302
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στο σημείο όπου συναντήθηκε τον σκοπιανό ομόλογό του | voria.gr

Μυστική συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ στη Θεσσαλονίκη

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2018, 19:46
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στο σημείο όπου συναντήθηκε τον σκοπιανό ομόλογό του
|voria.gr

Μυστική συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ στη Θεσσαλονίκη

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2018, 19:46

Υπό άκρα μυστικότητα και αυστηρά μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με το voria.gr, συναντήθηκαν την Πέμπτη σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο σκοπιανός ομόλογός του Νικολάι Ντιμιτρόφ.

Στη συζήτηση τέθηκε επί τάπητος η ενίσχυση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Η συνάντηση έλαβε χώρα ενώ δεν είχε γνωστοποιηθεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης η τοποθεσία της και, φυσικά, εντάσσεται στις επαφές που έχουν αρχίσει εκ νέου τα δύο κράτη για λύση στο ονοματολογικό.

H ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Nikola Dimitrov συναντήθηκαν σήμερα, Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018, στη Θεσσαλονίκη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου και διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, προς ενίσχυση της διαφάνειας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Κατά τη συνάντησή τους οι δύο υπουργοί είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση και εστίασαν στην προώθηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που σχετίζεται με τα υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Οι υπουργοί εξέφρασαν την κοινή προσδοκία τους για παρουσίαση, στην επερχόμενη συνάντηση της 17ης Ιανουαρίου, από τον Προσωπικό Απεσταλμένο του ΓΓΗΕ, ενός αρχικού πλαισίου εντός του οποίου θα προωθηθεί η διαδικασία. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επί της ακολουθητέας μεθοδολογίας, της προσέγγισης των δύο πλευρών και του πλαισίου που αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ συμφώνησαν όπως αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στις συζητήσεις για να υπερβούν την διαφορά στο θέμα του ονόματος.

Αντήλλαξαν, επίσης, απόψεις γύρω από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και άλλα ζητήματα εν όψει των επόμενων συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών».

Σημειώνεται ότι στις 17 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ με πρωτοβουλία του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς.

Σημειώνεται ακόμη ότι πριν από δύο ημέρες εμφανίστηκε σε αλβανικά μέσα δημοσίευμα, το οποίο έκανε λόγο για συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική και τη σκοπιανή πλευρά στο όνομα «Νέα Μακεδονία».