293
Από μικρά παιδιά διδάσκονται οι Φινλανδοί τι είναι αληθινή και τι ψεύτικη είδηση | Shutterstock

Μαθήματα κατά των fake news στα σχολεία της Φινλανδίας

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2023, 22:02
Από μικρά παιδιά διδάσκονται οι Φινλανδοί τι είναι αληθινή και τι ψεύτικη είδηση
|Shutterstock

Μαθήματα κατά των fake news στα σχολεία της Φινλανδίας

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2023, 22:02

Το να πιστεύεις ή να μην πιστεύεις στα fake news καθορίζει και το αν αποδέχεσαι ή όχι τη συστημική ενημέρωση, δηλαδή αν εμπιστεύεσαι ή όχι τις πραγματικές ειδήσεις των πραγματικών Μέσων, έγραψε η Corriere della Sera, εισαγωγικώς στο θέμα που δημοσίευσε και αφορούσε τα μαθήματα εντοπισμού των fake news που παραδίδονται σε μαθητές και μαθήτριες φινλανδικών δημοτικών σχολείων.

Εδώ και χρόνια, έγραψαν οι Ιταλοί, η Φινλανδία βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης σε μια λιστα περί εκπαίδευσης στα μέσα επικοινωνίας, την οποία καταρτίζει το ίδρυμα Open Society του Τζορτζ Σόρος – ως γνωστόν, το εν λόγω ίδρυμα χρηματοδοτεί φορείς που προωθούν την ανεξάρτητη και φιλελεύθερη δημοσιογραφία.

Από το 2017 δημοσιεύει το Open Society τον συγκεκριμένο δείκτη, αξιολογώντας την αντοχή στις ψευδείς ειδήσεις σε 35 ευρωπαϊκές χώρες. Στη Φινλανδία τέτοιες μετρήσεις γίνονται από τα νηπιαγωγεία ακόμη. Και στα δημοτικά το διδακτικό προσωπικό δίνει στους μαθητές αποκόμματα εφημερίδων και βίντεο TikTok για μελέτη.

Το πνεύμα του μαθήματος είναι του στυλ: «Ποιος έχει συμφέρον να διαδώσει fake news;», «Ποιος πληρώνει για τη διάδοση των fake news;» «Πώς γράφονται τα fake news;», «Τι συναισθήματα προκαλούν τα fake news;» κ.λπ.

«Ξεκινώ δείχνοντάς τους βίντεο από το Instagram και από το TikTok και τα συγκρίνω με σελίδες εφημερίδων που μιλούν για τις ίδιες ειδήσεις» είπε μια δασκάλα δημοτικού σχολείου. «Δεν μπορώ να τους κάνω να σκέφτονται όπως εγώ, αλλά η δουλειά μου είναι να τους δίνω τα κρίσιμα εργαλεία».

Η τελευταία έκθεση του Open Society Index συνιστά την εκπαίδευση ως τη βέλτιστη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων. Μάλιστα, τη χαρακτηρίζει «εμβόλιο» που προσφέρει αντίσταση στις χειρότερες περιπτώσεις fake news.

Λαμβάνοντας αφορμή από την έμμεση αναφορά του Open Society Index στα αντικορονοϊκά εμβόλια, η Corriere σχολίασε: «Υπάρχουν ‘‘εμβολιασμοί’’ που, ακόμα και αν δεν είναι υγειονομικοί, είναι απαραίτητοι, αφού χωρίς αυτούς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αρρωστήσεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...