292
Η Σαρλότ φον Εσεν, επικεφαλής των σουηδικών υπηρεσιών ασφαλείας, δίνει συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη, την Πέμπτη | Henrik Montgomery/TT News Agency/via REUTERS

Μετά τη Δανία και η Σουηδία αυξάνει το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατικές επιθέσεις

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2023, 15:19
Η Σαρλότ φον Εσεν, επικεφαλής των σουηδικών υπηρεσιών ασφαλείας, δίνει συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη, την Πέμπτη
|Henrik Montgomery/TT News Agency/via REUTERS

Μετά τη Δανία και η Σουηδία αυξάνει το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατικές επιθέσεις

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2023, 15:19

Η σουηδική υπηρεσία ασφαλείας SAPO ανακοίνωσε την Πέμπτη πως αυξάνει το επίπεδο της απειλής εναντίον της Σουηδίας από την τρίτη στην τέταρτη βαθμίδα μιας πενταβάθμιας κλίμακας, καθώς αυξάνεται διεθνώς η ένταση για το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου σε διαδηλώσεις στη σκανδιναβική χώρα.

«Η απειλή εναντίον της Σουηδίας έχει σταδιακά αλλάξει και η απειλή επιθέσεων από δράστες στους κόλπους του βίαιου ισλαμισμού έχει αυξηθεί στη διάρκεια του έτους», ανέφερε σε δήλωσή της η σουηδική υπηρεσία ασφαλείας.

Σύμφωνα με τη SAPO, ενώ μέχρι τώρα η Σουηδία θεωρούνταν πως αποτελεί «θεμιτό στόχο» για τρομοκρατικές επιθέσεις, θεωρείται πλέον «στόχος προτεραιότητας».

«Αποφάσισα σήμερα να αυξήσω το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής από αυξημένο σε κρίσιμο επίπεδο», δήλωσε η επικεφαλής των σουηδικών υπηρεσιών ασφαλείας, Σαρλότ φον Εσεν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ πρόσθεσε πως εκτιμά ότι η απειλή για επιθέσεις «θα διαρκέσει για καιρό» στη χώρα.

Τη Δευτέρα, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει τους βρετανούς πολίτες για τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων στη Σουηδία.

Στα τέλη Ιουλίου, η σουηδική κυβέρνηση είχε αναθέσει σε 15 κρατικές αρχές να ενισχύσουν την άμυνα της χώρας έναντι πιθανής επίθεσης ισλαμιστών.

Στις αρχές Αυγούστου είχε ανακοινωθεί ότι η κυβέρνηση θα εντείνει προσωρινά τους ελέγχους ασφαλείας στο εσωτερικό της χώρας και στα σύνορα, δίνοντας στην αστυνομία ευρύτερες εξουσίες να σταματά και να κάνει έρευνα σε ανθρώπους.

Την Τετάρτη, η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψιν της τις απειλές της Αλ Κάιντα για τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφός της.

Η Αλ Κάιντα φέρεται να κάλεσε μέσω Διαδικτύου να τιμωρηθούν σκληρά όσοι ενέχονται στις καύσεις και τις βεβηλώσεις αντιτύπων του Κορανίου, ή ακόμη να ανατιναχθούν πρεσβείες της Σουηδίας και της Δανίας σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Η υπηρεσία πληροφοριών της Δανίας, PET, επαλήθευσε την απειλή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...