512
H Μαυροπούλου στην «Κυρία του Κυρίου» | Finos Film

Πέθανε η ηθοποιός Γκέλυ Μαυροπούλου

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2021, 15:13
H Μαυροπούλου στην «Κυρία του Κυρίου»
|Finos Film

Πέθανε η ηθοποιός Γκέλυ Μαυροπούλου

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2021, 15:13

Μία από τις πιο γνωστές πρωταγωνίστριες του θεάτρου και του παλαιού καλού ελληνικού κινηματογράφου, η οποία έγινε όμως πραγματικά διάσημη πρωταγωνιστώντας στο θρυλικό τηλεοπτικό σίριαλ των 70s «Αγνωστος Πόλεμος», η Γκέλυ Μαυροπούλου, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών.

Την είδηση του θανάτου της μετέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, σε ανάρτησή του στο Facebook.

 

H Μαυροπούλου διέγραψε το πρώτο μισό της καριέρας της στη λεγόμενη «χρυσή εποχή» του ελληνικού κινηματογράφου, παίζοντας σε δεκάδες φιλμ, γοητεύοντας το κοινό με την ομορφιά της, την υποκριτική της φυσικότητα, αλλά και τη χολιγουντιανή λάμψη της, όπως ανέφερε συχνά ο Τύπος της εποχής.

Γεννήθηκε το 1932 στη Θεσσαλονίκη και οι γονείς της ήταν οι επίσης ηθοποιοί Αγγελος Μαυρόπουλος και Μαρίκα Κρεββατά.

Αρχικά σπούδασε στην Γαλλική Ακαδημία Αθηνών και στη συνέχεια στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν και στην Ανωτάτη Εμπορική. Η Μαυροπούλου έπαιξε πρώτα στο σινεμά και μετά στο θέατρο. «Πρόλαβε» δε και τον πατέρα της, το ντεμπούτο του οποίου στην Εβδομη Τέχνη έγινε έξι χρόνια μετά από αυτό της κόρης του.

Η πρώτη θεατρική εμφάνιση της Γκέλυς Μαυροπούλου έγινε το 1955 στο θέατρο «REX», με το έργο «Επτά χρόνια φαγούρα» που ανέβασε ο θίασος Δημήτρη Μυράτ – Μελίνας Μερκούρη. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους και από το 1957 ως το 1961 ξεκίνησε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο. Από το 1963 και μετά πρωταγωνίστησε σε έργα του κλασικού ρεπερτορίου και κυρίως σε έργα που ανέβαζε ο θίασος που είχε δημιουργήσει μαζί με τον σύζυγό της ηθοποιό, Στέφανο Στρατηγό.

Το κινηματογραφικό ντεμπούτο της έγινε το 1953, στην ταινία «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται». Ο πατέρας της, Αγγελος Μαυρόπουλος, θα έπρεπε να… περιμένει ως το 1959, όταν έπαιξε τον πρόεδρο του δικαστηρίου στην κωμωδία «Ενας βλάκας και μισός» με τον Χρήστο Ευθυμίου.

Η πρώτη εμφάνισή της σε ταινία του Φίνου ήταν το 1954, στην «Η Ωραία των Αθηνών», ενώ ήταν και μία από τις τέσσερις θυγατέρες του Ορέστη Μακρή, τις οποίες ανέλαβε να παντρέψει η… «Θεία από το Σικάγο» Γεωργία Βασιλειάδου.

Η Μαυροπούλου δίπλα στην Καρέζη, στη «Θεία από το Σικάγο» (Finos Film)

Πιο χαρακτηριστική έχει μείνει η ερμηνεία της στην ταινία «Η Κυρία του Κυρίου», πλάι στον Ντίνο Ηλιόπουλο, στην οποία ερμήνευε τον ρόλο της πανούργας συζύγου.

Ως τετραπέρατη σύζυγος στην «Κυρία του Κυρίου» με τον Ντίνο Ηλιόπουλο (Finos Film)

Γενικά έπαιξε σε κωμωδίες και σε δράματα, καθώς και σε αρκετές ταινίες μελό, που ήταν δημοφιλείς τη δεκαετία του ’60.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, με το φινάλε του εμπορικού κινηματογράφου, μεταπήδησε στην τηλεόραση, ύστερα από πρόσκληση του Νίκου Φώσκολου για συμμετοχή της στην πιο επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά έως σήμερα, τον «Αγνωστο Πόλεμο». Το 1973 έπαιξε στην ταινία της Φίνος Φιλμ «Οι γενναίοι πεθαίνουν δυο φορές» πλάι στον Αγγελο Αντωνόπουλο, ο οποίος ήταν και ο συμπρωταγωνιστής της στο σίριαλ.

Οσο ήταν παντρεμένη με τον Στέφανο Στρατηγό, πρωταγωνίστησε μαζί του σε πολλές ταινίες, ακόμα και σε φιλμ του λεγόμενου νέου ελληνικού κινηματογράφου, όπως στο «Ταξίδι του μέλιτος» του Γιώργου Πανουσόπουλου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...