380
To «Oruc Reis» δεν πρόκειται να επιστρέψει, ούτε και η στρατιωτική συνοδεία του, λέει η Αγκυρα | Turkish Defence Ministry/Handout via REUTERS

Νέες Νavtex για «Οruc Reis» και ασκήσεις με πραγματικά πυρά από την Τουρκία – «το Αιγαίο δεν θα γίνει ελληνική θάλασσα»

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2020, 11:09
To «Oruc Reis» δεν πρόκειται να επιστρέψει, ούτε και η στρατιωτική συνοδεία του, λέει η Αγκυρα
|Turkish Defence Ministry/Handout via REUTERS

Νέες Νavtex για «Οruc Reis» και ασκήσεις με πραγματικά πυρά από την Τουρκία – «το Αιγαίο δεν θα γίνει ελληνική θάλασσα»

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2020, 11:09

Νέα Navtex εξέδωσε το πρωί της Πέμπτης 27 Αυγούστου η Τουρκία (την ημέρα που εξέπνεε η προηγούμενη για την επέκταση της αποστολής του «Oruc Reis») ανακοινώνοντας ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο, το διάστημα 1 – 2 Σεπτεμβρίου. Λίγες ώρες αργότερα ήρθε και η Navtex για την παράταση της αποστολής του τουρκικού ερευνητικού έως την 1η Σεπτεμβρίου. Αυτή τη φορά οι Τούρκοι δεσμεύουν διαφορετική περιοχή, η οποία όμως περιλαμβάνει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Τη νέα τουρκική Navtex είχε προαναγγείλει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», σε άρθρο της υπό το τίτλο «Το Oruc Reis δεν θα επιστρέψει».

«Η προθεσμία που ορίστηκε για τις δραστηριότητες του πρώτου σταδίου των ερευνών του Oruc Reis στην περιοχή λήγει σήμερα (27 Αυγούστου). Ωστόσο, το Oruc Reis αναμένεται να συνεχίσει τις δραστηριότητές του χωρίς να επιστρέψει σε λιμάνι», γράφει η «Γενί Σαφάκ», υπενθυμίζοντας τη δήλωση του τούρκου προέδρου μετά την έκδοση της Navtex της Ελλάδας για άσκηση στην ίδια περιοχή: «Επέκτεινα τη Navtex μέχρι τις 27 Αυγούστου. Αποτελεί κόμμα ή τελεία; Επιτρέψτε μου να βάλω κόμμα προς το παρόν», είχε δηλώσει με νόημα ο τούρκος πρόεδρος.

Οπως ήταν επόμενο, στον τουρκικό Τύπο γίνεται εκτενής αναφορά στη ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας -προς δυσμάς- από τα 6 στα 12 ΝΜ, υπογραμμίζοντας τα περί casus belli αν υπάρξει αντίστοιχη επέκταση προς ανατολάς, καθώς και ότι καμία τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί να μετατραπεί το Αιγαίο σε «ελληνική θάλασσα».

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, διεμήνυσε την Πέμπτη ότι το «Oruc Reis» θα συνεχίσει τις έρευνές του στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς χρονικό περιορισμό.

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας. Εχουμε τη δύναμη και τη θέληση και το λέμε και σήμερα. Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες όσο χρειαστεί, μέχρι ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες.

»Δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο ή περιορισμός. Εμείς ασκούμε τα δικαιώματά μας, κάνουμε συγκεκριμένες τεχνολογικές εργασίες εκεί. Οσο χρειαστεί εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις έρευνες. Το υπουργείο Ενέργειας κάνει τις εργασίες και εμείς ως Ενοπλες Δυνάμεις είμαστε εκεί. Δεν έχει καμία διακοπή», δήλωσε ο Ακάρ για να αναφερθεί στη συνέχεια στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ, που τόσο έχει ενοχλήσει την Αγκυρα.

«Εχασαν και οι δυο τους», ήταν η εκτίμηση του τούρκου υπουργού Αμυνας, λίγο πριν την κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή Ελλήνων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...