235
Φωτογραφία αρχείου από το εμβόλιο της Moderna που χορηγείται σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης | Kevin Hagen/Pool via REUTERS

Στο hub της Αθήνας 8.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 13 Ιανουαρίου 2021, 11:39
Φωτογραφία αρχείου από το εμβόλιο της Moderna που χορηγείται σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης
|Kevin Hagen/Pool via REUTERS

Στο hub της Αθήνας 8.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 13 Ιανουαρίου 2021, 11:39

Μπορεί να μην έτυχε υποδοχής με τιμές αρχηγού κράτους, όπως συνέβη με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Pfizer, όμως και το εμβόλιο της Moderna έφτασε στη χώρα μας, τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Πρόκειται για τις πρώτες 8.000 δόσεις, οι οποίες μεταφέρθηκαν με φορτηγό ψυγείο. Πέρασαν τα σύνορα του Προμαχώνα στις 00.30, ξημερώνοντας η Τετάρτη και έφτασαν στο hub (αποθηκευτικό χώρο) της Αττικής στις 07:30.

Οι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, ενώ ενδέχεται το συγκεκριμένο εμβόλιο να προωθηθεί σε απομακρυσμένες περιοχές, λόγω του συγκριτικού πλεονεκτήματος που έχει στην συντήρηση, σε σχέση με το εμβόλιο της Pfizer.

Διευκρινίζεται ότι όπως το εμβόλιο της Pfizer, και της Moderna ανήκει στην κατηγορία των εμβολίων τύπου mRNA, είναι δηλαδή της ίδια τεχνολογίας.

Πηγές του υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι το εμβόλιο θα αποσταλεί κυρίως σε απομακρυσμένα νησιά, όπου υπάρχουν δυσκολίες με τη μεταφορά του εμβολίου της Pfizer.

To εμβόλιο της Moderna μπορεί να διατηρηθεί στη συντήρηση ενός απλού ψυγείου (από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου) για 30 ημέρες, ενώ αυτό της Pfizer μόνο για πέντε ημέρες.

Επίσης, μπορεί να μεταφερθεί και να αποθηκευτεί μακροπρόθεσμα σε τυπικές θερμοκρασίες κατάψυξης (-20°C για 6 μήνες), ενώ της Pfizer απαιτεί ειδικά ψυγεία, στους -70°C.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και υπεύθυνο για τα εμβόλια της Covid-19, Μάριο Θεμιστοκλέους, αναμένεται να μας παραδοθούν 20.000 δόσεις εντός του Ιανουαρίου, ακόμη 115.000 δόσεις τον Φεβρουάριο και 105.000 δόσεις τον Μάρτιο. Συνολικά, οι παραδόσεις της Moderna για το πρώτο τρίμηνο είναι 240.000 δόσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...