281
Διαδηλωτής με γερμανική σημαία κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης κατά των μέτρων για τον κορονοϊό | REUTERS/Christian Mang/File Photo

Οι Γερμανοί γυρνούν την πλάτη στον λαϊκισμό

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2020, 12:42
Διαδηλωτής με γερμανική σημαία κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης κατά των μέτρων για τον κορονοϊό
|REUTERS/Christian Mang/File Photo

Οι Γερμανοί γυρνούν την πλάτη στον λαϊκισμό

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2020, 12:42

Τάση απομάκρυνσης από τον λαϊκισμό δείχνουν οι Γερμανοί σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, καθώς, μεταξύ άλλων, η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση της χώρας τους αποκατέστησε εκ νέου την εμπιστοσύνη στην πολιτική.

Το «Βαρόμετρο του Λαϊκισμού», μια έρευνα σε 10.000 πολίτες από το φιλελεύθερο Ινστιτούτο Μπέρτελσμαν και το Κέντρο Κοινωνικής Επιστήμης του Βερολίνου, έδειξε ότι οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι άρχισαν να απορρίπτουν τον λαϊκισμό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το λαϊκιστικό κύμα άρχισε να υποχωρεί πέρυσι, αλλά συρρικνώθηκε περισσότερο εν μέσω της πανδημίας. Ειδικότερα, το ποσοστό που συμφώνησε με οκτώ λαϊκιστικές θέσεις (όπως η τάση της δαιμονοποίησης των ελίτ) έπεσε από 32,8% στα τέλη του 2018 σε 20,9% σήμερα.

Ενας από τους συντάκτες της έρευνας, ο Βόλφγκανγκ Μέρκελ, επισήμανε στους Times εξήγησε σχετικά ότι το πολιτικό κέντρο στην περίπτωση της Γερμανίας αποδεικνύεται ότι έχει σταθεροποιητικό ρόλο.

Οι ακριβείς λόγοι για αυτήν την μεταστροφή δεν είναι σαφείς, φαίνεται όμως ότι η πανδημία του κορονοϊού επιτάχυνε την τάση. Πιθανόν να σχετίζεται και με την μείωση του αριθμού των προσφύγων που φτάνουν στη Γερμανία, αλλά και στο πώς η κυβέρνηση έστρεψε την προσοχή της κοινής γνώμης από τα ζητήματα ταυτότητας και κουλτούρας στην οικονομία.

Στις εκλογές του 2017, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είχε κερδίσει το 12,6% των ψήφων και 94 έδρες, μια εντυπωσιακή επίδοση για νεαρό κόμμα. Καθώς τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες, σχημάτισαν τελικά κυβέρνηση, η AfD αναδείχτηκε η μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης.

Στην πορεία τα ποσοστά του κόμματος ενισχύθηκαν, αλλά τους τελευταίους μήνες, λόγω και της διαμάχης ανάμεσα στην ακροδεξιά και την μετριοπαθή πτέρυγά του, η επιρροή του συρρικνώθηκε, από 14% τον περασμένο Δεκέμβριο σε 10%. Αντίστοιχα αυξήθηκαν τα ποσοστά της CDU της καγκελαρίου Μέρκελ, τα οποία προσεγγίζουν το 40%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...