619
Ο Ζαχαρίας Ιμάμ | .

Ποιος είναι ο Ζαχαρίας Ιμάμ τον οποίο ανέφερε η Γιάννα Αγγελοπούλου για το «Ελλάδα 2021»

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2019, 12:12
Ο Ζαχαρίας Ιμάμ
|.

Ποιος είναι ο Ζαχαρίας Ιμάμ τον οποίο ανέφερε η Γιάννα Αγγελοπούλου για το «Ελλάδα 2021»

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2019, 12:12

Δίπλα στα ονόματα του Γιάννη Αντετοκούνμπο και του Κάχι Καχιασβίλι, η Γιάννα Αγγελοπούλου στην ομιλία της για την πρεμιέρα της επιτροπής «Ελλάδα 2021», μίλησε και για τον Ζαχαρία Ιμάμ.

Ποιο είναι όμως το πρόσωπο αυτό;

Ο συριακής καταγωγής 18χρονος Ζαχαρίας Ιμάμ πέρασε φέτος με υψηλό βαθμό στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Τον Σεπτέμβριο, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ τόνιζε ότι έχει βάλει ως στόχο του να βοηθήσει την Ελλάδα με όποιο τρόπο μπορεί «για όσα πρόσφερε σε μένα, την αδελφή μου και τους γονείς μου». Δεν ξεχνά όμως και την πατρίδα των γονιών του, τη Συρία, στην ανοικοδόμηση της οποίας ελπίζει να συμβάλει.

Ο Ιμάμ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Οι Σύροι γονείς του ήρθαν εδώ ως μετανάστες στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Αποφοίτησε από επαγγελματικό λύκειο με βαθμό απολυτηρίου 19,6 και βαθμό πτυχίου 19,8. Στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις κατάφερε να συγκεντρώσει 19.055 μόρια, γράφοντας τρία 20 και ένα 14 και πέτυχε την εισαγωγή του στη σχολή των ονείρων του, τη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Τις ώρες του διαβάσματος είχε για συντροφιά του τη τζαζ μουσική η οποία «με βοήθησε να ξεπεράσω το άγχος και την κάθε δυσκολία με την οποία ερχόμουν αντιμέτωπος». Μάλιστα η οικογένειά του τού έκανε δώρο ένα σαξόφωνο για την επιτυχία του.

Οσο για το γιατί επέλεξε τη ναυπηγική, η απάντησή του είναι συγκινητική. «Οταν ήμουν μικρός καθόμουν δίπλα στη θάλασσα και ονειρευόμουν πως αν αφήσω ένα κομμάτι ξύλο, αυτό θα μπορούσε να φτάσει στη Συρία, όπου βρίσκονταν οι συγγενείς μου και αυτό το θεωρούσα μαγικό». Προσθέτει πάντως: «δεν ξέρω αν θα μπορέσω να ξαναχτίσω τη Συρία, αλλά η Συρία έχει θάλασσα και ελπίζω να μπορέσω να κάνω κάτι γι’ αυτή. Μπορεί αυτό το μικρό ξύλο, που σκεφτόμουν να στείλω δια θαλάσσης όταν ήμουν μικρός, να είναι κάποιο πλοίο που θα ναυπηγήσω».

Την ίδια στιγμή, δεν ξεχνάει την άλλη πατρίδα του, την Ελλάδα λέγοντας: «Πρώτα πρέπει να εξοφλήσω έστω και ένα μικρό μέρος από το χρέος μου στην Ελλάδα για όσα πρόσφερε σε εμένα, την αδελφή μου και στους γονείς μου. Θέλω να υπηρετήσω σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, σε φρεγάτα». Και προσθέτει: «Θέλω να ασχοληθώ με τα κοινά και να κάνω κάτι για την κοινωνία».

«Η δουλειά με ώθησε περισσότερο στο διάβασμα»

Ο Ζαχαρίας δουλεύει από μικρή ηλικία δίπλα στον πατέρα του για να τον βοηθήσει. «Μπορώ να πω ότι η δουλειά με ώθησε ακόμα περισσότερο στο διάβασμα και με έκανε να βάλω στόχους», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αν και είναι παιδί μεταναστών καταγωγής, ο Ζαχαρίας εξηγεί ότι δεν έχει βιώσει ρατσισμό, αλλά αγάπη από τους Ελληνες. Ο πατέρας του από το 1992 δουλεύει σε ένα εστιατόριο και ο εργοδότης του ήταν αυτός που τον βοήθησε να φτιάξει μόνιμα τη ζωή του στην Ελλάδα. Μάλιστα ο Ζαχαρίας αποκαλεί τον εργοδότη του πατέρα του και την οικογένειά του «τους έλληνες θείους μου και τα ξαδέρφια μου» και εξηγεί: «Ταυτόχρονα με την οικογένειά μου, μεγάλωσα δίπλα σε μια ελληνική οικογένεια που μας αγκάλιασε και μας έδωσε αγάπη. Το ίδιο μας αγκάλιασαν και οι δάσκαλοι μου, οι φίλοι μου και οι οικογένειες τους».

Σε ερώτημα για την προσφυγική κρίση εξήγησε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να φιλοξενήσει τους χιλιάδες πρόσφυγες που έρχονται εδώ και υποφέρουν, πιστεύω ότι καμιά χώρα δεν μπορεί να το κάνει μόνη της, ολόκληρη η Ευρώπη και ο ανεπτυγμένος κόσμος πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες. Στους Σύρους και σε όλους τους πρόσφυγες που έρχονται εδώ θέλω να πω ότι πρέπει έχουν δύναμη στην ψυχή τους και να αντέξουν. Θέλω επίσης να τους πω ότι η ελληνική κοινωνία βοηθάει, όσο μπορεί, αλλά κι αυτοί πρέπει να είναι ανοιχτοί, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία και να μην αποτελούν ξένο σώμα. Μόνο αν είναι δημιουργικοί και προσφέρουν στην κοινωνία, θα προσφέρουν και στον εαυτό τους».