630
O Nτιμίτρι Ριμπολόβλεφ με το έμβλημα της Μονακό (ο ίδιος είναι πρόεδρος και ιδιοκτήτης της ομάδας του πριγκιπάτου) στο πανωφόρι του | ΑFP

Ο Ριμπολόβλεφ πήρε το «ΟΚ» για τον Σκορπιό – Η ΚΥΑ για την επένδυση των €165 εκατ.

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2021, 12:01
O Nτιμίτρι Ριμπολόβλεφ με το έμβλημα της Μονακό (ο ίδιος είναι πρόεδρος και ιδιοκτήτης της ομάδας του πριγκιπάτου) στο πανωφόρι του
|ΑFP

Ο Ριμπολόβλεφ πήρε το «ΟΚ» για τον Σκορπιό – Η ΚΥΑ για την επένδυση των €165 εκατ.

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2021, 12:01

Στην έγκριση χωροθέτησης του επενδυτικού σχεδίου για την κατασκευή και λειτουργία πολυτελούς τουριστικής μονάδας, στη νήσο Σκορπιός, προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Πρόκειται για την επένδυση ύψους 165 εκατ. ευρώ του ρώσου Κροίσου και ιδιοκτήτη του Σκορπιού, Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ, στον άλλοτε επίγειο παράδεισο του Αριστοτέλη Ωνάση, που μετά την ολοκλήρωση του μεγαλεπήβολου project θα αποτελέσει το πρώτο ιδιωτικό νησί προς ενοικίαση.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού, για τη χωροθέτηση του επενδυτικού σχεδίου με την ονομασία «Κατασκευή και λειτουργία πολυτελούς τουριστικής μονάδας VIP Exclusive Club στη νήσο του Σκορπιού», δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 870 Δ’ / 31.12.2020).

Είχε προηγηθεί το περασμένο καλοκαίρι η θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, επί της «Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» και απέμενε μονάχα η ΚΥΑ για την έναρξη των εργασιών στο νησί.

Το επενδυτικό σχέδιο θα υλοποιηθεί αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια και προβλέπει δημιουργία σύγχρονων πολυτελών τουριστικών υποδομών σε έκταση 161 στρεμμάτων.

Η επένδυση περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων– το κύριο τουριστικό συγκρότημα, κέντρο πολλαπλών χρήσεων και αθλητικών εγκαταστάσεων, φάρμα, αμφιθέατρο, ελικοδρόμιο και επέκταση λιμενικών εγκαταστάσεων.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 165 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 130 νέες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία του.

Η ολοκλήρωση των εργασιών αναμένεται το καλοκαίρι του 2024. Ο Σκορπιός θα είναι διαθέσιμος προς ενοικίαση την περίοδο που δεν θα βρίσκεται στο νησί η οικογένεια Ριμπολόβλεφ. Οσο για την τιμή, εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξει το 1 εκατομμύριο ευρώ την εβδομάδα!

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε σχετικά:

«Το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων με εξαιρετικά ταχείες διαδικασίες προχώρησε στην έγκριση χωροθέτησης του επενδυτικού σχεδίου για τον Σκορπιό. Ενα έργο εμβληματικής σημασίας, το οποίο επίσης για αρκετό καιρό παρέμεινε στα συρτάρια και τώρα προχωρά για να δώσει στη χώρα μας θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία. Στηρίζουμε απόλυτα την επένδυση αυτή και με αγωνία περιμένουμε να την δούμε να υλοποιείται και να απολαμβάνει ο ελληνικός λαός».

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε:

«Η μεγάλη αυτή τουριστική επένδυση στο νησί του Σκορπιού αποτελεί ένα φιλόδοξο σχέδιο με σεβασμό προς το περιβάλλον. Μια στρατηγική επένδυση που θα μετατρέψει το νησί σε προορισμό αναψυχής και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία του. Η Πολιτεία παραμένει αρωγός στις επενδύσεις που συμβάλλουν τα μέγιστα στην αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας και της χώρας συνολικά».

Η μεταμόρφωση του Σκορπιού σε VIP θέρετρο

Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει πολυτελές ξενοδοχείο πέντε αστέρων, αποτελούμενο από 12 κτίρια, spa, αμφιθέατρο, αίθουσα προβολών, καθιστικά, κοινόχρηστους χώρους, σύγχρονο γυμναστήριο και κέντρο για τη σωματική ευεξία, παιδότοπο, beach volley, πισίνες, τεχνητή λίμνη, ελικοδρόμιο, μονάδα αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού, μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μεγάλο οδικό δίκτυο, πτηνοτροφικές μονάδες, αγροτική φάρμα, αμπελώνα, οπωρώνα, λαχανόκηπους κ.ά.

Εκτός από το κύριο κτίριο των δύο επιπέδων με επτά πολυτελείς σουίτες, θα κατασκευαστούν ακόμη 12 νέες υπερπολυτελείς βίλες, επιφάνειας από 500 έως 1.200 τ.μ. έκαστη.

Θα γίνει ανακαίνιση των υπαρχουσών παραλιακών ιστορικών κατοικιών της ανατολικής (east beach) και νότιας (south beach) πλευράς του νησιού, στις οποίες είχαν φιλοξενηθεί επί εποχής Αριστοτέλη Ωνάση διεθνείς προσωπικότητες.

Η συνολική δόμηση στο νησί θα ανέλθει περίπου σε 22.000 τ.μ. Δηλαδή, πλέον των 3.995 τ.μ. υφιστάμενων κτισμάτων, τα οποία θα ανακαινιστούν, θα ανεγερθούν νέα κτίσματα συνολικής επιφάνειας 17.552 τ.μ.

Προβλέπεται επίσης η κατασκευή κλειστού αθλητικού κέντρου (multi-sports facility) με γυμναστήριο, χώρο bowling, χώρο ηλεκτρονικού προσομοιωτή σκοποβολής εσωτερικού χώρου, γήπεδα ποδοσφαίρου 5×5, τένις διεθνών προδιαγραφών, καθώς και δραστηριότητες σκοποβολής και ιππασίας, αρένα ιππασίας ανοιχτού χώρου.

Ειδικά οι εγκαταστάσεις του στάβλου που διατηρούσε και ο Ωνάσης στα δυτικά του νησιού, θα επεκταθούν και θα μετατραπούν σε ιππικό κέντρο με αρένα ιππασίας ολυμπιακών προδιαγραφών και διαστάσεων.

Τέλος, προβλέπεται η κατασκευή υπαίθριου θεάτρου, σε αμφιθεατρικό ανάγλυφο του εδάφους, καθώς και η επέκταση – εκσυγχρονισμός των δύο λιμανιών (προβλήτες «Χριστίνα» και «Παναγιά») έτσι ώστε να μπορούν να δέχονται τον ελλιμενισμό πολυτελών θαλαμηγών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News