865
O Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό Ionian | YouTube/Ionian Channel

Ο Τσίπρας «απειλεί» ότι θα μιλήσει «με διευθύνσεις και ονόματα για το ’15»

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2019, 10:51
O Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό Ionian
|YouTube/Ionian Channel

Ο Τσίπρας «απειλεί» ότι θα μιλήσει «με διευθύνσεις και ονόματα για το ’15»

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2019, 10:51

To ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει τη διάθεση να κάνει σοβαρή αυτοκριτική για τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ –και ενώ δίπλα του σκάνε οι «βόμβες», οι ομολογίες των συνεργατών του ότι ήταν εντελώς ανέτοιμοι να κυβερνήσουν τη χώρα– είναι σχεδόν κατανοητό: είναι δύσκολο να κοιταχτείς στον καθρέφτη αναζητώντας την αλήθεια. Το ότι όμως θα αφήνει υπονοούμενα για το τι πραγματικά συνέβη στη χώρα επί των ημερών του, αρνούμενος όμως να το αποκαλύψει είναι ένα δείγμα του πώς (δεν) αντιλαμβάνεται τον θεσμικό του ρόλο, ως τέως Πρωθυπουργού και νυν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διότι αυτό έκανε ο κ. Τσίπρας στην πρώτη του ημέρα της περιοδείας του στην Αχαΐα. Μίλησε στο Ionian και σε απάντηση όσων αποκαλύπτονται το τελευταίο διάστημα για το πρώτο εξάμηνο του ’15 –υπάρχει το βιβλίο-ταινία του Γιάνη Βαρουφάκη, υπάρχει και «Η τελευταία μπλόφα» των Βαρβιτσιώτη-Δενδρινού μεταξύ άλλων– απείλησε ότι «ίσως κάποια στιγμή να αισθανθώ την ανάγκη να τοποθετηθώ με ονόματα και διευθύνσεις πάνω στα πραγματικά γεγονότα».

Τι μας λέει δηλαδή ο άνθρωπος που είχε αναλάβει τα ηνία της χώρας επί τεσσεράμισι χρόνια, τα «πιο κρίσιμα χρόνια» όπως τα χαρακτηρίζει ο ίδιος; Οτι υπήρξαν «πραγματικά γεγονότα» υπονοώντας ότι η αλήθεια έχει παραποιηθεί. Αλλά αρνείται να μας τα αποκαλύψει!

Μπορεί να θυμίζει κάτι από Κώστα Καραμανλή όλο αυτό, τον πρώην Πρωθυπουργό δηλαδή που απέδρασε από την εξουσία αφήνοντας θηριώδη ελλείμματα και οδηγώντας τη χώρα στη χρεοκοπία, αλλά τουλάχιστον αυτός δεν κράτησε τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης –έθεσε εαυτόν στο περιθώριο και αρκέστηκε σε μια σιωπή. Από την άλλη ο κ. Τσίπρας περιγράφει τώρα τον εαυτό του ως τον «βασικό πρωταγωνιστή αυτής της πολύ σημαντικής περιόδου για την σύγχρονη ιστορία του τόπου» και θέλει να επιστρέψει στην εξουσία.

Και άραγε ποιον απειλεί; Τον κ. Βαρουφάκη που έγραψε τους «Ενήλικες στο δωμάτιο» και θεωρούνταν «σημαντικό asset» της κυβέρνησης Τσίπρα; Ή τις δημοσιογράφους Ελένη Βαρβιτσιώτη και Βικτωρία Δενδρινού που έγραψαν την αποκαθηλωτική «Τελευταία μπλόφα»;

Με αφορμή τη διήμερη επίσκεψή του στην Αχαΐα και κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας στο Ionian TV, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Ξεκινάω από εδώ μια μακρά και δημιουργική πορεία προς τους πολίτες, με στόχο να τους ακούσουμε, να τους αφουγκραστούμε και μαζί να σχεδιάσουμε το ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής και να εκφράσει όλον τον κορμό της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης».

