608
Από τη συνάντηση των δύο ανδρών στην Αθήνα τον Δεκέμβριο | ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Η ατζέντα και οι προσδοκίες

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2024, 18:22
Από τη συνάντηση των δύο ανδρών στην Αθήνα τον Δεκέμβριο
|ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Η ατζέντα και οι προσδοκίες

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2024, 18:22

Mε στόχο «τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και στο ανώτατο επίπεδο, ώστε οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα» επισκέπτεται τη Δευτέρα την Αγκυρα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του προέδρου της Τουρκίας και ανταποδίδοντας την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σκοπός της επίσκεψης είναι, επίσης, το «να γίνει από τους δύο ηγέτες η επισκόπηση της προόδου σε επίπεδο διμερών σχέσεων αλλά και στους τομείς συνεργασίας που έχουν συμφωνηθεί», σε συνέχεια της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα, κατά την οποία υιοθετήθηκε η Διακήρυξη των Αθηνών και υπογράφθηκε σειρά μνημονίων συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Τα παραπάνω τόνισαν την Κυριακή, παραμονή του κρίσιμου τετ α τετ, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες «στην πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αγκυρα –τον Μάρτιο του 2022 είχε βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη και είχε γευματίσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας– αλλά και η πρώτη επίσκεψη έλληνα Πρωθυπουργού στην τουρκική πρωτεύουσα τα τελευταία πέντε χρόνια».

Η συνάντηση της Δευτέρας θα είναι η τέταρτη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας μετά την επανεκλογή αμφοτέρων, προσέθεσαν: «Η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2023 στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, η δεύτερη στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και η τρίτη στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο».

Τα ίδια πρόσωπα προϊδέασαν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να συζητηθούν όλα τα θέματα της διμερούς ατζέντας, ενώ αναμένεται να οριστεί και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, θετικής ατζέντας και Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Αναμένεται, επίσης, να επιβεβαιωθεί η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, χωρίς να αποκλείεται συνάντησή τους και νωρίτερα (όπως στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον προσεχή Ιούλιο, στην Ουάσιγκτον).

Από την κυβέρνηση υπογράμμιζαν ότι «η επανενεργοποίηση των επαφών και των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία τους τελευταίους μήνες έχει ήδη μετρήσιμα αποτελέσματα και παραπέμπουν στην εφαρμογή της διευκόλυνσης της βίζας για Τούρκους πολίτες σε δέκα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στη σχεδόν μηδενική παραβατικότητα στον αέρα ελέω της εμπέδωσης θετικού κλίματος, αλλά και στη καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές Αρχές στο Μεταναστευτικό και στη συνολική μείωση των ροών, παρά τις αυξομειώσεις».

Ωστόσο «οι διαφωνίες προφανώς παραμένουν». «Το σημαντικό είναι αυτές να μην οδηγούν σε κρίσεις. Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε και δεν γίνονται βήματα για την διαμόρφωση ενός καλύτερου κλίματος και την επένδυση στη θετική ατζέντα», διεμήνυσαν οι ίδιοι κύκλοι της κυβέρνησης, απηχώντας τα μηνύματα που έστειλε προς τη γείτονα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του.

Τα κυβερνητικά στελέχη διευκρίνισαν, τέλος, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει στον Ερντογάν, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος όπως και την ελληνική θέση για τα θαλάσσια πάρκα, η ανακοίνωση για τα οποία είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην απέναντι όχθη του Αιγαίου: «Η Ελλάδα, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο της θάλασσας και με σταθερό έρεισμα στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, θα προχωρήσει στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων επί τη βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της».

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Το επίσημο ανακοινωθέν του πρωθυπουργικού γραφείου για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν τη Δευτέρα έχει ως εξής:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Αγκυρα, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας.

Στις 15:30 ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και δηλώσεις των δύο ηγετών στον Τύπο.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...