298
Ο Ζαν-Λικ Μαρτινέζ | CreativeProtagon

Πιέζουν τον Μακρόν να αποπέμψει τον πρόεδρο του Λούβρου λόγω νεωτερισμών!

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2021, 19:27
Ο Ζαν-Λικ Μαρτινέζ
|CreativeProtagon

Πιέζουν τον Μακρόν να αποπέμψει τον πρόεδρο του Λούβρου λόγω νεωτερισμών!

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2021, 19:27

Την αποπομπή του προέδρου του Λούβρου, Ζαν-Λικ Μαρτινέζ, έχουν ζητήσει οι επικριτές του, οι οποίοι φτάνουν μάλιστα να πιέσουν ακόμα και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα έχει τον τελικό λόγο.

Οπως ισχυρίζονται ο 57χρονος Μαρτινέζ, η τριετής θητεία του οποίου λήγει αυτόν τον μήνα, έχει βάλει τα κέρδη του πιο δημοφιλούς μουσείου του κόσμου πάνω από τον πολιτισμό, ενοχλώντας με τον τρόπο αυτό πολλούς παραδοσιακούς.

Τα τελευταία χρόνια, όπως σημειώνουν οι Times, το Λούβρο έχει διαθέσει τις αίθουσες του για την κινηματογράφηση τηλεοπτικών προγραμμάτων, όπως το «Lupin» του Netflix, ταινιών ακόμα και βίντεο κλιπ. Δεν είναι μόνο οι αίθουσες, αλλά και τα ίδια τα πολύτιμα εκθέματα που «εμφανίζονται» στο βίντεο κλιπ της Μπιγιόνσε και του συζύγου της Jay-Z.

Επιπλέον το μουσείο έχει κλείσει συμφωνίες με εταιρείες όπως η Swatch, η Lego και η Uniqlo, πρόσφατα άρχισε να πουλά μπλουζάκια με τη Μόνα Λίζα αντί 14,90 ευρώ το κομμάτι,  ενώ συμφώνησε και με την Alibaba, τον κινεζικό γίγαντα του διαδικτυακού εμπορίου, για είδη όπως κραγιόν και μαγνητάκια για το ψυγείο.

Αλλοι επικρίνουν τον Μαρτινέζ γιατί το Λούβρο έγινε, όπως λένε, ένα μουσείο για τουρίστες καθώς από τα 9,6 εκατομμύρια που το επισκέφτηκαν το 2019, πριν από την πανδημία, τα τρία τέταρτα ήταν ξένοι.

Ο ίδιος ο Μαρτινέζ, που έχει συμπληρώσει οκτώ χρόνια στο πόστο, δεν είναι διατεθειμένος να καταθέσει τα όπλα. Εχει δηλώσει ότι στόχος του ήταν «να παντρέψει το Λούβρο με την κοινωνία των καιρών μας» και αντιτείνει ότι οι μισοί επισκέπτες είναι κάτω των 30 ετών. Προσθέτει μάλιστα ότι τα κέρδη του Μουσείου αυξάνονται και από 2 εκατομμύρια ευρώ του 2019 έφτασαν το 2020 στα 4,7 εκατομμύρια ευρώ.

Θυμίζουμε ότι ο επικεφαλής του Λούβρου ήταν ανάμεσα στους επίσημους καλεσμένους του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού στα εγκαίνια της νέας Εθνικής Πινακοθήκης. Παρασημοφορήθηκε μάλιστα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...