1578
Ο Πρωθυπουργός απαντά στις ερωτήσεις στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ | Youtube

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 εκτός και αν…

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2018, 13:49
Ο Πρωθυπουργός απαντά στις ερωτήσεις στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ
|Youtube

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 εκτός και αν…

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2018, 13:49

Χωρίς τη λέξη συγγνώμη για την τραγωδία στο Μάτι να βγαίνει από τα χείλη του, ο Αλέξης Τσίπρας κάλυψε και πάλι τους υπουργούς του που «βρίσκονται καθημερινά» στην πυρόπληκτη περιοχή, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για πολιτική τυμβωρυχία και αρνήθηκε ότι τις πρώτες ώρες της τραγωδίας γνώριζε, αλλά επιχείρησε να καλύψει τον τραγικό της απολογισμό.

Ο Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της συμφωνίας των Πρεσπών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα έλθει κανονικά -όπως προβλέπεται- και θα εγκριθεί στη Βουλή, ενώ παρατήρησε ότι το συλλαλητήριο του Σαββάτου για τη Μακεδονία, δεν είχε τη μαζικότητα των προηγουμένων, αλλά μόνο έντονη την παρουσία ακραίων στοιχείων.

Στις απαντήσεις του ο κ. Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί αρκετές φορές με δριμύτητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τόσο για το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, όσο και για το οικονομικό πρόγραμα της ΝΔ.

Επανέλαβε ότι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, με τον αστερίσκο ότι «όλα θα κριθούν απο την πορεία των πραγμάτων», ενώ απέρριψε κάθε συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η πρώτη απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ήταν για την εικόνα που εξέπεμψε η χθεσινή συγκέντρωση για το όνομα της Μακεδονίας στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του, είπε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αλλά χθες υπήρχε μία διαφορά, δεν είδαμε μαζικότητα, είδαμε ακραία στοιχεία, τόνισε.

«Κατηγορήθηκα ότι μπήκα στην πολιτική ως διαδηλωτής. Αρα δεν φέρνω αντίρρηση στο δικαίωμα της ελεύθερης διαδήλωσης. Το ίδιο λέω και για τα χθεσινά συλλαλητήρια παρά το ότι είχαν ευδιάκριτη διαφορά σε σχέση με του Φεβρουαρίου. Έλλειψη μαζικότητας. Τον περασμένο Φλεβάρη είχαμε συμμετοχή πολιτών που είχαν μια σεβαστή άποψη εντούτοις χθές δεν είδαμε ανθρώπους με παρόμοιες ευαισθησίες αλλά ακραία στοιχεία».

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους πολίτες να διαχωρίσουν τη θέση τους από όσους αναδεικνύουν τη ρητορική μίσους και ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα και προς τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, υπογραμμίζοντας πως κανείς δεν μπορεί να παίζει με τις ευαισθησίες των πολιτών, ειδικά σε εθνικά θέματα.

Ο Πρωθυπουργός παρατήρησε πάντως, ότι η ρητορική των Σκοπιανών ορισμένες φορές ξεπερνά τα όρια της Συμφωνίας Πρεσπών, παρ’ όλα αυτά επέμεινε πως η συμφωνία διασφαλίζει την ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας. Η Μακεδονία είναι ελληνική, τόνισε και η συμφωνία των Πρεσπών δίνει την ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη να γίνει η «ατμομηχανή» των Βαλκανίων και η Μακεδονία να γίνει το κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

Σε ερώτηση για τη στάση του κυβερνητικού του εταίρου, Πάνου Καμμένου, στο ζήτημα του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ και κατά πόσο αυτή μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες κάλπες, ο κ. Τσίπρας απάντησε:

«Εκτιμώ τη στάση αρχής του Π. Καμμένου αν και διαφωνώ απόλυτα μαζί του. Όμως η λύση που θέλει ο Π. Καμμένος δεν θα ήταν ποτέ εφικτή, με βάση τους διεθνείς συσχετισμούς, όσο κι αν όλοι τη θέλαμε. Έχουμε σήμερα λύση που δίνει μια προοπτική σημαντική για τη χώρα, ας μη λειτουργούμε σαν να έχουμε το κεφάλι μας στην άμμο. Γιατί δυστυχώς, αν πληκτρολογήσετε στη Google τον όρο Μακεδονία δεν εμφανίζεται ο Λευκός Πύργος, αλλά σλαβικά γράμματα. Αυτό τελειώνει, η ΠΓΔΜ είναι Βόρεια Μακεδονία και η Μακεδονία γεωγραφική περιοχή της Β. Ελλάδας».

