315
Με τη διπλωματική έκφραση «μη ρεαλιστικό» περιέγραψε ο Μάριο Ντράγκι το ενδεχόμενο διατήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας | REUTERS/Yara Nardi

Ντράγκι: Οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας δεν είναι ρεαλιστικοί

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2021, 22:13
Με τη διπλωματική έκφραση «μη ρεαλιστικό» περιέγραψε ο Μάριο Ντράγκι το ενδεχόμενο διατήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας
|REUTERS/Yara Nardi

Ντράγκι: Οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας δεν είναι ρεαλιστικοί

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2021, 22:13

«Πιστεύω ότι υπάρχουν λόγοι, βάσει των οποίων θεωρώ ότι δεν είναι ρεαλιστικό να επιμείνουμε στους κανόνες του παρελθόντος» ήταν η απάντηση του Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας.

Συγκεκριμένα, ο ιταλός πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε: «H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει μια “ιδέα” (σ.σ. για την αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας) η οποία θα περιέχει τις προτάσεις όλων των χωρών του Ευρώ και ίσως ολόκληρης της Ενωσης, θα πρέπει να το εξακριβώσουμε.

Ο στόχος είναι να βρεθεί συναίνεση επί μια σειράς κανόνων. Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί καθ΄ όλο το 2022. Είναι λίγο πρώιμο να πούμε -λεπτομερώς- τι ακριβώς θα κάνουμε, αλλά εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν λόγοι, βάσει των οποίων θεωρώ ότι δεν είναι ρεαλιστικό να επιμείνουμε στους κανόνες του παρελθόντος. Ακόμη καλύτερα, το να επιμείνουμε στους ίδιους κανόνες του παρελθόντος με την σημερινή χρηματο-οικονομική υποδομή, στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το θεωρώ κάτι το μη ρεαλιστικό».

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ιταλικού Τύπου, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως «θεωρεί ότι η μελλοντική οικονομική πολιτική της Γερμανίας δεν θα εξαρτηθεί μόνον από τον νέο γερμανό υπουργό Οικονομικών, αλλά και από τον καγκελάριο και ολόκληρη την νέα κυβέρνηση». Σε ότι αφορά το σύνολο της Ευρώπης, πρόσθεσε ότι «τομείς όπως εκείνος της υγείας -με τους εμβολιασμούς- και των κλιματολογικών αλλαγών, δείχνουν ότι είναι αναγκαία η παρουσία του Δημοσίου».

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της οικονομίας της χώρας του. Βάσει των προβλέψεων της κυβέρνησής του για την φετινή χρονιά, το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να αυξηθεί κατά 6%, η σχέση ελλείμματος/ΑΕΠ να διαμορφωθεί στο 9,4% και εκείνη χρέους/ΑΕΠ στο 153,5%. Πέρυσι, είχε ανέλθει στο 155,6%.

«Είναι σαφές ότι το χρέος θα μπορέσουμε να το μειώσουμε με την οικονομική ανάπτυξη», τόνισε ο Ντράγκι.

Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ακόμη πως η Ιταλία ως προεδρεύουσα του G20 θα διοργανώσει στις 12 Οκτωβρίου έκτακτη σύνοδο για το Αφγανιστάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News