565
Λίγοι αλλά…αδιάβροχοι: οι κομμουνιστές της Ρωσίας συγκεντρωμένοι γύρω από το άγαλμα του Πούσκιν, στη Μόσχα, στις 20 του μηνός, κατήγγειλαν εκλογική νοθεία | REUTERS/Shamil Zhumatov

Οι… χίπστερ κομμουνιστές απειλούν το καθεστώς Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2021, 21:50
Λίγοι αλλά…αδιάβροχοι: οι κομμουνιστές της Ρωσίας συγκεντρωμένοι γύρω από το άγαλμα του Πούσκιν, στη Μόσχα, στις 20 του μηνός, κατήγγειλαν εκλογική νοθεία
|REUTERS/Shamil Zhumatov

Οι… χίπστερ κομμουνιστές απειλούν το καθεστώς Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2021, 21:50

Ποιος το περίμενε ότι ένα Μέσο σαν τη Repubblica θα υποστήριζε κομμουνιστές! Και όχι κάποιους… ροζ, ευρωκομμουνιστές σαν εκείνους που είχε παραγάγει η Ιταλία για να σκορπίσουν δεξιά και… δεξιότερα την κατάλληλη στιγμή, αλλά παλαιοκομμουνιστές και μάλιστα Ρώσους. Απίθανα πράγματα, όμως όλα γίνονται όταν το ζητούμενο είναι η καταγγελία του «καθεστώτος» του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Βέβαια, αυτοί οι κομμουνιστές έχουν εκσυγχρονίσει κάπως την εικόνα τους.

Ετσι η κεντροαριστερή ιταλική εφημερίδα προέβαλε τις διαμαρτυρίες των οπαδών του σταλινικού Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, αρχηγού του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σχετικά με τις πρόσφατες ρωσικές εκλογές. Ο Ζιουγκάνοφ και οι οπαδοί του («μόνο μερικές εκατοντάδες άνθρωποι») συγκεντρώθηκαν κάτω από το μοσχοβίτικο άγαλμα του Αλεξάνδρου Πούσκιν και φώναξαν ότι ο Πούτιν τούς έκλεψε τα «κουκιά» μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Οπαδοί του Ζιουγκάνοφ διαμαρτύρονται για τις διαδικασίες της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας REUTERS/Shamil Zhumatov

Για το ασήμαντο μέγεθος της μάζωξης των συντρόφων υπάρχει εξήγηση: «Εβρεχε, και το κρύο ήταν ασυνήθιστο για Σεπτέμβριο». Στο «χωρίς άδεια» συλλαλητήριο οι οπαδοί του Ζιουγκάνοφ διατράνωσαν την πεποίθησή τους ότι «το μέλλον ανήκει σε όλους, όχι μόνο στους εκλεκτούς». Οι αστυνομικοί τούς χάζευαν και, βέβαια, δεν επενέβησαν παρά το τυπικώς παράνομον της συγκέντρωσής τους.

Ο ίδιος ο Ζιουγκάνοφ βροντοφώναξε ότι «οι κομμουνιστές δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα» και, σε μία μεγαλειώδη αποστροφή της ομιλίας του, κάλεσε τους ομοϊδεάτες του «να υπερασπιστούν το κόμμα» όπως οι πατεράδες και οι παππούδες τους «υπερασπίστηκαν τη Μόσχα τον Οκτώβριο του 1941».

Πέρα από τις ανιστορικές πιρουέτες των κομμουνιστών, τη Repubblica και τους ζιουγκανοφικούς ενώνει η πίστη ότι ο Πούτιν μαγείρεψε τα εκλογικά αποτελέσματα στη «βρόμικη κουζίνα» του. Ετσι κατάφερε η «Ενωμένη Ρωσία», το κόμμα του προέδρου, «να δώσει στον εαυτό της σχεδόν το 50% των ψήφων», παίρνοντας ποσοστό μειωμένο «μόνο κατά τέσσερις μονάδες σε σχέση με το 2016». Του φτάνει όμως του «τσάρου»: «Είναι ικανό για την πολυπόθητη πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Δούμα και για την έκκριση των συνταγματικών τροποποιήσεων».

Οι Ιταλοί απέδωσαν το υψηλό ποσοστό της «Ενωμένης Ρωσίας» όχι μόνο στους κατάλληλους χειρισμούς της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε επτά περιοχές, αλλά και στην κινητοποίηση των κρατικών υπαλλήλων. Μνημόνευσαν και τη γνωστή ΜΚΟ Golos που «κατέγραψε περισσότερες από 5 χιλιάδες απάτες», ενώ θύμισαν και τις καταγγελίες των Δυτικών (των ΗΠΑ και της ΕΕ) περί «εκφοβισμού» και «έλλειψης διαφάνειας».

Υπήρξε και ύποπτη χρονική παράταση της διαδικασίας: όσοι κέρδιζαν, λέει η Repubblica, τελικά έχασαν μόλις εμφανίστηκαν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση («είκοσι ώρες μετά το κλείσιμο των καλπών») περισσότερες από δύο εκατομμύρια ηλεκτρονικές ψήφοι. Να, ο 38χρονος μαθηματικός Μιχαήλ Λομπάνοφ ήταν μπροστά από τον αντίπαλό του 11.000 ψήφους προτού ανατραπεί το αποτέλεσμα. «Θέλω να ασκήσω έφεση», λέει τώρα ο Λομπάνοφ, «να διαμαρτυρηθώ, θέλω να ακυρωθεί αυτή η απόφαση. Μας έχουν κλαπεί εκατομμύρια ψήφοι».

Ενας από τους λιγοστούς οπαδούς του Κ.Κ. Ρωσίας που συγκεντρώθηκαν γύρω από το άγαλμα του Πούσκιν REUTERS/Shamil Zhumatov

Πάντως, σε ομοσπονδιακό επίπεδο οι ρώσοι κομμουνιστές σημείωσαν εκλογική άνοδο 6 μονάδων, αφού κατάφεραν να κάνουν λίφτινγκ στην εικόνα τους και να παρουσιάσουν τον μαρξισμό και τον λενινισμό «με χίπστερ ύφος» όπως έγραψε η Repubblica.

Το ερωτηματικό, όσον αφορά τη συνέχεια, είναι η στάση που θα κρατήσουν οι του ΚΚ Ρωσίας. Το κόμμα των κομμουνιστών θεωρείται τμήμα της «συστημικής αντιπολίτευσης», δηλαδή ευθυγραμμισμένο με το καθεστώς του Πούτιν. Στο εξής τι θα κάνει; Θα προσπαθήσει «να παραμείνει ευχάριστο στον πρόεδρο» ή θα μετατραπεί σε «μη συστημική αντιπολίτευση»;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...