735
Η περιοδεία του κ. Μητσοτάκη στην Καβάλα άρχισε νωρίς το πρωί από την Ιχθυόσκαλα | ΕΡΤ

Μητσοτάκης: «Βαρύ το κόστος δανεισμού, κανείς λόγος πανηγυρισμού»

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2017, 11:10
Η περιοδεία του κ. Μητσοτάκη στην Καβάλα άρχισε νωρίς το πρωί από την Ιχθυόσκαλα
|ΕΡΤ

Μητσοτάκης: «Βαρύ το κόστος δανεισμού, κανείς λόγος πανηγυρισμού»

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2017, 11:10

Με την επισήμανση ότι το κόστος δανεισμού της χώρας ήταν σαφώς υψηλότερο σε σχέση με το 2014 (και το «ομόλογο Σαμαρά»), ο Κυριάκος Μητσοτάκης καυτηρίασε τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για την έξοδο της χώρας στις αγορές.

«Η χώρα βγήκε στις αγορές μετά από 3 χρόνια καθυστέρησης» και «δανείστηκε πάρα πολύ ακριβά, σε σχέση με το κόστος δανεισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών», σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε δηλώσεις του από την Καβάλα όπου πραγματοποιεί περιοδεία και νωρίς το πρωί της Τετάρτης είχε συνάντηση με αλιείς στην ιχθυόσκαλα της πόλης. «Την τριετία αυτή», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «μεσολάβησαν δύο μνημόνια με συνολική ζημιά ύψους 100 δισ ευρώ για την ελληνική οικονομία, ενώ επιβλήθηκαν αυξημένοι φόροι και εισφορές, που τους πληρώνουν και θα τους πληρώνουν για πολλά ακόμη χρόνια οι πολίτες».

«Το κόστος της τραγικής διαχείρισης της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου – Βαρουφάκη εξακολουθούμε και σήμερα να το πληρώνουμε», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας σε κάθε περίπτωση  θετικό το γεγονός ότι «η χώρα βγήκε στις αγορές και αποκαταστάθηκε κάποια κανονικότητα».

«Εγώ δεν πρόκειται να πω τα ίδια πράγματα που έλεγε ο κ. Τσίπρας, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση βγήκε στις αγορές. Κάθε χώρα πρέπει να προσδοκά να δανείζεται από τις αγορές με μια κανονικότητα. Πλην όμως, σε καμία περίπτωση δεν είναι λόγος για πανηγύρια. Το κόστος -εάν κάνει κάποιος την αναγωγή- είναι υψηλότερο σε σχέση με το κόστος που είχαμε πληρώσει το 2014. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουν μεσολαβήσει τρία χαμένα χρόνια. Για να το πω παραστατικά, ήμασταν στον πρώτο όροφο, πέσαμε στο υπόγειο και κάποιοι πανηγυρίζουν γιατί καταφέραμε να επιστρέψουμε στο ισόγειο», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να επαναλάβει ότι η ζημιά στην πραγματική οικονομία είναι μεγάλη και θα πάρει πολύ καιρό για να   διορθωθεί.

Και αυτό, τόνισε, μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μια πολιτική αλλαγή και μέσα από μια κυβέρνηση, η οποία «θα έχει συγκροτημένο σχέδιο για την ανάπτυξη του τόπου, για το πώς θα φέρει δουλειές στη χώρα, για το πώς θα έρθουν επενδύσεις, για το πώς θα έρθει μια ανάπτυξη, που θα την αισθανθούν όλοι οι πολίτες».

«Αυτή η κυβέρνηση αυτό δεν μπορεί να το κάνει. Και, δυστυχώς, το σημερινό υψηλό κόστος δανεισμού της χώρας αποτυπώνει και την ουσιαστική αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου να λύσει τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της χώρας», κατέληξε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η περιοδεία του κ. Μητσοτάκη στην Καβάλα άρχισε νωρίς το πρωί από την Ιχθυόσκαλα όπου ενημερώθηκε από τον διευθυντή της, Χαράλαμπο Μαντά, για τα προβλήματα και τις περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης της δεδομένου ότι είναι η 3η σε δυναμικότητα Ιχθυόσκαλα στην Ελλάδα. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην προβλήτα της Ιχθυόσκαλας, ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε στη συνέχεια  για τα προβλήματα των πλοιοκτητών αλιέων και αλιεργατών όπου ως κυρίαρχο πρόβλημα του τέθηκε η υπερφορολόγηση καθώς και η ελληνοποίηση των ψαριών. Επίσης ενημερώθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας , Θεόδωρο Μαρκόπουλο, για τις ελλείψεις σε προσωπικό στην Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης με αποτέλεσμα να μην έχουν την δυνατότητα να κάνουν ενδελεχείς ελέγχους.

«Για εμάς ο πρωτογενής τομέας και η αλιεία ειδικά, είναι τομέας πρώτης προτεραιότητας» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Χαίρομαι πάρα πολύ που μου δίνεται η δυνατότητα, σήμερα το πρωί, να επισκεφτώ την ιχθυόσκαλα Καβάλας και να ξεκινήσω από δω την περιοδεία μου στην Καβάλα και τη Δράμα. Έχουμε επιλέξει αυτή τη διαδικασία των συζητήσεων με τους παραγωγικούς φορείς για έναν πολύ απλό λόγο: Για να μπορέσουμε να εξειδικεύσουμε τις πολιτικές μας προτάσεις για ζητήματα που σας αφορούν, πρέπει – πρώτα από όλα – να ακούσουμε τους δικούς σας προβληματισμούς. Και αυτός, ακριβώς, είναι ο σκοπός αυτών των οργανωμένων συζητήσεων με παραγωγικούς φορείς. Συζητήσεις που διεξάγονται σε όλη τη χώρα. Σε κάθε περιοχή, επισκεπτόμαστε εκείνα τα σημεία, τα οποία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τοπική οικονομία.

» Χαίρομαι πάρα πολύ, που μου δίνεται η δυνατότητα να επισκεφτώ, σήμερα, την ιχθυόσκαλα Καβάλας, μια απ’ τις μεγαλύτερες – η τρίτη αν δεν κάνω λάθος – μεγαλύτερη ιχθυόσκαλα της χώρας. Ένας τόπος στον οποίο συναντιούνται ψαράδες και έμποροι. Και μία επένδυση σημαντική, η οποία έχει κάποια ζητήματα εκσυγχρονισμού, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν, έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει καλύτερα».

Ακολούθως ο αρχηγός της ΝΔ επισκέφθηκε τις θαλάσσιες εγκαταστάσεις των Πετρελαίων και θα ακολουθήσει επίσκεψη στην Θάσο, επιστροφή στην Καβάλα και συνάντηση στις 6.30 με φορείς στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλα στο γραφείο του κ. Μαρκόπουλου. Την Τετάρτη θα επισκεφθεί τον Δήμο Παγγαίου και τον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και στην συνέχεια θα αναχωρήσει για την Δράμα όπου θα ολοκληρώσει την διήμερη περιοδεία του στην Ανατολική Μακεδονίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...