1083
Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μένος απέναντι στον Πρωθυπουργό για ό,τι κι αν κάνει, για ό,τι κι αν αποφασίζει, παρατήρησε μεταξύ άλλων για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος | YouTube/Οpen

Οικονόμου για υποχρεωτικότητα: Πλήρως συμβατές με το Σύνταγμα οι αποφάσεις της κυβέρνησης

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2021, 12:25
Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μένος απέναντι στον Πρωθυπουργό για ό,τι κι αν κάνει, για ό,τι κι αν αποφασίζει, παρατήρησε μεταξύ άλλων για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος
|YouTube/Οpen

Οικονόμου για υποχρεωτικότητα: Πλήρως συμβατές με το Σύνταγμα οι αποφάσεις της κυβέρνησης

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2021, 12:25

Οι ρυθμίσεις και οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι πλήρως συμβατές με το Σύνταγμα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο Οpen για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους άνω των 60.

Ηδη, σημείωσε, έγκριτοι συνταγματολόγοι έχουν μιλήσει δημόσια για αυτό. Οταν είμαι σε μια ηλικιακή ομάδα που κινδυνεύω να νοσήσω βαριά, επειδή αρνούμαι να εμβολιαστώ –με ένα εμβόλιο το οποίο είναι δωρεάν, εγκεκριμένο, και δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο– υποβάλλω τον εαυτό μου σε κίνδυνο. Υποβάλλω ταυτόχρονα σε τεράστιο κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνία. Επιβαρύνω με πολύ μεγαλύτερη πίεση το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τελικό αποτέλεσμα αυτές οι υπηρεσίες που θα μπορούσε να δώσει σε άλλες ομάδες, που έχουν κάνει αυτό που τους έχει ζητήσει η Πολιτεία, αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι και με άλλου τύπου ασθένειες, δεν μπορούν να έχουν την περίθαλψη που πρέπει, τόνισε για να συμπληρώσει στη σχετική αναφορά του:

«Εάν δεν έχεις εμβολιαστεί μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, θα υπάρξει πρόστιμο. Είμαστε στην 1η Δεκεμβρίου, είναι γνωστά τα πάντα σε όλους. Δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε ούτε στις 14, ούτε στις 15, ούτε στις 12 Ιανουαρίου».

Είμαστε από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που παίρνουμε αυτή τη δύσκολη απόφαση, αναγνώρισε, και θα ακολουθήσουν κι άλλοι. «Ηταν μια δύσκολη απόφαση, χωρίς αμφιβολία. Ηταν, όμως, μια υπεύθυνη απόφαση της κυβέρνησης, η οποία υπηρετεί απολύτως τη στρατηγική μας, που είναι να μείνει η οικονομία, η κοινωνία και η παιδεία ανοιχτή», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

«Πρώτα απ’ όλα», επεσήμανε, «τα στοιχεία που έρχονται συνεχώς από το Σύστημα Υγείας δείχνουν ότι η ομάδα που πλήττεται περισσότερο, είτε που νοσεί είτε που διασωληνώνεται, είτε δυστυχώς οι άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους, κατά συντριπτική πλειοψηφία, ανήκουν στην ομάδα των ανεμβολίαστων 60 ετών και πάνω. Δεύτερον, τον Νοέμβριο, σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης που κάναμε, δυστυχώς το μικρότερο ποσοστό ήταν από αυτές τις ηλικιακές ομάδες. Εχουμε φτάσει να έχει εμβολιαστεί το 83% της ηλικιακής ομάδας 60 και άνω, αλλά παραμένει ένα ποσοστό της τάξεως του 17%, που ούτε αυτή την τελευταία περίοδο φάνηκε να κινητοποιείται ουσιαστικά. Είχαμε μια πολύ μικρή συμμετοχή της τάξεως του 3%. Και τρίτον, η μετάλλαξη «Ομικρον» –που εν πολλοίς παραμένει ακόμα αχαρτογράφητη– ανησυχεί ιδιαίτερα όλες τις χώρες, τις πολιτικές ηγεσίες, τα υγειονομικά συστήματα και οφείλαμε και στη χώρα μας να πάρουμε αποφάσεις δύσκολες, αλλά γενναίες, υπεύθυνες που απαιτούνται έτσι ώστε να προστατέψουμε και τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, αλλά και το κοινωνικό σύνολο και το δημόσιο συμφέρον ευρύτερα».

«Οταν συζητά κανείς για υποχρεωτικότητα», συνέχισε ο εκπρόσωπος, «αντιλαμβάνεται ότι για να έχει αντίκρισμα, πρέπει να έχει και κάποια συγκεκριμένη κύρωση. Δεν υπάρχει λογική της προαιρετικής υποχρεωτικότητας. Η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλη την αλυσίδα ενεργειών πειθούς το προηγούμενο διάστημα. Αναφέρομαι, κατ’ αρχήν, στην πλήρη λειτουργία του προγράμματος «Ελευθερία», ενός από τα καλύτερα προγράμματα εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο, που έδινε τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε δωρεάν, εύκολα, να εμβολιαστεί με όποιο εμβόλιο ήθελε, όπου ήθελε. Αναφέρομαι στο γεγονός των ενημερωτικών εκστρατειών, είτε ήταν με δηλώσεις είτε ήταν με καμπάνιες, είτε ήταν με πληροφόρηση. Αναφέρομαι στο ότι το Κράτος, η Πολιτεία, πήγε το εμβόλιο έξω από την πόρτα του καθενός. Εχουν εμβολιαστεί, ήδη, στα σπίτια τους παραπάνω από 19.000 άνθρωποι, που είχαν αδυναμία να μετακινηθούν. Εχουν συσταθεί συνεργεία επιτόπου εμβολιασμού στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, στις ορεινές και τις νησιωτικές. Υπάρχει διαρκής συνεργασία με την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων, έτσι ώστε όπου εντοπίζονται προβλήματα εμβολιασμού, αμέσως να αντιμετωπίζονται».

