311
| INTIMEnews

Πλεύρης: Στην άυλη συνταγογράφηση τα αντιρετροϊκά φάρμακα – Ανάδοχοι γονείς και πάσχοντες με AIDS ή ηπατίτιδα Β

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2021, 11:43
|INTIMEnews

Πλεύρης: Στην άυλη συνταγογράφηση τα αντιρετροϊκά φάρμακα – Ανάδοχοι γονείς και πάσχοντες με AIDS ή ηπατίτιδα Β

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2021, 11:43

Δύο διατάξεις, πάγιο αίτημα των ασθενών HIV, που αίρουν διακρίσεις ετών, εισηγήθηκε την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Εχει γίνει αγώνας από όλη την ανθρωπότητα, από την πρώτη στιγμή που υπήρξε αυτή η νόσος, και η επιστήμη έχει φτάσει σε ένα σημείο που αντιμετωπίζει όσο το δυνατό περισσότερο τις συνέπειες αυτής της νόσου. Παραμένουν, όμως, ακόμη και σήμερα πολλές διακρίσεις σε βάρος των ατόμων που είναι οροθετικοί και υπάρχει μία αντίληψη και δεν έχουμε καταφέρει ακόμη ως κοινωνία να εξαλείψουμε τις διακρίσεις σε βάρος αυτών των ανθρώπων», ανέφερε αρχικά ο υπουργός Υγείας.

«Σήμερα θα γίνει σίγουρα μία έντονη συζήτηση και για τις τροπολογίες και για το ίδιο το νομοσχέδιο. Εχω την τιμή, όμως, να εισηγούμαι δύο διατάξεις που ήταν πάγιο αίτημα των ασθενών από HIV, των οροθετικών ασθενών. Η Πολιτεία έρχεται σήμερα, ανήμερα της ημέρας για την καταπολέμηση του AIDS, να τις ψηφίσει και πιστεύω ότι σε αυτές τις δύο διατάξεις θα υπάρξει ομόφωνη απόφαση», τόνισε ο κ. Πλεύρης και ανακοίνωσε στο Σώμα:

«Οι διατάξεις, που τις εισηγούμαι με την πλήρη καθοδήγηση του Πρωθυπουργού και αφού προηγήθηκαν συναντήσεις με την Ενωση Ασθενών (περισσότερα για τη συνάντηση στο Μαξίμου την Τρίτη εδώ) και τους ίδιους τους ασθενείς, είναι ότι νομοθετούμε την πλήρη ένταξη των αντιρετροϊκών φαρμάκων στην άυλη και ηλεκτρονική συνταγογράφηση και δίνουμε τη δυνατότητα να γίνουν ανάδοχοι γονείς τα άτομα που πάσχουν είτε από ΗΙV είτε από ηπατίτιδα Β, υπό τον όρο και την προϋπόθεση ότι ακολουθούν την αγωγή ή έχουν ολοκληρώσει την αγωγή. Αυτό είναι ένα κοινωνικό θέμα, διότι αποκλείονταν αυτοί άνθρωποι από την αναδοχή, αν και δεν υπήρχαν επιστημονικά δεδομένα που να δικαιολογούν κάτι τέτοιο».

«Στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του ΑΙDS είναι χρέος του κοινοβουλίου να δείξει πως τέτοια αυτονόητα θέματα μπορούμε να τα βλέπουμε με συμπάθεια και να τα ψηφίζουμε», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...