920
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον περασμένο Οκτώβριο στις Βρυξέλλες | Shutterstock

Ο στόχος του Μητσοτάκη πίσω από το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2021, 10:57
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον περασμένο Οκτώβριο στις Βρυξέλλες
|Shutterstock

Ο στόχος του Μητσοτάκη πίσω από το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2021, 10:57

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι, δεδομένου, όπως είπε, ότι θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του ευρωπαϊκού πληθυσμού, θα υπάρχουν περισσότερα τεστ και καλύτερη ιχνηλάτηση.

Η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη –με επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν– για την υιοθέτηση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έτυχε ευρείας προβολής από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς αφορά όχι μόνο την επανεκκίνηση του τουριστικού κλάδου και τομέων της οικονομίας που συνδέονται με τον τουρισμό (αερομεταφορές, εστίαση κ.τ.λ.), αλλά συνολικά την ταχύτερη δυνατή επιστροφή στο καθεστώς της ελεύθερης μετακίνησης, που όπως υπογραμμίζει στην επιστολή του ο Πρωθυπουργός, αποτελεί «θεμελιακή προτεραιότητα».

Κάνοντας λόγο για «διευκόλυνση της ελευθερίας στη μετακίνηση των ανθρώπων που έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά της Covid-19», ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι «είναι επείγον να υιοθετήσουμε μια κοινή στάση αναφορικά με τη μορφή που θα έχει το πιστοποιητικό εμβολιασμού, έτσι ώστε να γίνεται αποδεκτό από όλα τα κράτη-μέλη».

Με το βλέμμα στην οικονομία και τον τουρισμό, ο Πρωθυπουργός επιχειρεί ουσιαστικά να επισπεύσει μία συζήτηση και μία κοινή απόφαση των «27» αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, τη μορφή και τη χρήση του, έτσι ώστε στη συνέχεια η πρωτοβουλία αυτή να προωθηθεί και διεθνώς.

Διότι, όπως αναφέρει, μία τέτοια εξέλιξη «θα συμβάλει στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, στοιχείο που με τη σειρά του αποτελεί προϋπόθεση για την επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας στα προ κρίσης επίπεδα».

Στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο Πρωθυπουργός εξήγησε γιατί έχει τόσο σημασία η Ευρώπη: «Αυτοί –είπε– είναι οι πελάτες μας, αυτοί πρωτίστως θα έρθουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Και ταυτόχρονα έχουμε πολύ περισσότερα rapid test στη διάθεσή μας σε σχέση με αυτά που είχαμε το περσινό καλοκαίρι, είναι πια εφικτό να μπορούμε να υποδεχθούμε πολλά εκατομμύρια τουριστών με ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια από ό,τι το κάναμε το περσινό καλοκαίρι».

Πλέον, πρόσθεσε, «γνωρίζουμε ότι ο ιός είναι εποχικός, το γνωρίζουμε από το περσινό καλοκαίρι και γνωρίζουμε ότι από τον Μάιο και μετά θα υπάρχει ήδη μια σημαντική εποχική υποχώρηση. Αν προσθέσετε σε αυτό τη διαδικασία του εμβολιασμού, την πολύ καλύτερη ιχνηλάτηση την οποία μπορούμε να κάνουμε –γιατί κάνουμε πολύ περισσότερα τεστ– και το γεγονός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο παραλάβαμε, αυτό με κάνει αρκετά σίγουρο ότι όχι απλά θα μπορέσουμε να σώσουμε την τουριστική περίοδο αλλά ότι η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή», επισημαίνοντας στο σημείο αυτό ότι και πέρυσι «πήγαμε πολύ καλύτερα από τους ανταγωνιστές μας».

Πρόσφατη άλλωστε ήταν και η εκτίμηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θοδωρή Σκυλακάκη (κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού) ότι οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού φέτος θα κινηθούν στο 60% του 2019.

Ομοίως, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι αν τελικά η ΕΕ υιοθετήσει γρήγορα την πρόταση Μητσοτάκη, θα διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των ευρωπαίων πολιτών στις χώρες-μέλη, και ιδιαίτερα οι αεροπορικές, οπότε κατά συνέπεια ο τουρισμός και άλλοι κλάδοι, που σήμερα πλήττονται από τους περιορισμούς της πανδημίας, θα επιστρέψουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην προηγούμενη κανονικότητα.