«Τα προηγούμενα χρόνια στην ΠΓΔΜ είχαμε έναν εθνικιστή ηγέτη που ήθελε να κλέβει στην ιστορία του ελληνικού λαού. Όταν εξελέγη μια κυβέρνηση που ήταν ανοιχτή στο διάλογο, σπεύσαμε να αδράξουμε την ευκαιρία. Πρώτη φορά επιτυγχάνεται συμφωνία για αλλαγή ονόματος σε καιρό ειρήνης, χωρίς εντάσεις».

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πάντως ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας», ανέφερε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εξαιτίας του ονοματολογικού.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε την πρώτη του επίθεση στη συνέντευξη Τύπου εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για στάση πολιτικού αμοραλισμού στο ζήτημα της Μακεδονίας, με μοναδικό γνώμονα, όπως είπε, τη διατήρηση της σταθερότητας στο εσωτερικό του κόμματός του. Ξαφνικά, πρόσθεσε, άλλαξε στάση για να κρατήσει τις ισορροπίες με τους ακραίους στο κόμμα του, όπως ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης.

«Ο κ. Μητστοτάκης ψαρεύει ψήφους στα θολά νερά της άκρας δεξιάς, ας μην κάνει τον τσάμπα μάγκα», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

«Με ενοχλεί ο όρος παροχολογία»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Πρωθυπουργός δήλωσε ενοχλημένος από το όρο «παροχολογία» που χρησιμοποιείται για τις εξαγγελίες του από το βήμα της ΔΕΘ.

«Με ενοχλεί ο όρος παροχολογία. Ειδικά όταν αυτός έρχεται από την αντιπολίτευσης», ανέφερε, «δεν μπορεί σημερα που μας δίνεται αυτή η δυνατότητα να μιλούν για παροχολογία. είναι οι ελάχιστες δυνατές ελαφρύνσεις».

«Το πακέτο που εξήγγειλα δεν είναι μόνο ένα μέτρο ελαφρύνσεων αλλά ένα πακέτο ισορροπημένο γιατί ενισχύει την ήδη θετική αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας«, θέλησε να πείσει ο κ. Τσίπρας και κάνοντας λόγο για εφικτά μέτρα πρόσθεσε: «Χθες δεν εξήγγειλα και τον σοσιαλισμό, αλλά κάποια απαραίτητα μέτρα που μετά από 8 χρόνια η μεσαία τάξη υπέφερε δυσανάλογα».

Ξεχνώντας την εκόξευση των ληξιπρόθεσμων από και προς το Δημόσιο και την κόπωση που παρουσιάζει η έτσι κι αλλιώς αδύναμη ανάπτυξη ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι «πάει καλά η οικονομία. Και για το 2019 μέσα στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που θα είναι μεγαλύτερος μάλλον από αυτόν που υπολογίζεται στο Μεσοπρόθεσμο θα θεσμοθετήσουμε και νομοθετήσουμε όσα εξήγγειλα χθες. Αυτά δεν αποτελούν πισωγύρισμα αλλά μέτρα που θα ενισχύσουν την ελληνική οικονομία».

Οσο για τα όχι και τόσο καλά μαντάτα απο τις αγορές, ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός, εκτιμώντας ότι «μέσα στα επόμενα 2,5 χρόνια θα μας δοθεί η ευκαιρία να βγούμε στις αγορές και να δανειστούμε με καλό επιτόκιο».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, με το που τσίμπησε λίγο η απόση του 10ετούς,«βγήκαν ορισμένοι μεταξύ αυτών ο κ. Μητσοτάκης και έσπευσαν να αποδώσουν το τσίμπιμα στις αποδόσεις στο ότι εγώ θα ερχόμουν στη ΔΕΘ να εξαγγείλω παροχές. Για κακή τους τύχη, την Παρασκευή, και ενώ τα περισσότερα είχαν διαρρεύσει, είχαμε πτώση κατά 50 μονάδες βάσης. Να υποθέσω ότι οι αγορές είδαν τις παροχές και είπαν δώσε και άλλα;» «Όλα αυτά είναι ανοησίες. Καμία σχέση δεν έχει η απόδοση των ομολόγων που οφείλονται στις διεθνείς αναταραχές, με τις παροχές», επέμεινε στη συγκεκριμένη απάντησή του ο Πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας την επίθεση του στον πρόεδρο της ΝΔ, υποστήριξε ότι στον πυρήνα του πολιτικού σχεδίου του κ. Μητσοτάκη είναοι απόψεις του ΔΝΤ, ένα ασφαλιστικό σύστημα τύπου Πινοσέτ. «Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά του σχεδίου της κυβέρνησης μου και του νεοφιλελεύθερου σχεδίου του κ. Μητσοτάκη, το οποίο φοβάμαι ότι είναι ένα σχέδιο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα», παρατήρησε και κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντοπολίτευσης ότι  «σχεδιάζει ένα μέλλον επιστροφής στις αιτίες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και στα μνημόνια και στο ΔΝΤ».

