358
|

Μήνυση για προσβολή θρησκεύματος για τις αποκαλύψεις για το Αγιο Φως

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2019, 19:00

Μήνυση για προσβολή θρησκεύματος για τις αποκαλύψεις για το Αγιο Φως

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2019, 19:00

Οι αντιδράσεις για το πολυσυζητημένο βιβλίο του Δημήτρη Αλικάκου «Λύτρωση», στο οποίο ο συγγραφέας αποκαλύπτει πώς (δεν) ανάβει το Αγιο Φως στην τελετή του Μεγάλου Σαββάτου στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα κλιμακώνονται. Μετά την απάντηση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων που απείλησε με δικαστήρια (εδώ), ήρθε η πρώτη μήνυση στην Ελλάδα για προσβολή του θρησκεύματος και διασπορά… ψευδών ειδήσεων!

Τη μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε ένας μηχανικός από τα Χανιά της Κρήτης, ο οποίος αμφισβητεί τις μαρτυρίες που περιέχονται στο βιβλίο, εκτενή αποσπάσματα του οποίου είχε κατ’ αποκλειστικότητα προδημοσιεύσει το Protagon (εδώ).

«Με έναν αναπτήρα, τι άλλο»…

Είναι χαρακτηριστική η στιχομυθία του συγγραφέα με τον σκευοφύλακα του Παναγίου Τάφου, Ισίδωρο, στη σελίδα 75 του βιβλίου: «“Ακούστε. Το καντήλι μπαίνει σβηστό από μένα, όλος ο κόσμος το βλέπει μέσα από την τηλεόρασή του. Ομως όταν ο Πατριάρχης εισέρχεται στον Πανάγιο Τάφο το βρίσκει αναμμένο…”» Ηθελε να συνεχίσει, αλλά τον διέκοψα – τόση ήταν η ένταση που ένιωθα. “Πώς είναι δυνατόν; Πώς μπορεί και γίνεται αυτό; Ποιος το ανάβει;” Τη δυνατή φωνή μου διαδέχτηκε ένας σχεδόν ψίθυρος: “Εγώ το ανάβω…” Τον διέκοψα πάλι με την πιο ανόητη ερώτηση που μπορεί να κάνει άνθρωπος: “Πώς; Με ποιον τρόπο;” Η απάντηση είχε τόνο συντριβής: “Με έναν αναπτήρα, τι άλλο”»…

«Μα το Πατριαρχείο δεν μιλάει για θαύμα!»

Εξίσου σημαντική είναι η συζήτηση του κ. Αλικάκου με τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’:

«Πρόσφατα παρατήρησα ότι αλλάξατε το κείμενο περί της τελετής του Αγίου Φωτός στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου και στη θέση του μπήκε ένα άλλο, που δεν κάνει πουθενά λόγο για “θαύμα”.

– “Ναι, αυτό το κείμενο δεν έπρεπε να είναι εκεί, δεν γνωρίζω πώς μπήκε”.

– Ναι, αλλά το νέο κείμενο δεν μιλάει για θαύμα.

– Μα το Πατριαρχείο δεν μιλάει για θαύμα! Η λέξη προέρχεται από το “θαυμάζω”. Τι σχέση μπορεί να έχει με μια ιερή τελετή;»

Παρ’ ολ’ αυτά ο μηχανικός από την Κρήτη κατέθεσε μήνυση στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας με αίτημα τη διερεύνηση και τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών για τα προαναφερθέντα αδικήματα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...