387
Το σήμα του εν λόγω οίκου αξιολόγησης είναι massive - όπως και οι θέσεις του... | Moody's

O οίκος Moody’s απειλεί με υποβάθμιση την Ελλάδα εάν δεν κοπούν οι συντάξεις

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2018, 22:41
Το σήμα του εν λόγω οίκου αξιολόγησης είναι massive - όπως και οι θέσεις του...
|Moody's

O οίκος Moody’s απειλεί με υποβάθμιση την Ελλάδα εάν δεν κοπούν οι συντάξεις

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2018, 22:41

Η πολυαναμενόμενη (και προεξοφλημένη από τις αγορές) αναβάθμιση της Ελλάδας από Moody’s όχι μόνο δεν ήρθε, αλλά πλέον ο οίκος αξιολόγησης μας απειλεί ανοιχτά με υποβάθμιση, στην περίπτωση κατά την οποία δεν περικοπούν οι συντάξεις τον Ιανουάριο.

Μετά την ψυχρολουσία της περασμένης Παρασκευής, όπως γράφει το newmoney.gr, όταν και ο οίκος τήρησε «σιγή ασυρμάτου», καθώς δεν δημοσιοποίησε έκθεση αξιολόγησης, όπως και αναμενόταν, αλλά και μετά την… «παγωμάρα» της Τετάρτης, όπου και απλώς μας κράτησε στάσιμους στο «Β3», ο Moody’s επιστρέφει με μια αρκετά απειλητική ανάλυση.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, εάν η Ελλάδα δεν προβεί τελικά σε περικοπή συντάξεων και δεν εφαρμόσει «κατά γράμμα» τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της απέναντι στους πιστωτές, θα υπάρξει υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Ο Moody’s επισημαίνει πως, δεδομένου του positive outlook (θετικές προοπτικές) που διατηρεί για την Ελλάδα, μια υποβάθμιση υπό κανονικές συνθήκες στην παρούσα φάση δεν είναι τόσο πιθανή.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο οίκος, η Ελλάδα «υπόκειται σε υψηλό ρίσκο απρόβλεπτων γεγονότων» και γι’ αυτό ο οίκος την αξιολογεί με High+ στην κατηγορία event risk, γεγονός που, σε συνδυασμό με μια πολιτική της κυβέρνησης που παρεκκλίνει από τις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις και υποχρεώσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά σε υποβάθμιση.

Σημειώνεται επίσης πως η βαθμολογία της Ελλάδας σε όλες τις υπόλοιπες σημαντικές κατηγορίες -οι οποίες επηρεάζουν την αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας- είναι κάτω του μετρίου.

Η χρηματοπιστωτική ισχύς, οι τράπεζες, το πολιτικό ρίσκο και ο κίνδυνος λόγω χαμηλής ρευστότητας είναι κατηγορίες όπου η Ελλάδα βαθμολογείται είτε με Low+ είτε Moderate-, με το Moderate να αποτελεί τη «βάση».

«Εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της και ανατρέψει μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και έχουν ψηφισθεί, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πιέσεις για την αξιολόγηση», τονίζει χαρακτηριστικά ο οίκος.

Οπως αναφέρει στη νέα έκθεσή του, η μείωση του εξαιρετικά υψηλού χρέους, η οποία απαιτεί τη συμμόρφωση με πολύ αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους για πολλά χρόνια, η επιμονή στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, καθώς και ένα πολύ αδύναμο τραπεζικό σύστημα με ακόμη πολύ υψηλά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, αποτελούν τεράστιες προκλήσεις για τη χώρα παρά την έξοδο από τα προγράμματα.

Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της Ελλάδας, τονίζει ο Moody’s, είναι η διατήρηση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και η συνέχιση των προσπαθειών στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια, ένδειξη επιτυχούς επιστροφής στις αγορές, καθώς και η ταχύτερη βελτίωση των συνθηκών στον τραπεζικό κλάδο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...