσταντίνου. Και στις 27 Μαρτίου 2014, η μελέτη. Τον Απρίλιο του 2014, επί Κυβέρνησης Σαμαρά, ψηφίστηκε από τη Βουλή νομοθετική ρύθμιση, που αφορά στη δυνατότητα της Περιφέρειας να χρηματοδοτεί την κατασκευή, ή επισκευή, αθλητικών εγκαταστάσεων ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, ή συλλόγων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Οταν ο κ. Σγουρός παρέδωσε στη Ρένα Δούρου, η οποία εξελέγη περιφερειάρχης Αττικής τον Σεπτέμβριο του 2014, μόνο η περιβαλλοντική μελέτη χώριζε την ΑΕΚ από την οικοδομική άδεια.

Η παράταξή της είχε ψηφίσει «λευκό» στην αρχική απόφαση ένταξης του έργου, το 2013, όμως τρία χρόνια αργότερα το πρότζεκτ του νέου γηπέδου έμοιαζε με ορμητικό ποτάμι. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο, τον Ιανουάριο του 2016, παρά τις διαφωνίες που διατυπώθηκαν και τις «διαρροές» από στελέχη της κυρίας Δούρου. Η αντιπολίτευση του κ. Σγουρού έκανε λόγο για «πολιτικό βέρτιγκο», τονίζοντας ότι, προεκλογικά, η περιφερειάρχης μιλούσε για «κοτζαμπάσηδες του ποδοσφαίρου».

Η «Αγιά-Σοφιά» είναι πραγματικότητα, πλέον. Ενα από τα λίγα παραδείγματα επιτυχούς συνεργασίας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο του κ. Σγουρού στην ανέγερση του νέου γηπέδου τους, οι φίλοι της ΑΕΚ τον επευφήμησαν τη βραδιά των εγκαινίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...