Απαντώντας σε ερώτηση για την αυτοκριτική μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, παρατήρησε ότι «είναι μία διαδικασία που δεν μπορεί κανείς μέσα σε τρεις μήνες να βγάλει γόνιμα συμπεράσματα, υπό την έννοια του ότι αυτά τα 4,5 χρόνια ήταν τα πιο κρίσιμα χρόνια της μεταπολιτευτικής Ιστορίας, όπου η δική μου κυβέρνηση διαχειρίστηκε ίσως τα πιο δύσκολα προβλήματα των τελευταίων δεκαετιών και μάλιστα όλα μαζί σωρευμένα».

Συνεπώς, συνέχισε, «η διαδικασία αποτίμησης αυτής της εξαιρετικά πυκνής και δύσκολης τετραετίας θα είναι μία διαδικασία μακρά, η οποία θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα μας οδηγήσει, όχι σε μία διαδικασία εσωστρέφειας, αλλά σε μία δημιουργική διαδικασία, με σκοπό την εκπόνηση του σχεδίου για την επόμενη μέρα».

Ισως κάποια μέρα μιλήσω…

Οσον αφορά στα όσα έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Βλέπω τις τελευταίες μέρες όλοι να θέλουν να γράψουν και από ένα βιβλίο για την περίοδο αυτή, πράγμα το οποίο σημαίνει ήταν στα αλήθεια πολύ ιστορικές και κρίσιμες, τόσο οι επιλογές, όσο και οι στιγμές.

» Ισως κάποια στιγμή και ο βασικός πρωταγωνιστής αυτής της πολύ σημαντικής περιόδου για την σύγχρονη ιστορία του τόπου, δηλαδή εγώ, να αισθανθώ την ανάγκη να τοποθετηθώ με ονόματα και διευθύνσεις πάνω στα πραγματικά γεγονότα, αλλά αυτό που προέχει για εμένα τούτη την ώρα είναι να βγάλουμε πρωτίστως τα πολιτικά συμπεράσματα» δήλωσε.

Για το Προσφυγικό και τον Ερντογάν

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι «από τις 7 Ιουλίου μέχρι και σήμερα έχει κάνει ότι δεν έπρεπε να κάνει αυτό το πρώτο τρίμηνο» και πρόσθεσε: «Πρώτα από όλα κατήργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, δεύτερον ξήλωσε από τις θέσεις τους όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι είχαν την εμπειρία και χειρίζονταν επί τέσσερα χρόνια το πρόβλημα και τρίτον ακυρώθηκαν όλα τα προγράμματα τα οποία είχαμε έτοιμα, κυρίως για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού».

Αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε ότι «είναι ένας απρόβλεπτος γείτονας με μία επιθετική συμπεριφορά, αγνοώντας το διεθνές δίκαιο» και συνέχισε: «Βλέπουμε ότι ξεκίνησε τον πόλεμο στη Συρία και ταυτόχρονα να συνεχίζει την παραβατική συμπεριφορά στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου».

«Εμείς», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, «είχαμε κερδίσει, μαζί με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, στην τελευταία σύνοδο κορυφής κυρώσεις για αυτή την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, αλλά τρεις μήνες τώρα η κυβέρνηση δεν διεκδίκησε την εφαρμογή των κυρώσεων, δηλαδή αυτού του κεκτημένου της χώρας».

Συνεπώς, όπως τόνισε, «ανησυχούμε για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, για την αδράνεια και την καθυστέρηση της χώρας, αλλά και για την αδυναμία της να υψώσει το ανάστημά της όπως πρέπει και όπως μπορεί, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό το φόβο ότι αυτό θα επιδεινώσει τις προσφυγικές ροές».

Μάλιστα, όπως σημείωσε, «με βάση την εμπειρία που έχω, θα πρέπει να πω ότι η πολιτική του κατευνασμού δεν πιάνει στην Τουρκία και στον πρόεδρο Ερντογάν, διότι όταν συνειδητοποιήσει τη δική σου αδυναμία, θα θελήσει να το εκμεταλλευτεί με ακόμα χειρότερο τρόπο.»

Όπως συμπλήρωσε, «αυτό το οποίο έχει νόημα είναι να διεκδικήσει η χώρα αυτό το οποίο της αναλογεί, δηλαδή την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και όλες τις δυνατότητες που έχει ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενεργοποιώντας δηλαδή τις συμμαχίες και τις αποφάσεις της ΕΕ».