590
Ο Ροβήρος Μανθούλης το 2016 όταν τιμήθηκε για την προσφορά του στον πολιτισμό από τη Βουλή των Ελλήνων | Nikos Libertas / SOOC

Αντίο στον σπουδαίο συγγραφέα και σκηνοθέτη Ροβήρο Μανθούλη

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2022, 16:41
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/04/2022, 21:19
Ο Ροβήρος Μανθούλης το 2016 όταν τιμήθηκε για την προσφορά του στον πολιτισμό από τη Βουλή των Ελλήνων
|Nikos Libertas / SOOC

Αντίο στον σπουδαίο συγγραφέα και σκηνοθέτη Ροβήρο Μανθούλη

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2022, 16:41
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/04/2022, 21:19

Ανθρωπος της ελληνικής διανόησης, σημαντικός εκπρόσωπος της γενιάς που βγήκε από τη μήτρα της Κατοχής και της Αντίστασης, ποιητής, συγγραφέας και σκηνοθέτης, ο Ροβήρος Μανθούλης άφησε την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 92 ετών.

Νοσούσε από κορονοϊό και το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Παρισιού.

Ο Ροβήρος Μανθούλης γεννήθηκε στην Κομοτηνή και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σε νεαρή ηλικία πήρε μέρος στην Αντίσταση. Σε ηλικία 17 χρονών, εξέδωσε την ποιητική του συλλογή «Σκαλοπάτια».

Σπούδασε αρχικά Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο, έπειτα Κινηματογράφο και Θέατρο στο περίφημο πανεπιστήμιο Σύρακιουζ της Νέας Υόρκης. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950 συνεργάστηκε με το ΕΪΡ στη μετάφραση και στη διασκευή έργων του αμερικάνικου δραματολογίου για το «Θέατρο της Τετάρτης».

Από το 1956 και για μια δεκαετία περίπου ήταν καθηγητής και Διευθυντής Σπουδών στις Σχολές Κινηματογράφου Ιωαννίδη και Σταυράκου. Το 1957 προσελήφθη στο υπουργείο Τύπου με σκοπό την οργάνωση Τμήματος Ντοκιμαντέρ. Το 1958 με πρωτοβουλία του ίδρυσε μαζί με τους Ηρακλή Παπαδάκη, Ρούσο Κούνδουρο, Φώτη Μεσθεναίο, Γιάννη Μπακογιαννόπουλο την Ομάδα των 5, ένα κίνημα του δημιουργικού ντοκιμαντέρ στον ελληνικό χώρο. Τον ίδιο χρόνο ανέβασε το θεατρικό έργο του Ουίλιαμ Σαρόγιαν «Η καρδιά μου εκεί πάνω στα ψηλά» στο Θέατρο Αθηνών και στο Φεστιβάλ της Λευκάδας.

Συνεργάστηκε με το περιοδικό «Κινηματογράφος – Θέατρο», που διηύθυνε ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος. Δραστηριοποιήθηκε για την ανάπτυξη των κινηματογραφικών λεσχών στην Ελλάδα.

Στη Μεταπολίτευση και ως γενικός Διευθυντής Προγράμματος της Ελληνικής Τηλεόρασης ανέλαβε τη μετατροπή του σε ΕΡΤ το 1975 και της ΥΕΝΕΔ σε ΕΡΤ2 το 1982. Έχει σκηνοθετήσει τις βραβευμένες ταινίες «Πρόσωπο με Πρόσωπο», «Ψηλά το χέρια, Χίτλερ», «Μπλουζ με σφιγμένο δόντια», «Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος» και την ελληνογαλλική συμπαραγωγή «Lilly’ s Story» (Φεστιβάλ Βενετίας).

Η πρώτη του συνεργασία με τη Γαλλική Τηλεόραση ήταν ως διευθυντής και βασικός σκηνοθέτης της σειράς ντοκιμαντέρ με τίτλο «Στην αφίσα του κόσμου», η οποία το 1969 βραβεύτηκε από την Ένωση των Γάλλων Κριτικών ως Η Καλύτερη Εκπομπή της Γαλλικής Τηλεόρασης. Για ευρωπαϊκά τηλεοπτικά δίκτυα γύρισε 90 κοινωνιολογικά ντοκιμαντέρ, ταινίες μεγάλου μήκους, μιούζικαλ και την τηλεοπτική διασκευή των «Ακυβέρνητων πολιτειών» του Στρατή Τσίρκα, που είχε 50 αναμεταδόσεις από τη γαλλική TV.

Υπήρξε πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στο Παρίσι (1991 -2001). Είχε τιμηθεί για το σύνολο του έργου του στη Γαλλία με το Μετάλλιο της Πόλεως των Παρισίων, ενώ το 2016 είχε βραβευτεί και από τη Βουλή των Ελλήνων για την προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό.

Είχε μεταφράσει στα γαλλικά τον «Κύκλωπα» του Ευριπίδη και τα έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Αυτός και το παντελόνι του», «Οδυσσέα γύρισε σπίτι» για την Ελληνική Τριλογία: «Ulysse, trios fois Ulysse» (με συνεργασία, στους γαλλικούς διάλογους, της Ρεζίν Ασίλ-Φουλντ και της Εβλίν Γκιουιμαρά). Την «Τριλογία» σκηνοθέτησε και παρουσίασε στο Θέατρο La Main d’ Or στο Παρίσι. Επίσης μετέφρασε στα γαλλικά (με τη συνδρομή της ηθοποιού Εβλίν Γκιουιμαρά) και σκηνοθέτησε για το Φεστιβάλ της Αβινιόν την «Κοινή λογική» του Γιώργου Μανιώτη.

Μενδώνη: Πληθωρική προσωπικότητα, σημαντικό αποτύπωμα

Εκφράζοντας τη θλίψη της για την απώλεια του Ροβήρου Μανθούλη, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε:

«Σκηνοθέτης, ποιητής, διανοούμενος, δάσκαλος, αρθρογράφος, ο Ροβήρος Μανθούλης συνέδεσε στενά το έργο του με τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας, είτε με τις ταινίες που γύρισε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είτε με την πολύπλευρη δράση του ενώ βρισκόταν εξόριστος στη Γαλλία κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Πληθωρική προσωπικότητα, συνεργάστηκε με σπουδαίους διεθνείς καλλιτέχνες, βρέθηκε στο περιβάλλον τους, δημιούργησε μαζί τους, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο εξερευνώντας με την κάμερα, ανθρώπους, χώρες, ιδέες. Ο Ροβήρος Μανθούλης αφήνει ένα σημαντικό αποτύπωμα με το έργο του, στον κινηματογράφο μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης, αλλά και στην δημόσια τηλεόραση, με την οποία ασχολήθηκε συστηματικά. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του και στους πολλούς φίλους του».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...