1138
Είναι ψέμα ολκής ο ισχυρισμός του κ. Τσίπρα πως η Ελλάδα έχει την ακριβότερη τιμή χονδρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Τον Μάρτιο η μέση τιμή στην χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα ανήλθε σε 272,68ευρώ/MWh - χαμηλότερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, παρατήρησε ο Γιάννης Οικονόμου | INTIMEnews

Οι τέσσερις επιλογές του Μαξίμου για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στο ρεύμα

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2022, 11:20
Είναι ψέμα ολκής ο ισχυρισμός του κ. Τσίπρα πως η Ελλάδα έχει την ακριβότερη τιμή χονδρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Τον Μάρτιο η μέση τιμή στην χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα ανήλθε σε 272,68ευρώ/MWh - χαμηλότερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, παρατήρησε ο Γιάννης Οικονόμου
|INTIMEnews

Οι τέσσερις επιλογές του Μαξίμου για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στο ρεύμα

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2022, 11:20

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας επαναλάμβανε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί επιβολής πλαφόν στην χονδρική τιμή ρεύματος και για «παρέμβαση» στο χρηματιστήριο ενέργειας (το οποίο έγινε επί των ημερών της δικής του κυβέρνησης), σε πρωτοσέλιδο δημοσιεύμα της, η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», παρουσιάζει τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, προκειμένου από τον Ιούνιο να προχωρήσει στην αποτελεσματική αναχαίτιση των αυξήσεων των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, επιστρέφοντας την κιλοβατώρα ακόμα και στα επίπεδα του 2021.

Στόχος, να γυρίσει η τιμή του ρεύματος στα 0,13 με 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,33 με 0,35 ευρώ που είναι σήμερα, χωρίς την επιδότηση.

Καταλύτης στην απόφαση που θα λάβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της αναγγελίας του για εθνική παρέμβαση, γράφουν «Τα ΝΕΑ», είναι η στάση των υπολοίπων 26 ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής τον επόμενο μήνα απέναντι στο δίλημμα: «Ενιαία απάντηση στην κερδοσκοπία που πυροδοτεί στις τιμές του φυσικού αερίου η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ή εθνικά μέτρα ανά χώρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, πως αν δεν υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση, θα ληφθούν μέτρα σε εθνικό επίπεδο.

«Επεξεργαζόμαστε -είπε- το δικό μας πολύ αποφασιστικό σχέδιο. Μια πολύ αποφασιστική παρέμβαση και με διάρκεια».

«Η χώρα μας είναι η 15η σε ακρίβεια στην λιανική τιμή πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Η πολιτική μας έχει οδηγήσει στο να υπάρχουν άλλοι 15 ακριβότεροι από εμάς», θέλησε να επισημάνει, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η επιβάρυνση σε όλους είναι πολύ μεγάλη.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, το εθνικό σχέδιο θα παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η τιμή, χωρίς να αποκλείεται και η χρηματοδόση  πολιτών. «Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να κάνουμε ανακοινώσεις», συμπλήρωσε, σε κάθε περίπτωση – ξεκαθάρισε- θα υπάρξει αποφασιστική παρέμβαση ώστε ο πολίτης να πληρώνει λιγότερο.

Ερωτηθείς πότε θα φανεί η ελάφρυνση, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης  είπε «το ταχυτερο δυνατόν και ίσως να έχει και αναδρομική ισχύ για ένα κομμάτι».

Τέσερα σενάρια στο τραπέζι του Μαξίμου

Στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα τους «Τα ΝΕΑ» παρουσιάζουν  τα τέσσερα σενάρια που βρίσκονται στα χέρια του Πρωθυπουργύ και των στενών συνεργατών του και συνοπτικά προβλέπουν είτε παρέμβαση στο ελληνικό χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας με πλαφόν στην τιμή πληρωμής των ηλεκτροπαραγωγών για το ρεύμα που πωλούν στη χονδρεμπορική αγορά, είτε γενναία αύξηση των επιδοτήσεων που λαμβάνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στους λογαριασμούς τους.

Με τον τρόπο αυτόν θα επηρεαστεί πτωτικά η λιανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι προμηθευτές ρεύματος, δηλαδή, θα αγοράζουν φθηνότερα τις ποσότητες ρεύματος από τους παραγωγούς.

Οπως διευκρινίζεται στο ρεπορτάζ του Χρήστου Κολώνα για τα «ΝΕΑ» της Μ. Τετάρτης. οι εισηγήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου δεν περιλαμβάνουν πλαφόν στην Οριακή Τιμή Συστήματος (μέση τιμή χονδρικής πώλησης του ρεύματος), αλλά ανώτατο όριο στην πληρωμή, στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών για το ρεύμα που παράγουν. Δηλαδή το πλαφόν θα μπαίνει στη φάση της εκκαθάρισης των συναλλαγών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Τα τέσσερα σενάρια όπως παρουσιάζονται στο δημοσίευμα, έχουν ως εξής:

1. Οριζόντιο πλαφόν στην τιμή πληρωμής των ηλεκτροπαραγωγών για το ρεύμα που πουλάνε στη χονδρεμπορική αγορά.

Θα καθοριστεί ένα ανώτατο όριο εσόδων για όλες τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Θα καλύπτονται μόνο συγκεκριμένα κόστη. Η επιπλέον διαφορά θα επιχορηγείται από το κράτος.

