498
«Έκανα το καθήκον μου απέναντι στην πατρίδα», είπε στη συνέντευξή του «Στο Κόκκινο» ο υπουργός των Εξωτερικών | ΙΝΤΙΜΕnews

Ο Κοτζιάς απαντά σε Καμμένο: Πολύ καλή η συμφωνία, δεν χρειάζονται 180

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2018, 12:47
«Έκανα το καθήκον μου απέναντι στην πατρίδα», είπε στη συνέντευξή του «Στο Κόκκινο» ο υπουργός των Εξωτερικών
|ΙΝΤΙΜΕnews

Ο Κοτζιάς απαντά σε Καμμένο: Πολύ καλή η συμφωνία, δεν χρειάζονται 180

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2018, 12:47

Στις αιτιάσεις του Πάνου Καμμένου για τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, εκφράζοντας διαμετρικά αντίθετη άποψη με τον κυβερνητικό εταίρο τόσο για το περιεχόμενο της συμφωνίας όσο και για την κύρωσή της.

«Η συμφωνία είναι πολύ καλή. Η συμφωνία δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθενται ως προϋπόθεση οι 180 ψήφοι» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Όπως επισήμανε, η συμφωνία με την ΠΓΔΜ δεν έγινε προκειμένου να μπει στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. «Το πρόβλημα το λύσαμε, γιατί θεωρούμε ότι είναι εθνικά ωφέλιμο για την Ελλάδα να λύνει τα προβλήματα που μας κρατάνε φυλακισμένους στην ιστορία, να μπορούμε μαζί με τους λαούς να κοιτάμε στο μέλλον», είπε και για μία ακόμη φορά υποστήριξε πως είναι προς το εθνικό συμφέρον της χώρας να λύσει τα προβλήματα με τα Σκόπια και να συσπειρώσει τις δυνάμεις της για το ανατολικό ζήτημα.

Όσον αφορά τη κυβερνητική σταθερότητα, με δεδομένη τη στάση του ελάσσονος εταίρου, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι θέμα ψήφου εμπιστοσύνης δεν τίθεται για το επόμενο εξάμηνο, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αυτό το χαρτί το έκαψε ο κ. Μητσοτάκης και παράλληλα ξεκαθάρισε πως είναι άλλο θέμα η ψήφος εμπιστοσύνης και άλλο πράγμα να ψηφιστεί η συμφωνία για το Σκοπιανό.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η συμφωνία έχει μια πλειοψηφία βουλευτών στη Βουλή, έτσι όπως έχουν εκδηλωθεί οι ίδιοι οι βουλευτές. Το ζήτημα, πρόσθεσε,  είναι «μέχρι να έρθει για ψήφιση στη Βουλή, να κάνουμε σοβαρή δουλειά, να την εξηγήσουμε, γιατί πιστεύουμε ότι στοιχειώδη πράγματα δεν είναι γνωστά ή είναι διαστρεβλωμένα συστηματικά από την αντιπολίτευση».

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι θα προχωρήσει η συμφωνία στη γείτονα χώρα, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι έχει ήδη έχει περάσει με πλειοχηφία 69 ψήφων από τη Βουλή της και με αφορμή την άρνηση του προέδρου Ιβανόφ να την υπογράψει, έστρεψε τα πυρά του στη Νέα Δημοκρατία:

«Ο πρόεδρος Ιβάνοβ που είναι ένας Γκρουεφσκικός -ένας Νεοδημοκράτης- έχει απορρίψει αυτή τη συμφωνία και έχει αρνηθεί να την υπογράψει με το επιχείρημα ότι έκανε όμηρο και υποτακτικό τη Βόρεια Μακεδονία στην Ελλάδα». Δηλαδή, λέει ακριβώς τα αντίστροφα απ’ ό,τι λέει η ΝΔ, αλλά στην ουσία τους είναι τα ίδια, συμπλήρωσε και σημείωσε: Και οι Γκρουεφσκικοί και η ΝΔ θεωρούν ότι η κάθε χώρα έχει παραδώσει το σύμπαν στην άλλη χώρα. Παρατήρησε, μάλιστα, πως η ΝΔ και οι Γκρουεφσκικοί έχουν ένα κοινό: «Δεν θέλουν συμφωνία, δεν θέλουν ειρήνη, δεν θέλουν ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στους λαούς των Βαλκανίων. Θέλουν και τροφοδοτούνται από έναν κακώς εννοούμενο εθνικισμό, που δεν έχει σχέση με τον πατριωτισμό, από ακροδεξιά μοτίβα, από επιθετικότητα και υποτίμηση τρίτων λαών. Είναι και οι δύο τους στο ίδιο μοτίβο».

Ερωτηθείς τέλος για τη σημασία που έχει για τον ίδιο προσωπικά η συμφωνία των Πρεσπών,  ο κ. Κοτζιάς αρκέστηκε να πει πως έκανε το καθήκον του απέναντι στην πατρίδα: «Εκανα ένα μεγάλο βήμα να απελευθερώσω τη χώρα από ένα φυλακισμένο παρελθόν, για ένα ζήτημα που δεν έπρεπε να παραμένει ως αιτία αδράνειας μας απέναντι σε στάσεις αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Έκανα το καθήκον μου απέναντι στην πατρίδα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...