«Μπορεί να μοιάζει απλό», αναφέρει στην επιστολή του προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «όμως η εμπειρία που έχουμε για τον χρόνο που απαιτήθηκε μέχρι τη δημιουργία ενός ενιαίου Εντύπου Εισερχομένων Επιβατών (PLF) μάς έδειξε ότι είναι επείγουσα η ανάγκη για έναν υψηλού επιπέδου συντονισμό στο σύνολο της ΕΕ, προκειμένου να προχωρήσει η υπόθεση αυτή».

Η πρόταση θα συζητηθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 21 Ιανουαρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης των ευρωπαίων ηγετών, ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Υγείας, Στεφάν Kερμέκερ.

Θετικό στην ελληνική πρόταση εμφανίζεται και το Βερολίνο, με τον εντεταλμένο της γερμανικής κυβέρνησης για τον Τουρισμό, Τόμας Μπάρεμπ (Thomas Bareiß), να δηλώνει ότι «το καλοκαίρι μπορεί να είναι εφικτό να ταξιδέψει κανείς για διακοπές όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού, ανάλογα με την κατάσταση που θα επικρατεί σε κάθε περιοχή».

Οπως είπε, «εάν εντός του β’ τριμήνου του έτους έχουν εμβολιαστεί οι περισσότεροι άνθρωποι στη Γερμανία, τότε θα υπάρχει και μια ασφάλεια για να ταξιδέψουν», υποστηρίζοντας ωστόσο παράλληλα τη θέση ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν προνόμια για τους εμβολιασθέντες σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις.

ΙΑΤΑ: «Τα ταξίδια και ο τουρισμός δεν θα ανακάμψουν με περιορισμούς»

«Τα ταξίδια και ο τουρισμός δεν θα ανακάμψουν με περιορισμούς», προειδοποιεί απο την πλευρά της η Διεθνής Ενωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) .

Ο γενικός διευθυντής της IATA, Αλεξάντερ ‎ντι ‎Ζουνιάκ, κατηγόρησε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιαπωνία κ.ά., ότι έχουν επιλέξει πολιτικές που «κλείνουν τα ταξίδια».

«Με αυτή την προσέγγιση, όμως», τόνισε, «δεν θα ανακάμψει η οικονομία των ταξιδιών και του τουρισμού. Αυτή η προσέγγιση μας λέει ότι αυτές οι κυβερνήσεις δεν ενδιαφέρονται να διαχειριστούν μια ισορροπημένη προσέγγιση για τους κινδύνους της Covid-19».

«Φαίνεται να στοχεύουν σε έναν κόσμο μηδενικής Covid. Αυτό είναι κάτι αδύνατο. Και θα έχει σοβαρές συνέπειες», προειδοποίησε, διότι «με αυτή την προσέγγιση γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι η οικονομία των ταξιδιών και του τουρισμού δεν θα ανακάμψει».

Ο Αλεξάντερ ‎ντι ‎Ζουνιάκ ζήτησε μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση δημόσιας πολιτικής, που να βασίζεται στη δοκιμή ως αντικατάσταση καραντίνας.

«Η επιστήμη μας λέει ότι οι ταξιδιώτες δεν θα είναι σημαντικός παράγοντας για την κοινοτική μετάδοση εάν η δοκιμή χρησιμοποιείται αποτελεσματικά. Αλλά δυστυχώς οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν… όραμα την καραντίνα. Και δεν επικεντρώνονται καθόλου στην εξεύρεση τρόπων για να ανοίξουν ξανά τα σύνορα με ασφάλεια», σημείωσε, για να αναφερθεί στη συνέχει στο ζήτημα του διεθνούς πιστοποιητικού εμβολιασμού:

«Τα εμβόλια», είπε, «προσφέρουν τη μακροπρόθεσμη λύση», ενώ «οι δοκιμές είναι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού και να ξεκινήσουμε την οικονομική ανάκαμψη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...