378
Εξαιρετικά εκνευρισμένος είναι ο Τραμπ, όπως επιβεβαιώνουν οι κοντινοί συνεργάτες του | REUTERS/Carlos Barria

Ο Τραμπ ξεθάβει το τσεκούρι του πολέμου

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2020, 08:50
Εξαιρετικά εκνευρισμένος είναι ο Τραμπ, όπως επιβεβαιώνουν οι κοντινοί συνεργάτες του
|REUTERS/Carlos Barria

Ο Τραμπ ξεθάβει το τσεκούρι του πολέμου

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2020, 08:50

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι λοιπόν αποφασισμένος. Οπως σημειώνει ο ιστότοπος Axios, ο απερχόμενος πρόεδρος σκοπεύει να δώσει μια νομική μάχη μέχρις εσχάτων για να ανατρέψει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Με επικεφαλής τον Ρούντι Τζουλιάνι, η πλευρά του Τραμπ σκοπεύει να τραβήξει… το σκοινί μέχρι τα τέλη του έτους ή τις αρχές του επόμενου, καθυστερώντας, προβάλλοντας εμπόδια και διεκδικώντας το καλύτερο που μπορεί να αποσπάσει από την όλη διαδικασία.

Μια μάχη, βέβαια, που όπως παραδέχονται άτομα του επιτελείου του, «είναι πιθανώς καταδικασμένη» και παρόλο που πολλοί κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ακολουθήσει τις εντολές του Τραμπ να μην αποδεχθούν τη νίκη του Μπάιντεν και να «εξαντλήσουν όλες τις νομικές επιλογές που έχει στο οπλοστάσιό τους».
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει… εβδομάδες πολιτικού δράματος – και, το πιο σημαντικό, την απόσπαση της προσοχής από το ζωτικό έργο της μετάβασης της κυβέρνησης από τον Τραμπ στον Μπάιντεν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το Axios υποστηρίζει ότι ο Τζουλιάνι σκοπεύει να εμπλακεί σε μια νομική διαδικασία που θα διαρκέσει από τρεις έως έξι εβδομάδες, με τον Τραμπ ασφαλώς να μην έχει κανέναν απολύτως λόγο να επικαλεστεί ή να παίξει το χαρτί της «εθνικής ενότητας». «Δεν υπάρχει καμία ελπίδα (στο σχέδιο αυτό)», σχολιάζει άτομο από τον κύκλο του προέδρου, προσθέτοντας ότι ο Τραμπ είναι «εξαιρετικά θυμωμένος, ασταθής και απρόβλεπτος».

Οπως επισημαίνεται στο άρθρο, οι περισσότεροι άνθρωποι κοντά στον Tραμπ γνωρίζουν ότι «η εκλογική μάχη έχει τελειώσει, αν και κανείς δεν θέλει να του το πει». Ανώτερο στέλεχος των Ρεπουμπλικανών σε δηλώσεις του ανέφερε ότι υπάρχει «μια πραγματική διχογνωμία» εντός του κύκλου των ανθρώπων του προέδρου, ανάμεσα σε εκείνους που ωθούν τον Τραμπ να συνεχίσει να το πολεμάει και εκείνων που «προσπαθούν να πουν στον Τραμπ να αποδεχτεί την ήττα του». Οι τελευταίοι είναι αυτοί που του λένε: «Εχετε ακόμη μέλλον. Μην το χαλάσετε αποχωρώντας με τόσο άσχημο τρόπο και αφήνοντας ένα τόσο τοξικό ίχνος στην πολιτική».

Η ουσία είναι ότι πολλοί Ρεπουμπλικάνοι ανησυχούν ότι ο νομικός αυτός αγώνας του Τραμπ θα «τραβήξει» πολλά χρήματα και μαζί τα βλέμματα, από το πραγματικό εναπομείναν ενδιαφέρον του κόμματος: τις εκλογές στην πολιτεία της Τζόρτζια στις 5 Ιανουαρίου, που θα καθορίσουν τον έλεγχο της Γερουσίας. «Πρόκειται για ένα τεράστιο χάσιμο χρόνου. Οι Ρεπουμπλικάνοι ανησυχούν πολύ για τη Γερουσία. Ο Τραμπ όχι. Ανησυχεί μόνο για τον εαυτό του», καταλήγει με νόημα πρώην ανώτερος αξιωματούχος του προεδρικού επιτελείου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...