400
Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον | Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

Πίεση σε χώρες που δεν δέχονται την επιστροφή αιτούντων άσυλο θα ασκήσει η ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2020, 17:27
Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον
|Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

Πίεση σε χώρες που δεν δέχονται την επιστροφή αιτούντων άσυλο θα ασκήσει η ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2020, 17:27

Οι χώρες που δεν δέχονται την επιστροφή από την ΕΕ όσων πολιτών τους οι αιτήσεις για άσυλο δεν έγιναν δεκτές, θα «τιμωρούνται» από την ΕΕ με μειωμένο αριθμό αιτήσεων για βίζα. Αντιθέτως, οι χώρες που συμμορφώνονται θα έχουν καλύτερες όρους για την έκδοση βίζας και υποσχέσεις για επενδύσεις σε τομείς όπως η εκπαίδευση.

Τα μέτρα, που αποσκοπούν στον περιορισμό της μεταναστευτικής ροής προς την Ευρώπη, περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρων για την αναθεώρηση της πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση.

Το ποσοστό των επιστροφών για όσων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν ήταν 31,5% το 2019 και 35,6% το 2018 – μια μάλλον χαμηλή επίδοση. Αυτό οφείλεται σε πληθώρα λόγων, μεταξύ των οποίων η άρνηση των τρίτων χωρών να αναλάβουν την ευθύνη για πολίτες τους των οποίων τα ταξιδιωτικά έγγραφα χάθηκαν, κλάπηκαν ή καταστράφηκαν.

Είναι ένα μείγμα μαστιγίου και καρότου, παραδέχτηκε για τα μέτρα η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον στους Financial Times, ώστε να μη επαναληφθούν φαινόμενα τύπου Μόριας. Η κατάσταση στον καταυλισμό στη Λέσβο «έδειξε την αποτυχία μιας πολιτικής χωρίς κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και μετανάστευσης», πρόσθεσε η επίτροπος.

Πάντως, η Γιόχανσον απέρριψε το ενδεχόμενο τα μέτρα να επεκταθούν και στον περιορισμό της αναπτυξιακής βοήθειας. «Η απειλή δεν είναι τρόπος να προχωρήσει μπροστά το ζήτημα», εξήγησε.

Το πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνει και προτάσεις για το πώς τα κράτη-μέλη θα δείχνουν «υποχρεωτική αλληλεγγύη» με τις χώρες πρώτης υποδοχής (όπως η Ελλάδα και η Ιταλία), κάτι που μάλλον θα περιλαμβάνει την ενίσχυση με πόρους, παρά την υποδοχή προσφύγων.

Η Κομισιόν είχε προαναγγείλει εδώ και έναν χρόνο αλλαγές στην πολιτική, η οποία έχει γίνει αιτία τριβών μεταξύ των χωρών-μελών, αλλά τα γεγονότα στη Μόρια επιτάχυναν τις εξελίξεις. Την Τετάρτη, στην ομιλία της για την κατάσταση της ΕΕ, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε μάλιστα λόγο για «κατάργηση του Δουβλίνο ΙΙΙ».

Παρά ταύτα, η συμφωνία μεταξύ των «27» δεν είναι τόσο εύκολο να έλθει και οι ενδείξεις ως προς αυτό λίγες. Το παραδέχεται και η επίτροπος – «καμιά χώρα δεν θα πει “ζήτω!”» για τα νέα μέτρα, είπε – αν και επισημαίνει ότι με το νέο πλαίσιο ευελπιστεί να αποδραματοποιήσει τη συζήτηση εντός της ΕΕ για το Μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...