Οπως είπε ο κ. Οικονόμου, «υπάρχουν οι εξαιρέσεις εξαιτίας ιατρικών λόγων, οι οποίες ίσχυσαν και στην περίπτωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών, όπου τότε η κύρωση ήταν η αναστολή της εργασίας τους. Τα ίδια ακριβώς κριτήρια, υγειονομικά, ιατρικά, θα ισχύουν και για όσους συμπολίτες μας εμπίπτουν στις κατηγορίες αυτές».

«Λένε ορισμένοι ότι υπάρχουν ηλικιωμένοι που δεν έχουν κάποιον να τους μετακινήσει, που έχουν αδυναμία να φύγουν από το σπίτι τους και να πάνε να κάνουν το εμβόλιο ή έχουν ακόμα και αδυναμία να χρησιμοποιήσουν τα ηλεκτρονικά μέσα για να εμβολιαστούν. Η απάντηση είναι ότι με τα κινητά συνεργεία εμβολιασμού η Πολιτεία θα φέρει το εμβόλιο στην πόρτα του, είτε μέσα από συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είτε με άλλα προγράμματα όπως για παράδειγμα το “Βοήθεια στο Σπίτι”», διαβεβαίωσε ο κ. Οικονόμου για να επαναλάβει:

«Το πνεύμα της Πολιτείας δεν είναι τιμωρητικό. Είναι μία αυξημένη πίεση, είναι μία έντονη προτροπή. Και αυτό διότι αυτή η ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με όλους τους δείκτες, με όλα τα στοιχεία που έχουμε, είναι η περισσότερο ευάλωτη απέναντι στον κορονοϊό, για βαριά νόσηση, για διασωλήνωση, για απειλή απώλειας ζωής. Και επίσης, διότι όλο αυτό επιβαρύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

«Ημασταν –υπενθύμισε– από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που ανοίξαμε την αναμνηστική δόση. Είμαστε και από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που παίρνουμε αυτή τη δύσκολη απόφαση, και θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Τη στρατηγική μας την υποστηρίζουμε με ελέγχους, την υποστηρίζουμε με αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους και με τη στήριξη του ΕΣΥ».

Αναφερόμενος στη στάση της αντιπολίτευσης και του ΣΥΡΙΖΑ ειδικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι αποδεικνύονται τρία πράγματα: Πρώτον, το έντονο μένος απέναντι στον Πρωθυπουργό για ό,τι κι αν κάνει, για ό,τι κι αν αποφασίζει, για ό,τι κι αν λέει. Δεύτερον, η εμμονή να γίνει αντιπολίτευση μέσα από την πανδημία. Και τρίτον, η τεράστια υποκρισία.

Εάν ένα πράγμα αναδείχθηκε από την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, απέναντι στις τελευταίες ανακοινώσεις για την υποχρεωτικότητα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, ήταν η ακραία υποκρισία. Δεν μπορείς να λες ότι πρέπει να πας σε υποχρεωτικό εμβολιασμό για άλλες ομάδες, για άλλες ηλικίες, χωρίς να ψελλίζεις ούτε μία συνέπεια για αυτούς που δεν θα ανταποκριθούν στην υποχρέωση, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου

«Ηταν τελείως διαφορετικές οι συνθήκες το περασμένο καλοκαίρι, όταν δώσαμε κίνητρο εμβολιασμού στους νέους. Να θυμίσω ότι τότε ο κ. Τσίπρας μας κατηγορούσε για εξαγορά. Οταν δίναμε κίνητρο, μας έλεγε για φθηνή εξαγορά συνειδήσεων. Και τώρα που βάζουμε την υποχρεωτικότητα για τους 60 και άνω, μας λέει γιατί δεν δίνετε κίνητρο. Είμαι σίγουρος ότι εάν ο πρωθυπουργός έκανε το αντίθετο χθες, θα έλεγε ότι είναι εξαγορά –και μάλιστα προεκλογική– αντί να κάνουμε μια πιο συντεταγμένη καμπάνια. Δεν ξέρω πώς ακριβώς εννοούν στον ΣΥΡΙΖΑ τη συντεταγμένη καμπάνια», συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου στο σχόλιο του για την αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του επικεφαλής του, για να καταλήξει:

«Στην ηλικιακή ομάδα των 60 και άνω, το 83% των πολιτών έχει εμβολιαστεί. Με αυτή τη λογική, τι θα έπρεπε να κάνουμε για το 83% των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί; Θα έπρεπε να τους δώσουμε μπόνους επιβράβευσης; Αυτή η λογική δεν αντέχει στην κρισιμότητα ούτε των στιγμών ούτε στην υπευθυνότητα που πρέπει να δείχνουν οι κυβερνήσεις όταν έχουν να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους δύσκολες καταστάσεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News