266
Στόλτενμπεργκ και Τσαβούσογλου στην Αγκυρα το μεσημέρι της Δευτέρας. Επόμενος προορισμός για τον Νορβηγό, η Αθήνα | Turkish Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Παράπονα Τσαβούσογλου σε Στόλτενμπεργκ: «Η Ελλάδα έστειλε πολεμικά πλοία στις έρευνές μας»

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2020, 15:52
Στόλτενμπεργκ και Τσαβούσογλου στην Αγκυρα το μεσημέρι της Δευτέρας. Επόμενος προορισμός για τον Νορβηγό, η Αθήνα
| Turkish Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Παράπονα Τσαβούσογλου σε Στόλτενμπεργκ: «Η Ελλάδα έστειλε πολεμικά πλοία στις έρευνές μας»

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2020, 15:52

«Η Ελλάδα έστειλε πολεμικά πλοία στις έρευνες που κάναμε στην υφαλοκρηπίδα μας». Περιγράφοντας μια άλλη πραγματικότητα και μια «τουρκική» υφαλοκρηπίδα που δεν υπάρχει πουθενά, ο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε τα παράπονά του για την Ελλάδα κατά τη συνάντησή του με τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ το μεσημέρι της Δευτέρας στην Αγκυρα. Προσέθεσε δε ο Τσαβούσογλου ότι η Συμμαχία παρενέβη καθώς είδε ένα ενδεχόμενο σύγκρουσης Ελλάδας και Τουρκίας.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση μιάμισης ώρας που είχε με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τσαβούσογλου παραπονέθηκε επίσης ότι «κάποιοι σύμμαχοί μας συνέχεια φέρνουν τις διαφορές μας στην ατζέντα του ΝΑΤΟ» αναφερόμενος εμμέσως στη Γαλλία και στην Ελλάδα.

Σε μια προσπάθεια να απαλύνει τις ανησυχίες του ΝΑΤΟ για τη συνεργασία της Αγκυρας με τη Ρωσία σε θέματα οπλικών συστημάτων –χαρακτηριστικά τα όσα συνέβησαν τον περασμένο Αύγουστο και επιτάχυναν την έλευση του Μάικ Πομπέο σε Κύπρο και Ελλάδα (εδώ)– ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να αγοράσει πυραύλους PATRIOT, περιγράφοντας την απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 ως λύση ανάγκης.

Από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος την Τρίτη θα επισκεφτεί την Αθήνα για μια σειρά συναντήσεων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και άλλους έλληνες αξιωματούχους, δήλωσε ικανοποιημένος για τη γραμμή επικοινωνίας 24 ώρες το 24ωρο, επτά μέρες την εβδομάδα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε κρίση.

Οσον αφορά τους S-400, ο γγ του ΝΑΤΟ επεσήμανε ότι αποτελούν απειλή για τα συμμαχικά αεροσκάφη και έστειλε μήνυμα στην Αγκυρα, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ απειλούν με εμπάργκο λόγω των S-400 και η Τουρκία θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...