2. Διαφορετικό πλαφόν στην τιμή πληρωμής για ηλεκτροπαραγωγούς ΑΠΕ, φυσικού αερίου, λιγνίτη και υδροηλεκτρικών.

Ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρεύματος θα καθορίζεται και αντίστοιχο όριο εσόδων. Οπου προκύπτει επιβάρυνση που δεν ανακτάται θα καλύπτεται με επιχορήγηση.

3. Συνδυασμός πλαφόν ηλεκτροπαραγωγών με κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Πρόκειται για ένα μεικτό σχήμα, που θα περιλαμβάνει ένα ανώτατο όριο εσόδων και επιδοτήσεις στους λογαριασμούς.

4. Γενναία αύξηση της κρατικής επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Προβλέπονται μεγαλύτερες επιδοτήσεις από το κράτος στους λογαριασμούς οικιακών καταναλωτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Τα προαναφερόμενα μέτρα, όποιο κι αν επιλεγεί, θα συνοδεύονται και από την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς.

Τσίπρας: Για τους φουσκωμένους λογαριασμούς φταίει η κυβέρνηση

Σε συνέντευξή του στο Open τη Μεγάλη Τετάρτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας επέρριψε εκ νέου ευθύνες στην κυβέρνηση για «την ακριβότερη τιμή ανά μεγαβατώρα εδώ και μήνες». Οπως υποστήριξε, στην Ελλάδα η τιμή πλησιάζει τα 280 ευρώ ενώ στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, που διεκδίκησαν αποσύνδεση της τιμής ενέργειας με την τιμή του φυσικού αερίου είναι στα 112 ευρώ. «Στην Ελλάδα μετακυλίεται αυτούσια στον καταναλωτή», τόνισε, θετοντας το ρητορικό ερώτημα: «Αυτή είναι ελεύθερη αγορά; Κανένα ρίσκο για τον παραγωγό;».

«Το κύριο ερώτημα είναι γιατί η Ελλάδα είναι η χειρότερη και η ακριβότερη» και «η απάντηση είναι δύο λέξεις: Κυριάκος Μητσοτάκης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στρέφοντας τα «πυρά» του προσωπικά κατά του Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, αυτό που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι να αποκαταστήσει τις επιπτώσεις από τη βίαιη απολιγνητοποίηση και από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, κάτι που όπως υποστήριξε, «δεν έχει δημοσιονομικό κόστος», χαρακτηρίζοντας ως αναγκαία μέτρα την επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή, καθώς επίσης την παρέμβαση στο χρηματιστήριο ενέργειας.

Κληθείς στο σημείο αυτό να σχολιάσει το γεγονός ότι το χρηματιστήριο ενέργειας έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε λέγοντας ότι πρόκειται για ευρωπαϊκή οδηγία που θα έπρεπε να εφαρμοστεί από οποιαδήποτε κυβέρνηση, η οποία όμως σήμερα εφαρμόζεται στρεβλά.

Κλείνοντας έκανε αναφορά στα λεγόμενα ουρανοκατέβατα κέρδη των παρόχων – παραγωγών ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι τη μερίδα του λέοντος έχει πάρει η ΔΕΗ.

Οικονόμου: Ψέμματα και υποκρισία από τον κ. Τσίπρα – Γέρασε πολιτικά χωρίς να γίνει σοφός

Τα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Οpen, δεν έμειναν αναπάντητα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου που, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του  χαρακτήρισε «ψέμα ολκής» τον ισχυρισμό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη χονδρική τιμή.

«Η Μεγάλη Εβδομάδα προσφέρεται για περισυλλογή και αυτογνωσία και όχι για ψέματα και υποκρισία. Είναι ψέμα ολκής ο ισχυρισμός του κ. Τσίπρα πως η Ελλάδα έχει την ακριβότερη τιμή χονδρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Τον Μάρτιο η μέση τιμή στην χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα ανήλθε σε 272,68ευρώ/MWh, όντας χαμηλότερη από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ρουμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ιταλία», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου χαρακτηρίζοντας επίσης υποκρισία το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας απέφυγε να αναφερθεί στις τιμές στη λιανική αγορά, «αυτές που τελικά πληρώνουν οι πολίτες, και που διαμορφώνονται μετά και την οικονομική στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση».

«Τον Μάρτιο -τόνισε ο κ. Οικονόμου- η μέση τιμή στην Ελλάδα ανήλθε σε 0,236 ευρώ/KWh και ήταν χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που διαμορφώθηκε σε 0,255 ευρώ/ kWh, και από άλλες 13 χώρες. Μάλιστα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, στις οποίες αναφέρεται διαρκώς, είχαν υψηλότερες τιμές στην λιανική αγορά, με 0,384 ευρώ /kwh και 0,245 ευρώ/ kWh αντίστοιχα».

«Η τραγωδία του κ. Τσίπρα είναι ότι, ύστερα από δεκαπέντε συνεχόμενα χρόνια στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και με μια αποτυχημένη κυβερνητική θητεία στην πλάτη του, γέρασε πολιτικά χωρίς να γίνει σοφός. Για αυτό και αντιμετωπίζει με αφέλεια και ελαφρότητα τη μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση εδώ και εβδομήντα χρόνια, ισχυριζόμενος ότι είναι ο μόνος άνθρωπος στον πλανήτη που έχει μια άμεση εύκολη λύση για όλα τα τεράστια προβλήματα», κατέληξε στη βιτριολική απάντησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...