515
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης (φωτογραφία αρχείου) | Intime

Πλεύρης: Η μετάδοση του κορονοϊού δεν γίνεται από τους κλειστούς χώρους

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2022, 13:04
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης (φωτογραφία αρχείου)
|Intime

Πλεύρης: Η μετάδοση του κορονοϊού δεν γίνεται από τους κλειστούς χώρους

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2022, 13:04

Δεν θα ληφθούν περιοριστικά μέτρα, τουλάχιστον μέσα στο καλοκαίρι, ούτε και πρόκειται να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα της μάσκας πέρα από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα φαρμακεία και τα νοσοκομεία, επανέλαβε για ακόμη μία φορά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha το πρωί της Δευτέρας.

Κι αυτό διότι, όπως εξήγησε ο ίδιος, «είμαστε σε ένα κύμα που φαίνεται ότι μπαίνει προς την κορύφωσή του, υπό την έννοια ότι ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες η ανοδική τάση ήταν στο 100%, 120% αυτή τη στιγμή η ανοδική τάση κυμαίνεται γύρω στο 10% πράγμα που σημαίνει ότι κορυφώνεται. Αλλά το σημαντικό στοιχείο αυτού του κύματος, όπως το περιμέναμε είναι ότι θα παραμείνει σε επίπεδο νόσησης και σε απλές νοσηλείες και ότι δεν θα δώσει βαριές νοσηλείες».

Αναφερόμενος στην πληρότητα των νοσοκομείων, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι παρά τις αρχικές εκτιμήσεις κάποιων ειδικών στην αρχή του κύματος «που μιλούσαν ακόμα και για 400 διασωληνωμένους έως το τέλος Ιουλίου, αυτή τη στιγμή οι διασωληνωμένοι είναι σταθερά στους 100, προφανώς θα υπάρχει και αύξηση όσο υπάρχουν στις απλές κλίνες κόσμος αλλά αυτό μας δείχνει ότι δεν θα έχουμε πίεση στους σκληρούς δείκτες». Παράλληλα, εξήγησε ότι στις απλές κλίνες υπάρχει πίεση, ειδικά στην Αττική.

Ερωτηθείς για την επιστροφή, κάποιων, περιοριστικών μέτρων, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «κάποιοι λένε να επαναφέρουμε τη μάσκα στους εσωτερικούς χώρους. Αυτή τη στιγμή υπάρχει σύσταση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός. Ομως η μετάδοση δεν γίνεται από τους κλειστούς χώρους. Στη χώρα μας αυτή την περίοδο οι κλειστοί χώροι είναι περιορισμένοι, η μετάδοση γίνεται κυρίως στους ανοιχτούς χώρους και στις μικρές ηλικίες όπου υπάρχει έντονη διασκέδαση. Τι λέμε λοιπόν εμείς; Να τηρούνται τα μέτρα χωρίς την έννοια της υποχρεωτικότητας του διοικητικού προστίμου. Από εκεί και πέρα δεν θεωρούμε ότι η πίεση θα μεταφερθεί στους σκληρούς δείκτες δηλαδή στις διασωληνώσεις».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι μέσα στον Ιούλιο «θα έχει κάνει τον κύκλο του αυτό το κύμα και άρα θα διαχειριστούμε την κατάσταση. Και προσέξτε, όπως είπατε και προηγουμένως και στην εκπομπή σας έχουμε τους περισσότερους τουρίστες από κάθε άλλη εποχή που είχαμε».

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων

«Ολα τα μέτρα για την περίοδο του καλοκαιρού έχουν ανασταλεί όπως ξέρετε. Από το φθινόπωρο και βάσει της πορείας της πανδημίας, είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε μέτρα αν χρειαστεί, αλλά η λογική μας είναι ότι στη φάση που έχουμε μπει κι είναι η φάση με τη συνύπαρξη με την πανδημία, δεν είμαστε στην πρώτη φάση των έντονων περιορισμών, η λογική μας είναι τα οποιαδήποτε μέτρα τεθούν να είναι μέτρα αναλογικά απολύτως απαραίτητα και να μην είναι οριζόντια όπως την προηγούμενη περίοδο», τόνισε ο ίδιος.

Για την εβδομαδιαία ενημέρωση για τα κρούσματα

«Η λογική η οποία υπάρχει στην καταγραφή που ακολουθούν σιγά-σιγά και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, είναι ότι πλέον θα έχουμε μία αναφορά, οπότε σε αυτήν την αναφορά θα μαθαίνονται κανονικά και οι θάνατοι και τα κρούσματα πόσα είναι όλη την εβδομάδα και οι διασωληνωμένοι πόσοι είναι. Δεν αποκρύπτεται δηλαδή κάτι, αλλά θέλουμε αυτό να γίνεται σε ένα πλαίσιο πλέον εβδομαδιαίο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ο παράγοντας της επιτήρησης που υπήρχε σε άλλες περιόδους με τους σκληρούς δείκτες. Πάντως η ενημέρωση θα υπάρχει», κατέληξε ο υπουργός Υγείας

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...