387
Διαδηλωτής κατά της ρωσικής εισβολής έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Προφανώς είναι μειοψηφία... | Photo by Danil Shamkin/NurPhoto via Getty Images

Ευρωβαρόμετρο: Οι περισσότεροι Κύπριοι θεωρούν ότι ο Πούτιν δεν φταίει για τον πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2022, 10:31
Διαδηλωτής κατά της ρωσικής εισβολής έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Προφανώς είναι μειοψηφία...
|Photo by Danil Shamkin/NurPhoto via Getty Images

Ευρωβαρόμετρο: Οι περισσότεροι Κύπριοι θεωρούν ότι ο Πούτιν δεν φταίει για τον πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2022, 10:31

Η Ελλάδα έχει την αμφίβολη τιμή να είναι η τρίτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση των «27», σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, με τους περισσότερους πολίτες που πιστεύουν ότι η Ρωσία δεν ευθύνεται για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πρώτη στη σχετική λίστα των λαών που θεωρούν ότι ο επιτιθέμενος και εισβολέας στρατός του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν φταίει, είναι η «αδελφή» Κύπρος.

Οι Κύπριοι, με βάση την έρευνα που έγινε για λογαριασμό της Κομισιόν, είναι και οι μοναδικοί στην ΕΕ που στην πλειονότητά τους δεν θεωρούν τη Ρωσία υπεύθυνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στην Ελλάδα η πλειονότητα, με μικρή, αλλά σημαντική διαφορά, θεωρεί τη Ρωσία κύρια υπεύθυνη.

Σύμφωνα με τα στατιστικά ευρήματα, το 23% των ερωτηθέντων στην Κύπρο (σχεδόν ένας στους τέσσερις Κύπριους) «διαφωνεί πλήρως» με τη θέση ότι οι Ρώσοι φέρουν την κύρια ευθύνη για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ένα άλλο 28% «τείνει να διαφωνεί με αυτό». Συνολικά, το 51% των Κυπρίων αντιτάχθηκε σε μια τέτοια δήλωση.

Μετά την Κύπρο, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (46%), αλλά και στην Ελλάδα (45%), όπου όμως το 27% συμφωνεί πλήρως με το ότι οι Ρώσοι ευθύνονται για τον πόλεμο και το 24% τείνει να συμφωνήσει με αυτό (σύνολο 51%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά πληθυσμού που θεωρεί τη Ρωσία υπεύθυνη βρέθηκαν στη Φινλανδία (6%), την Πολωνία και την Ολλανδία (7% έκαστη). Κατά μέσο όρο, στην ΕΕ, το ποσοστό εκείνων που δεν κατηγορούν τη Ρωσία για τη σύγκρουση ήταν 17%.

Μεταξύ των Κυπρίων καταγράφηκε και το μικρότερο ποσοστό όσων ικανοποιήθηκαν από την αντίδραση του ΝΑΤΟ στην έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία (18%), με δεύτερους τους Ελληνες (24%). Τη μεγαλύτερη έγκριση στις ενέργειες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προκαλούν οι Δανοί (69%).

Επιπλέον, οι ερωτηθέντες στην Κύπρο ήταν οι λιγότερο πρόθυμοι να ταυτιστούν με την Ευρώπη από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης (19%), έχουν επίσης το χαμηλότερο ποσοστό όσων υποστηρίζουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση τη χρηματοδότηση της απόκτησης και προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία (30%).

Η Κύπρος καταλαμβάνει την προτελευταία θέση στην ΕΕ ως προς το ποσοστό όσων εγκρίνουν τις αντιρωσικές κυρώσεις με 48% (η Βουλγαρία καταλαμβάνει την τελευταία θέση με 44%) και επίσης κλείνει τη λίστα με αυτούς που υποστήριξαν την μέτρα κυρώσεων που ελήφθησαν κατά πλούσιων Ρώσων (46%).

Επιπλέον, η Βουλγαρία και η Κύπρος είναι ουραγοί στη λίστα των χωρών που πιστεύουν ότι η Ουκρανία είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας (48% η καθεμία).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...