722
|

Dulce Pontes: «εδώ νιώθω σαν στο σπίτι μου»

Γιώργος Μυζάλης Γιώργος Μυζάλης 29 Σεπτεμβρίου 2014, 00:14

Dulce Pontes: «εδώ νιώθω σαν στο σπίτι μου»

Γιώργος Μυζάλης Γιώργος Μυζάλης 29 Σεπτεμβρίου 2014, 00:14

Δυο λέξεις μού έρχονται στο μυαλό όταν ακούω την Dulce Pontes: εξαιρετική και διαφορετική. Η φωνή της, άλλοτε ήρεμη και γλυκιά, άλλοτε τραχιά και ακραία, μπορεί να συνταράξει τον ακροατή. Το ελληνικό κοινό κατάφερε να ξεπεράσει την έκπληξη και το παραξένισμα από τις πρώτες κιόλας εμφανίσεις της Pontes στη χώρα μας. Εδώ και αρκετά χρόνια την έχει τοποθετήσει στις αγαπημένες του ερμηνεύτριες, τις «οικείες», τις γνώριμες και την ακολουθεί πιστά όπου εμφανίζεται. Κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί και την Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, εκεί που η Πορτογαλίδα ερμηνεύτρια θα συναντήσει την Ισραηλινή Noa και τον δικό μας Γιώργο Νταλάρα, για ένα ταξίδι στις μουσικές της Μεσογείου. Η συναυλία αυτή στάθηκε αφορμή για μια σύντομη, αλλά περιεκτική κουβέντα μαζί της.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεστε στην Ελλάδα και, πιο συγκεκριμένα, στο Ηρώδειο. Ποιες οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές της συγκεκριμένης εμφάνισης με άλλες προηγούμενες; Ποιο είναι το συναίσθημα που δημιουργεί σε έναν ερμηνευτή ο χώρος αυτός;

Πράγματι, έχω εμφανιστεί αρκετές φορές στο παρελθόν στη χώρα σας, κυρίως σε δικές μου προσωπικές συναυλίες, αλλά και μια-δυο φορές με τον αγαπημένο μου φίλο, σπουδαίο μουσικό και τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα. Αυτή τη φορά, θα έχουμε και οι δυο την τιμή και τη χαρά να έχουμε και μια τρίτη φίλη μαζί μας, μια σπουδαία τραγουδίστρια και μουσικό από το Ισραήλ, τη Noa. Θα είναι η πρώτη φορά – και είμαι σχεδόν σίγουρη όχι η τελευταία – που θα συναντηθούμε οι τρεις μας στη σκηνή του Ηρωδείου. Εκτός, λοιπόν, του ότι θα τραγουδήσουμε στον ομορφότερο χώρο του κόσμου – κατά τη γνώμη μου – θα είμαστε οι τρεις μας στη σκηνή για να κάνουμε ένα μοναδικό ταξίδι στη μεσογειακή μουσική, σε μια μαγική νύχτα στο Ηρώδειο και θα είναι συγκλονιστικό το συναίσθημα, καθώς κοιτώντας ψηλά θα αντικρίζουμε την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που θα έχετε τον Γιώργο Νταλάρα στο πλευρό σας. Σαν προικισμένη και ταλαντούχα τραγουδίστρια που είστε, πώς θα περιγράφατε τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα;

Πρώτα από όλα, επιτρέψτε μου να πω ότι ο Γιώργος υπήρξε πάντοτε για μένα ένας πιστός φίλος, μια ευγενική προσωπικότητα και ταυτόχρονα ένας σκληρά εργαζόμενος επαγγελματίας, ένας ταλαντούχος τραγουδιστής και μουσικός και ένας άνθρωπος που γνωρίζει πού βρίσκεται και προς τα πού θέλει να πάει. Ξέρει και ανακαλύπτει καινούργιους δρόμους και μονοπάτια στη μουσική. Δρόμους και μονοπάτια που δεν είναι προφανείς, που ο ίδιος, όμως, ξέρει καλά τον δρόμο για να σε πάρει μαζί του.

Τον γνωρίζατε ως τραγουδιστή προτού συνεργαστείτε;

Ναι, τον γνώριζα και προτού συναντηθούμε και συνεργαστούμε, καθώς μου αρέσει πάντοτε να ερευνώ και να ξέρω ανθρώπους της μουσικής σε διαφορετικές χώρες, ιδιαίτερα σε εκείνες της Μεσογείου.

Μετά από τόσες επισκέψεις στη χώρα μας, αισθάνεστε καθόλου Ελληνίδα; Ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος στην Ελλάδα;

Όταν είμαι στη χώρα σας νιώθω σαν στο σπίτι μου και νιώθω Ελληνίδα με την έννοια ότι αγαπώ, θαυμάζω και σέβομαι τη χώρα σας για τη μεγάλη και σημαντική συνεισφορά της στις Τέχνες, τις Επιστήμες, τον Πολιτισμό και τη Δημοκρατία. Όλοι μας χρωστάμε πολλά σε εσάς και την αγαπημένη σας πατρίδα. Δυστυχώς, έως τώρα, έχω έρθει εδώ μόνο για δουλειά και δεν είχα την δυνατότητα να επισκεφτώ πολλά μέρη ή να κάνω διακοπές, παρότι οι Έλληνες παραγωγοί είχαν όλη την καλή διάθεση. Έτσι, γνωρίζω περισσότερο την Αθήνα, λίγο από τη Θεσσαλονίκη και ακόμα λιγότερο την Πάτρα, όπου και βρέθηκα σε ένα φεστιβάλ το προηγούμενο καλοκαίρι.

Χρησιμοποιείτε τη φωνή σας με πολλούς, διαφορετικούς και ιδιαίτερους τρόπους μερικές φορές. Πώς καταφέρατε να αποκτήσετε αυτές τις ερμηνευτικές ικανότητες; Έχετε κάνει μαθήματα φωνητικής; Προστατεύετε τη φωνή σας με κάποιον τρόπο;

Ναι, έχω κάνει μαθήματα για τη φωνή μου και προσπαθώ να μην τη χρησιμοποιώ άσκοπα ή περισσότερο από όσο αντέχει. Λατρεύω το τραγούδι και τίποτα δεν μπορεί να με σταματήσει όταν είμαι στη σκηνή.

Έχετε αγαπημένους συνθέτες Έλληνες; Θα σκεφτόσασταν ποτέ το ενδεχόμενο να ηχογραφήσετε καινούργιο υλικό εδώ στην Ελλάδα;

Υπάρχουν αρκετοί, που θα ήθελα να τους γνωρίσω περισσότερο και – γιατί όχι; – να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μιας καινούργιας συνεργασίας, αφού έχω τη δική μου δισκογραφική εταιρεία στην Πορτογαλία. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, στο μυαλό μου υπάρχει μόνο η συναυλία της Δευτέρας, όπου θα είμαστε οι τρεις μας, μαζί με μια εξαιρετική και ταλαντούχα ορχήστρα, αποτελούμενη από 9 Έλληνες, 3 Ισραηλινούς και 4 Πορτογάλους δεξιοτέχνες, και σας προσκαλούμε όλους σε ένα μουσικό ταξίδι στη Μεσόγειο, τη θάλασσά μας, κάτω από τον μαγικό ιερό βράχο της Ακρόπολης. Θα σας περιμένω όλους εκεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News