Η Ελλάδα, όμως, υπογράμμισε, «δεν πρέπει επουδενί να γυρίσει πίσω και δεν θα γυρίσει πίσω στα μνημόνια και το ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής».

Σε ερώτηση εξάλλου για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και τα σενάρια που τον φέρνουν να προτείνει για επόμενο Πρόεδρο τον Κώστα Καραμανλή,  απέρριψε κάθε συζήτηση, λέγοντας πως  «έχουμε έναν εξαιρετικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας» και «δεν βλέπω τον λόγο να συζητάμε για εκλογή Προέδρου».

Οσο για το χρόνο των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε πως ο σχεδιασμός του είναι για τον Οκτώβριο του 2019, επισημαίνοντας όμως με νόημα, ότι όλα θα κριθούν από την πορεία των πραγμάτων…

Η ερώτηση που όλοι περίμεναν για το Μάτι

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Πρωθυπουργός δέχθηκε και την ερώτηση -που όπως είπε ο ίδιος, ήθελε να του γίνει- για το Μάτι και συγκεκριμένα για το αν είχε εικόνα για νεκρούς το βράδυ της τραγωδίας της 23ης Ιουλίου.

«Θα ήμασταν ανόητοι αν το μέλημά μας, το τραγικό εκείνο βράδυ, ήταν να κρύψουμε τους νεκρούς… Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε εκείνο το βράδυ ότι υπήρχαν νεκροί», είπε κάνοντας τα στραβά μάτια για τη χρονική καθυστέρηση με την οποία είχαν γίνει τότε οι ανακοινώσεις.

«Τι νόημα έχει η διαρκής και επαναλαμβανόμενη κατηγορία ότι προσπαθήσαμε να τους κρύψουμε;Πώς γίνεται αυτό;» επέμεινε ο Πρωθυπουργός.

«Και εγώ έχω ασκήσει κριτική, αλλά γνωρίζω ότι όταν περάσεις ένα όριο η κριτική παίρνει το χαρακτήρα μιας προπαγάνδας που τελικά είναι επωφελής γι’ αυτόν που τη δέχεται», συμπλήρωσε και κάλεσε τη ΝΔ να πάψει να παίζει το παιχνίδι πολιτικής υπεραξίας πάνω σε μια εθνική τραγωδία.

«Συνιστώ στην αξιωματική αντιπολίτευση να πάψει να παίζει το παιχνίδι της τυμβωρυχίας και της δημιουργίας πολιτικής υπεραξίας πάνω σε μια εθνική τραγωδία», τόνισε για τη στάση της ΝΔ

Κατά τα άλλα ο κ. Τσιπρας επανέλαβε τις γνωστές κυβερνητικές δικαιολογίες περί διαχρονικών παθογενειών, όπως το θέμα αυθαιρέτων που ήρθαν ξανά στο προσκήνιο με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι, αλλά και τα περί ανάληψης του πολιτικού κόστους, από τον ίδιο και τους υπουργούς του!

«Στη μνήμη των αθρώπων που χάθηκαν εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε αυτό το πολιτικό κόστος», είπε, παρέχοντας πλήρη κάλυψη στους αρμόδιους υπουργούς του που -όπως σημείωσε- βρίσκονται καθημερινά στο Μάτι, «όχι για να κάνουν σόου, αλλά για να ακούσουν και το παράπονο και την οργή και να δουλέψουν».

Σε άλλη ερώτηση, τέλος, αν θα συναινέσει στην άρση ασυλίας πολιτικών προσώπων σε περίπτωση που κριθεί κάτι τέτοιο αναγκαίο στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για τις ευθύνες της τραγωδίας, ο Πρωθυπουργός αρκέστηκε να πει πως έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη:

«Δεν γνωρίζω να έχει κανείς ασυλία από όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση, ποιους εννοείτε; Δεν υπάρχει καμία ασυλία και κανένας δεν θα θέλει να δώσει καμία ασυλία και καμία προστασία. Οι δικαστικές αρχές κάνουν τη δουλειά τους, πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη που διερευνά εξονυχιστικά την υπόθεση αυτή … Δεν υπάρχει καμία ασυλία, η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της και οποιαδήποτε απόφαση, πόρισμα βγει από τη διερεύνηση που διεξάγει η Δικαιοσύνη, θα είναι απολύτως σεβαστό», κατέληξε στην απάντησή του.

Δείτε κάτω το βίντεο της συνέντευξης Τύπου:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...